Κυριακή, 5 Σεπτεμβρίου 2010

Συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις Νετανιάχου και Αμπάς
O πρωθυπουργός του Ισραήλ Νετανιάχου και ο πρόεδρος των Παλαιστινίων Αμπάς συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις τους με στόχο μια ειρηνευτική συμφωνία. Οι δύο ηγέτες θα συναντώνται κάθε δύο εβδομάδες.

Στις 14-15 Σεπτεμβρίου θα είναι η επόμενη συνάντηση των Νετανιάχου και Αμπάς. Κατά τις πρώτες μετά από δύο χρόνια απευθείας συνομιλίες τους, οι δύο άνδρες συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις τους με στόχο μια ειρηνευτική συμφωνία στη βάση της λύσης των δύο κρατών. Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, ο Αμερικανός μεσολαβητής Τζορτζ Μίτσελ υπογράμμισε ότι οι δύο άνδρες συναντήθηκαν σε θετικό και εποικοδομητικό κλίμα, διευκρίνισε, ωστόσο, ότι μεταξύ τους υφίστανται ακόμη σοβαρές διαφορές.

Πρώτος στόχος, μια συμφωνία-πλαίσιο

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Σύμφωνα με τον κ. Μίτσελ, Αμπάς και Νετανιάχου υπογράμμισαν ότι στόχος των συνομιλιών είναι η λύση των δύο ανεξάρτητων κρατών: Ένα σταθερό παλαιστινιακό κράτος δίπλα σε ένα ασφαλές Ισραήλ. Εντός ενός έτους θα πρέπει να έχουν διευθετηθεί όλα τα κεντρικά ζητήματα, είπε ο Τζορτζ Μίτσελ, προσθέτοντας ότι προηγουμένως οι δύο πλευρές θα εργαστούν για μία συμφωνία-πλαίσιο.

Στην επόμενη συνάντηση των Νετανιάχου και Αμπάς που θα λάβει χώρα στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου θα δώσει το «παρών» πέραν του κ. Μίτσελ και η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον.

dpa/Σταμάτης Ασημένιος
Υπεύθ. Σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Deutsche Welle