Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:
Εκτιμήσεις για την οικονομική πορεία της Ελλάδας αλλά και της Ισπανίας, καθώς και η συνάντηση κορυφής στην Ουάσιγκτον για το Μεσανατολικό είναι τα θέματα της σημερινής επισκόπησης τύπου.
"Ελλάδα είναι τροχοπέδη για την Ευρώπη". Με αυτό τον τίτλο η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt σημειώνει μεταξύ άλλων σήμερα πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διορθώνει προς τα πάνω τις προβλέψεις της για την Ευρωζώνη, αλλά προειδοποιεί για τους κινδύνους. Το δεύτερο τρίμηνο δείχνει πόσο διαφορετική είναι η ανάπτυξη μεταξύ των χωρών – μελών και ειδικότερα για την Ελλάδα γράφει: «Η Ελλάδα ήταν το προβληματικό παιδί και πάλι κατά το δεύτερο τρίμηνο. Σε καμία άλλη χώρα της ευρωζώνης δεν μειώθηκε το ΑΕΠ, μόνο στην Ελλάδα κατά 1,5%. Η χαμηλή οικονομική ανάπτυξη οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πολιτική περικοπών που ακολουθεί η Αθήνα. Κατά την άποψη πάντως της γερμανικής κυβέρνησης η Ελλάδα κάνει σημαντικές προόδους στην εξυγίανση των οικονομικών της και το Βερολίνο συναίνεσε στο να δοθεί η δεύτερη δόση του δανείου στις 13 Σεπτεμβρίου. Αυτό προκύπτει από έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ στην Επιτροπή Οικονομικών της ομοσπονδιακής βουλής».
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ο Ισπανός πρωθυπουργός ΘαπατέροΣτη συνέχεια το άρθρο αναφέρεται στο πόσο διαφορετικά εξελίσσεται η οικονομία στις χώρες της Ευρωζώνης. Για παράδειγμα στη Γερμανία μειώθηκε ο αριθμός των ανέργων, ενώ στην Ισπανία αυξήθηκε και πάλι το δεύτερο τρίμηνο. «Ο Θαπατέρο υπό πίεση» είναι και ο τίτλος σχολίου της Süddeutsche Zeitung. Η εφημερίδα σημειώνει πως ο Ισπανός πρωθυπουργός θα ζήσει ένα θερμό φθινόπωρο με διαδηλώσεις ενάντια στις μειώσεις των μισθών και των κοινωνικών παροχών και ότι ο μόνος τρόπος να περάσει τον προϋπολογισμό είναι η συνεργασία με το εθνικιστικό κόμμα των Βάσκων PNV. «Μια ήττα κατά την έγκριση του προϋπολογισμού θα σήμαινε νέες εκλογές, κάτι που θα ισοδυναμούσε για τον Θαπατέρο με πολιτικό αφανισμό. Ο Ισπανός πρωθυπουργός ελπίζει να περάσει τις μεταρρυθμίσεις και να βγει η Ισπανία από την κρίση».
Και η εφημερίδα συνεχίζει: «Εντωμεταξύ έχει αλλάξει και ο πολιτικός λόγος του Θαπατέρο. Μέχρι τώρα ήθελε να δίνει την εντύπωση πως τα μέτρα λαμβάνονται κάτω από την πίεση της ΕΕ και των χρηματαγορών. Τώρα υπογραμμίζει την αναγκαιότητά τους. Η πρόθεσή του να στηριχθεί η κυβερνητική πολιτική και από έναν στιβαρό εταίρο είναι ένα μήνυμα πως η Ισπανία δεν μπορεί πλέον να καθυστερεί».
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Αμπάς και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ΝετανιάχουΤέλος μια σύντομη αναφορά στο νέο κύκλο ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων στην Ουάσιγκτον. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung
σημειώνει για το ρόλο των ΗΠΑ: «Χωρίς την αμερικανική συμβολή δεν θα μπορούσε να γίνει η συνάντηση κορυφής στην Ουάσινγκτον. Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση Ομπάμα αξίζει συγχαρητηρίων για την πρωτοβουλία της, έστω και αν δεν ήταν απόλυτα ανιδιοτελής. Η στήριξη του Ομπάμα αλλά και άλλων διαμεσολαβητών είναι ασφαλώς σημαντική. Όμως αρκεί; Οι μεγάλες δυνάμεις μπορούν και πρέπει να βοηθήσουν, όμως τα αποφασιστικά βήματα θα πρέπει να τα κάνουν οι ίδιοι οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί».
Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου
Deutsche Welle