Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Αναζήτηση με την ταχύτητα της σκέψης!

Αναζήτηση με την ταχύτητα της σκέψης! Η μηχανή αναζήτησης της Google μπορεί πια να εμφανίζει τα αποτελέσματα αναζήτησης πριν καν ο χρήστης ολοκληρώσει την πληκτρολόγηση αυτού που ψάχνει, χάρη στη νέα τεχνολογία Google Instant, που έθεσε σε εφαρμογή η αμερικανική εταιρία.

Η νέα εξελιγμένη μέθοδος εξοικονομεί δύο έως πέντε δευτερόλεπτα για κάθε αναζήτηση στο Διαδίκτυο και η Google ελπίζει ότι το γεγονός αυτό θα προσελκύσει ακόμα περισσότερους χρήστες στην ιστοσελίδα της και θα αποτελέσει "απάντηση" στον ολοένα αυξανόμενο ανταγωνισμό από την Microsoft, τη Yahoo και το Facebook.

"Από όσο ξέρουμε, κανείς δεν έχει προσφέρει αναζήτηση την ίδια στιγμή που ο χρήστης πληκτρολογεί. Είναι ένα κβαντικό άλμα προς το μέλλον για τις αναζητήσεις", δήλωσε η αντιπρόεδρος της Google Μαρίσα Μάγιερ, κατά την παρουσίαση του νέου προϊόντος στο Σαν Φρανσίσκο, σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό και το BBC.

Καθώς ο χρήστης γράφει αυτό που ψάχνει, η μηχανή αναζήτησης "προβλέπει" (σχεδόν με μαγικό τρόπο!) τι θέλει και συνεχώς αλλάζει αυτόματα τα αποτελέσματα που δείχνει η ιστοσελίδα της, χωρίς καν ο χρήστης να πατήσει το πλήκτρο "enter" ή "search", κάτι που μέχρι σήμερα ήταν απαραίτητο για να εμφανιστούν τα αποτελέσματα της αναζήτησης. Ένα ειδικό λογισμικό αυτόματης συμπλήρωσης που δημιούργησαν οι μηχανικοί της εταιρίας, προσπαθεί συνεχώς να μαντεύει τι πραγματικά ψάχνει ο χρήστης, ο οποίος πάντως, αν το επιθυμεί, μπορεί να απενεργοποιήσει τη νέα δυνατότητα.

Οι εκπρόσωποι της Google διευκρίνισαν ότι η νέα τεχνολογία δεν θα αλλάξει τη σειρά αξιολόγησης, με την οποία η μηχανή αναζήτησης εμφανίζει τις διάφορες ιστοσελίδες ή τον τρόπο που εμφανίζονται οι σχετικές διαφημίσεις. Η εταιρία είχε έσοδα σχεδόν 24 δισ. δολαρίων το 2009, κυρίως από διαφημίσεις που συνοδεύουν τα αποτελέσματα των αναζητήσεων.

To Google Instant τέθηκε ήδη σε εφαρμογή στις ΗΠΑ και σύντομα θα λειτουργεί στη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Ρωσία και σε άλλες χώρες, ενώ σε μερικούς μήνες θα κυκλοφορήσει μια έκδοσή του για πιο γρήγορες αναζητήσεις στα "έξυπνα" κινητά τηλέφωνα και τις λοιπές φορητές συσκευές.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το Google Instant θα βοηθήσει την εταιρία -ήδη το Νο 1 στον κόσμο στις αναζητήσεις- να αυξήσει κι άλλο τα μερίδιο αγοράς της. Περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη χρησιμοποιούν τη μηχανή αναζήτησης της Google κάθε μήνα. Η εταιρία υπολογίζει ότι ο μέσος χρήστης χρειάζεται εννέα δευτερόλεπτα για να γράψει αυτό που ψάχνει κι άλλα 15 για να ψάξει τις απαντήσεις.
 
ΣΚΑΙ