Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Ο Σεϊντίου για την παραίτησή του από πρόεδρος του Κοσόβου

Ο Φάτμιρ Σεϊντίου αιτιολογώντας την παραίτησή του σήμερα, από το αξίωμα του προέδρου του Κοσόβου,ανέφερε ότι προέβη στην ενέργεια αυτή ως «ένδειξη σεβασμού στα θεσμικά όργανα και στις αποφάσεις αυτών».

«Ήμουν πεπεισμένος ότι με το να παραμένω πρόεδρος του κόμματός μου, χωρίς όμως να ασκώ κομματικά καθήκοντα,δεν παραβιάζω το Σύνταγμα. Όμως το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε διαφορετική γνώμη»,πρόσθεσε ο κ. Σεϊντίου.

Ο Φάτμιρ Σεϊντίου ανακοίνωσε σήμερα ότι παραιτείται από πρόεδρος του Κοσόβου, μετά την προ ημερών απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου ότι δεν μπορεί να είναι ταυτοχρόνως αρχηγός του κράτους και να παραμείνει και πρόεδρος του κόμματός του.

Ο 58χρονος Φάτμιρ Σεϊντίου εξελέγη για πρώτη φορά πρόεδρος του Κοσόβου το Φεβρουάριο του 2006, μετά το θάνατο του πρώτου προέδρου του Κοσόβου Ιμπραχήμ Ρουγκόβα και επανεξελέγη στο αξίωμα αυτό τον Ιανουάριο του 2008, αλλά ταυτόχρονα παρέμενε και στην αρχηγία της «Δημοκρατικής Ένωσης του Κοσόβου» (LDK), του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος του Κοσόβου, το οποίο μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό του πρωθυπουργού Χασίμ Θάτσι.

Ο Πρόεδρος του Κοσόβου εκλέγεται από την Βουλή και οι εξουσίες του είναι περιορισμένες. Η θητεία του προέδρου του Κόσοβου διαρκεί πέντε χρόνια. Σε περίπτωση παραίτησής του ή θανάτου, τα καθήκοντα του προέδρου του Κοσόβου ασκεί προσωρινά ο πρόεδρος της Βουλής.

Ο Γιάκουπ Κρασνίτσι, πρόεδρος της Βουλής του Κοσόβου, ο οποίος θα ασκεί προσωρινά και τα καθήκοντα του προέδρου,δήλωσε σήμερα ότι με την παραίτηση του κ. Σεϊντίου δεν θα υπάρξει «θεσμικό κενό» και πρόσθεσε ότι τις προσεχείς ημέρες θα συγκαλέσει τα κοινοβουλευτικά κόμματα σε διαβουλεύσεις σχετικά με την εκλογή του νέου προέδρου του Κοσόβου.

ΑΠΕ