Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Βατοπέδι: Υπόμνημα Ρουσόπουλου - Αντιδράσεις για Καραμανλή





vatopedi_exetastiki_mΣτην τελική ευθεία εισέρχονται οι εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής για το Βατοπέδι, καθώς έχουν κληθεί να καταθέσουν τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται. Μετά τον τέως πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, οκτασέλιδο υπόμνημα κατέθεσε και ο πρώην Υπουργός Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος, στο οποίο απορρίπτει τα περί ενδεχόμενης ηθικής αυτουργίας. Στην ειδική επιτροπή της Βουλής εμφανίστηκαν και ο Υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος και ο πρώην Υπουργός Μιχάλης Λιάπης, για την ανταλλαγή έκτασης στην Ουρανούπολη. Την ίδια ώρα αντιδράσεις συνεχίζει να προκαλεί η επιστολή του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, στην οποία υποστηρίζει ότι η διαδικασία των ανταλλαγών ήταν νόμιμη και δεν υπάρχει ίχνος υποψίας για ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων.

Για πολιτική δίωξη έκανε λόγο ο Θ. Ρουσόπουλος

Για υπόθεση που εμφανίζει χαρακτηριστικά πολιτικής δίωξης κάνει λόγο στο υπόμνημα που απέστειλε στην προανακριτική επιτροπή της βουλής για το Βατοπέδι, ο πρώην υπουργός Θόδωρος Ρουσόπουλος. Όπως αναφέρει στο υπόμνημά του, οι κατηγορίες είναι παντελώς αόριστες, αβάσιμες και αναπόδεικτες και δεν στοιχειοθετούν ηθική αυτουργία και καταλήγει, λέγοντας ότι η αλήθεια θα αποκαλυφθεί όταν η υπόθεση πάει στη δικαιοσύνη.
«Οι μέχρι τώρα κοινοβουλευτικές διαδικασίες διερεύνησης της επίμαχης υπόθεσης εμφανίζουν όλα τα χαρακτηριστικά πολιτικής δίωξης. Όταν η όλη υπόθεση περιέλθει, όπως αναμένω, στην αρμοδιότητα μη κομματικών οργάνων, ήτοι των αμερόληπτων και ανεξάρτητων δικαστών, θα αποκαλυφθεί πλήρως η αλήθεια και θα αποδοθεί δικαιοσύνη», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ρουσόπουλος.

Ο πρώην Υπουργός επικαλούμενος εκθέσεις του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών και εκθέσεις γνωστού διεθνούς οίκου εκτιμητών, υποστηρίζει ότι από τις ανταλλαγές δεν ζημιώθηκε το Δημόσιο, ενώ κάνει λόγο για σκόπιμη απόκρυψη των εκθέσεων «με προφανείς, τουλάχιστον επιλήψιμους, σκοπούς, αντικείμενους στην εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος».
«Ουδεμία ένδειξη, ούτε καν υπόνοια, αξιόποινης συμμετοχής μου στη διερευνώμενη υπόθεση προκύπτει, καθ΄όσον από ουδέν αποδεικτικό στοιχείο, ήτοι έγγραφο, μαρτυρία, απολογία κλπ. συνάγεται η καθ' οιονδήποτε τρόπο πρόκληση απόφασης σε άλλον είτε γνωστό είτε άγνωστο σε εμένα για τέλεση απιστίας σε βάρος του ελληνικού δημοσίου», τονίζει ο κ. Ρουσόπουλος στο γραπτό οκτασέλιδο υπόμνημά του και προσθέτει: «Όλες οι εναντίον μου αιτιάσεις που περιέχονται στο προμνησθέν Πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία προηγήθηκε της συγκρότησης και λειτουργίας της παρούσας Επιτροπής, αλλά και όσες μομφές διατυπώθηκαν στη σχετική συζήτηση της Ολομέλειας της Βουλής την 28-6-2010, επ ΄ουδενί λόγω συγκροτούν τη γενική ειδική υπόσταση της αποδιδομένης σε εμένα ηθικής αυτουργίας σε απιστία ή οποιαδήποτε άλλη μορφή συμμετοχής σε αυτή την πράξη».

Γερουλάνος και Λιάπης για τις εκτάσεις στην Ουρανούπολη

Στη σημερινή συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής, κατέθεσαν ο νυν υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος και ο πρώην υπουργός της ΝΔ Μιχάλης Λιάπης, σχετικά με τον αποχαρακτηρισμό αρχαιολογικού χώρου στην Ουρανόπολη που μπήκε στις ανταλλαγές και ήταν ο λόγος που παραπέμφθηκε ο πρώην υπουργός της ΝΔ Γιώργος Βουλγαράκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Γερουλάνος απαντώντας σε ερωτήσεις μελών της Επιτροπής για το τι θα έκανε αν ήταν στη θέση του κ. Βουλγαράκη, αφού σημείωσε ότι ο χώρος αυτός είναι τεράστιας αρχαιολογικής ευαισθησίας, τόνισε ότι θα ακολουθούσε την πάγια διαδικασία, όπως προκύπτει από έγγραφο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο κρίνει ως απαραίτητες τόσο τις γνώμες των συναρμόδιων υπηρεσιών, όσο και έγκριση της αρχαιολογικής υπηρεσίας.
Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Μιχάλης Λιάπης υπογράμμισε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι το υπουργείο Πολιτισμού δεν είχε καμία σχέση ή δυνατότητα να ανακαλέσει το συμβόλαιο της ανταλλαγής ούτε και υποχρεούνταν να δώσει έγκριση από πριν.

Αντιδράσεις για την επιστολή Καραμανλή

Την ίδια ώρα, αντιδράσεις προκαλεί η επιστολή Καραμανλή προς την προανακριτική επιτροπή με την οποία χαρακτηρίζει νόμιμη τη διαδικασία ανταλλαγών με τη Μονή Βατοπεδίου και σημειώνει ότι από τις ενέργειες των υπουργών της ΝΔ δεν προέκυψε ζημία για το Δημόσιο.
Ο κύριος Καραμανλής υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών, σχολίασε η κυβέρνηση, ενώ βουλευτές του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισαν την επιστολή μνημείο συγκάλυψης.
Κύκλοι προσκείμενοι στον πρώην πρωθυπουργό απάντησαν, προκαλώντας το κυβερνών κόμμα να υποδείξει έστω και μία ανακρίβεια.
«Ο κ. Καραμανλής πολιτεύεται με βάση τις επιλογές του», τόνισε η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα και πρόσθεσε ότι υπήρξε σκάνδαλο στην υπόθεση των ανταλλαγών του δημοσίου με την Μονή Βατοπεδίου. «Δεν τον ενοχοποιούμε αλλά μιλάμε για πολιτικές ευθύνες», πρόσθεσε και σημείωσε ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και για υπουργούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Δεν είπαμε ότι πήραν χρήματα, αλλά η υπόθεση είναι ένα σκάνδαλο, πρόσθεσε.

«Ο κ. Καραμανλής κλώτσησε μια χρυσή ευκαιρία να έρθει στη Βουλή και να δώσει τη δική του άποψη για το Βατοπέδι. Η αποστολή της επιστολής και η μη παρουσία του στην Εξεταστική ούτως ή άλλως τον μειώνει», σχολίασε ο ΛΑΟΣ.
«Ο κ. Καραμανλής ούτε άκουσε, ούτε έμαθε για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Αν δεν είναι σκάνδαλο, τότε γιατί ανέλαβε την πολιτική ευθύνη; Η υπόθεση Βατοπεδίου είναι τεράστια, αφορά στο δημόσιο συμφέρον της χώρας και πρέπει να διερευνηθεί χωρίς καμία ταλάντευση και χωρίς διάθεση συγκάλυψης», επισήμανε η Δημοκρατική Αριστερά.


Στην τελική ευθεία οι εργασίες της προανακριτικής
Την Παρασκευή ολοκληρώνεται ο κύκλος των μαρτύρων με τις καταθέσεις των πρώην υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρου Κοντού και Ευάγγελου Μπασιάκου.
Αύριο Πέμπτη, έχουν κληθεί να καταθέσουν στην Προανακριτική Επιτροπή, ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης και ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας.
Πάντως, ο πρόεδρος της προανακριτικής επιτροπής, Δημήτρης Τσιρώνης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί παράταση 15 - 20 ημερών για την κατάθεση του πορίσματος, καθώς μέχρι τις 4 Οκτωβρίου που τελειώνουν οι εργασίες, μπορεί να μην έχει φτάσει στη Βουλή, το πόρισμα που έχει ζητήσει η Επιτροπή από οκτώ οίκους αξιολόγησης για το ύψος της τυχόν ζημίας που υπέστη το ελληνικό δημόσιο από τις ανταλλαγές, όσο και τα στοιχεία από τις αρμόδιες αρχές της Κύπρου για την κίνηση των λογαριασμών.
Οι οκτώ εταιρίες αξιολόγησης θα κάνουν εξ αρχής αυτοψία και δεν θα επιβεβαιώσουν απλώς τις εκθέσεις του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών για το κόστος των ανταλλαγών, τόνισε ο κ. Τσιρώνης και όπως είπε γι αυτό λόγο έχει ζητηθεί και η συμβολή των υπηρεσιών της Βουλής, της ΚΕΔ και του υπουργείου Οικονομικών.
«Η ζημιά είναι δεδομένη, ακόμη και με τις εκτιμήσεις του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών που μιλά για 110 εκατ. ευρώ από την ανταλλαγή της λίμνης Βισθωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων που ανήκουν στο δημόσιο», τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής.
«Οι εκπτώσεις ΠΑΣΟΚ για την υποτιθέμενη ζημιά του ελληνικού δημοσίου συνεχίζονται. Ξεκίνησαν από 10 δισ. ευρώ έπεσαν στο 1 δισ. ευρώ, κατέβηκαν στα 400 εκατ. ευρώ και από χτες ήμαστε στα 110 εκατ. ευρώ. Την επόμενη εβδομάδα πόσο;», απαντούσαν κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας.

ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ/ΜΠΕ