Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Συμφωνία για τη σύσταση νέας Ευρωπαϊκής Οικονομικής Αρχής



 Με απόφαση του ευρωκοινοβουλίου, των χωρών-μελών και της Κομισιόν η ΕΕ αποκτά μια νέα Ευρωπαϊκή Οικονομική Αρχή, η οποία θα εποπτεύει τις τράπεζες, τα χρηματιστήρια και τις ασφαλιστικές εταιρίες.

Ήταν μια διελκυστίνδα μηνών μεταξύ ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και ευρωκοινοβουλίου. Μια αντιπαράθεση για την εξουσία και το χρήμα. Πολλά μένουν ακόμα ανοιχτά. Όλα δείχνουν όμως ότι η Ευρώπη θα αποκτήσει μια νέα ισχυρή Ευρωπαϊκή Οικονομική Αρχή, η οποία θα αποτελείται από τρεις υπηρεσίες που θα ελέγχουν τις τράπεζες, τα χρηματιστήρια και τις ασφαλιστικές. 

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ και ο αντιπρόεδρος Λουκάς Παπαδήμος

Ο Γερμανός χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής Κλάους-Χάινε Λένε κάνει έναν πρώτο απολογισμό: «Στην απόφαση έπαιξε ρόλο η εμπειρία του παρελθόντος. Στην Ευρώπη υπάρχουν σήμερα 54 εθνικές εποπτικές αρχές. Αν λάβουμε υπόψη ότι κάθε κράτος-μέλος διαθέτει από δύο τέτοιες υπηρεσίες, μπορεί εύκολα να φανταστεί κανείς πόσο δύσκολος είναι ο συντονισμός και η επικοινωνία μεταξύ τους. Η Ευρώπη χρειάζεται όμως κεντρικές υπηρεσίες, οι οποίες όταν χρειαστεί θα επεμβαίνουν και θα αποφασίζουν. Και η Ευρώπη είναι πλέον σε θέση να ανταποκριθεί στις προκλήσεις».

Κρίσιμες αποφάσεις όταν απαιτηθεί

Οι τρεις υπηρεσίες ελέγχου θα λαμβάνουν σημαντικές αποφάσεις σε περιόδους κρίσης ή διαφωνιών μεταξύ των χωρών-μελών. Ένα παράδειγμα: Αν αντιμετωπίσει προβλήματα μια μεγάλη τράπεζα της Ευρώπης τότε η αρμόδια εποπτική αρχή θα αποφασίζει ποια μέτρα θα πρέπει να ληφθούν από ποιες χώρες-μέλη για τη στήριξή της.

Τροχοπέδη Γερμανία και Βρετανία

Ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν 

 Κυρίως Λονδίνο και Βερολίνο αντιστάθηκαν μέχρι τέλους στη σύσταση μιας Ευρωπαϊκής Οικονομικής Αρχής. Οι Βρετανοί δεν ήθελαν να θέσουν υπό τον έλεγχο των ευρωπαίων ελεγκτών το City και τους χαλαρούς κανόνες που διέπουν την λειτουργία του, ενώ οι Γερμανοί ανησυχούσαν μήπως πληρώσουν εκείνοι τα σπασμένα για μια ευρωπαϊκή τράπεζα που βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Στο τέλος όμως Βερολίνο και Λονδίνο απομονώθηκαν από τις υπόλοιπες χώρες-μέλη και έδωσαν τη συγκατάθεσή τους. Τέλος καλό, όλα καλά για τον αρμόδιο ευρωπαίο επίτροπο Μισέλ Μπαρνιέ: «Θέσαμε σήμερα τα θεμέλια για μια πραγματική Ευρωπαϊκή Οικονομική Εποπτική Αρχή. Είναι το πρώτο σημαντικό μάθημα από την πρόσφατη οικονομική κρίση. Ας μη ξεχνάμε ότι η απουσία μιας ισχυρής εποπτικής αρχής ήταν μια από τις κύριες αιτίες της κρίσης».

Peter Heilbrunner/Στέφανος Γεωργακόπουλος
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

Deutsche Welle