Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

ΙΟΒΕ: Η ύφεση θα ενταθεί


    Την εκτίμηση ότι η ύφεση στην Ελλάδα αναμένεται να ενταθεί στο β' εξάμηνο με αποτέλεσμα ο αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης να διαμορφωθεί στο 3,5% το 2010, διατυπώνει το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών στην τριμηνιαία έκθεση για την ελληνική οικονομία. Την εκτίμηση αυτή βασίζει το ΙΟΒΕ στο δυσμενές οικονομικό κλίμα καθώς και στο γεγονός ότι δεν έχουν γίνει ακόμα αισθητά τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων που απαιτούν χρόνο ωρίμανσης και σημειώνει πως απαιτείται η υιοθέτηση ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου για την ελληνική οικονομία.


    Στην έκθεση το ΙΟΒΕ τονίζει επίσης ότι παρότι η ανεργία αυξήθηκε οριακά το β' τρίμηνο φέτος σε σχέση με το πρώτο, από το 11,7%, στο 11,8%, εντούτοις η διαφορά της με το ίδιο τρίμηνο του 2009 διευρύνθηκε, φθάνοντας τις 2,9 εκατοστιαίες μονάδες. Η ενίσχυση της ανεργίας οφείλεται πρωτίστως στην επιταχυνόμενη μείωση της απασχόλησης (-2,3% στο β΄τρίμηνο σε σύγκριση με πέρυσι), αλλά και στη συνεχή διεύρυνση του εργατικού δυναμικού, που από τις αρχές του 2010 έχει ξεπεράσει τα πέντε εκατομμύρια άτομα, αυξάνοντας την πιθανότητα δημιουργίας "νέων" ανέργων. Αυτές οι επιβαρυντικές για την αγορά εργασίας τάσεις αναμένεται να διατηρηθούν και στη συνέχεια του 2010, αίροντας ακόμα και εποχικές επιδράσεις που διαχρονικά ευνοούσαν την απασχόληση και οδηγώντας την ανεργία ελαφρά υψηλότερα από το 12% στο σύνολο του έτους, αλλά πάνω από 13,5% το 2011.

    Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα το τελευταίο τρίμηνο (Ιούνιος - Αύγουστος) παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, στις 66 μονάδες, όπως άλλωστε καθ' όλη τη διάρκεια του α' πενταμήνου του 2010. Η επίδοση αυτή είναι σημαντικά κατώτερη του μακροχρόνιου μέσου όρου της περιόδου 2001-2009 (99 μονάδες), αλλά και της αντίστοιχης περυσινής (72 μονάδες).

    Ο Δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης στην Ελλάδα περιορίζεται περαιτέ-ρω το τρίμηνο Ιουνίου - Αυγούστου σε σύγκριση με το διάστημα Μαρτίου - Μαΐ-ου, σημειώνοντας νέο ιστορικά χαμηλό ρεκόρ και διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στις -65 μονάδες (από -62 μονάδες το προηγούμενο τρίμηνο), επίδοση που υ-στερεί κατά 20 σχεδόν μονάδες σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή. Οι μέσοι ευ-ρωπαϊκοί δείκτες για την ίδια περίοδο βρίσκονται και πάλι σημαντικά υψηλότερα, στις -13 και -14 μονάδες αντίστοιχα σε ΕΕ και Ευρωζώνη ενώ οι Έλληνες καταναλωτές παραμένουν και αυτό το τρίμηνο σταθερά οι πιο απαισιόδοξοι στην Ευρώπη.

    Όπως αναφέρεται στην έκθεση, με τα μέτρα που έχουν ληφθεί και τις παρεμβάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα για την αποφυγή της στάσης πληρωμών, που θα είχε ολέθριες επιπτώσεις στην ευημερία των πολιτών της. Παρά τη συνεχιζόμενη δυσπιστία των διεθνών αγορών, ο μηχανισμός στήριξης προσφέρει "παράθυρο ευκαιρίας" προκειμένου: (α) να αποκατασταθούν πλήρως η δημοσιονομική ισορροπία, η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος και οι ομαλές πιστωτικές συνθήκες του ιδιωτικού τομέα, και (β) να τεθεί η οικονομία εκ νέου σε αναπτυξιακή τροχιά και στη διαδικασία πραγματικής σύγκλισης με την υπόλοιπη Ευρωζώνη. Ωστόσο υπάρχουν προβλήματα, κίνδυνοι αλλά και ευκαιρίες, σε βραχυπρόθεσμο όσο και μεσοπρόθεσμο / μακροπρόθεσμο ορίζοντα που πρέπει να συνεκτιμηθούν.

    Oι σημαντικοί κίνδυνοι βραχυπρόθεσμα συνδέονται με τη δημοσιονομική υστέρηση, την έλλειψη ρευστότητας στον ιδιωτικό τομέα και μεσοπρόθεσμα / μακροπρόθεσμα με το γεγονός ότι η Ελλάδα πορεύεται ακόμα με παλαιό αναπτυξιακό πρότυπο, που διέπεται από «φιλοσοφία κρατισμού».

ΑΠΕ