Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

 Γαλλία: μαζικά συλλαλητήρια υπέρ των Ρομά

france_roma




Αλυσιδωτές αντιδράσεις με συλλαλητήρια σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις προκαλεί η πολιτική των απελάσεων Ρομά της Κυβέρνησης Σαρκοζί. Περίπου 100.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τους διοργανωτές, διαδήλωσαν υπέρ των Ρομά σε περισσότερες από 100 πόλεις της Γαλλίας. Ανάλογες πορείες συμπαράστασης στους αθίγγανους πραγματοποιήθηκαν σε Ισπανία, Βέλγιο, Ιταλία, Σερβία και Ουγγαρία. Επίσης και στη Ρώμη εκατοντάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους, πολλοί μέλη της κοινότητας των Ρομά, για να διαδηλώσουν επίσης εναντίον της γαλλικής πολιτικής των απελάσεων μπροστά στην πρεσβεία της Γαλλίας, αλλά και εναντίον της ιταλικής πολιτικής σε βάρος τους.

Πολλοί κρατούσαν ταμπλό με το σύνθημα " Όχι στο ρατσισμό", "Μην καταδικάζετε ένα λαό". Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Κάμπο ντέι Φιόρι, πολύ κοντά στο Παλέ Φαρνέζε, περικυκλώνοντας τη γαλλική πρεσβεία η οποία φρουρείται από δυνάμεις της αστυνομίας.

Οι διαδηλώσεις στην Ιταλία διοργανώθηκαν από μια συντονιστική επιτροπή εναντίον των διακρίσεων ταυτόχρονα με τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Γαλλία.

Ωστόσο ο Σρκοζί εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα. Δύο μονάδες κάτω έπεσαν το Σεπτέμβριο ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, στο 32% και στο 38% αντίστοιχα, όσον αφορά την εμπιστοσύνη που τους δείχνουν οι Γάλλοι ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα κύρια προβλήματα της χώρας, δείχνει η μηνιαία δημοσκόπηση CSA για την εφημερίδα Le Parisien/Aujourd'hui en France που θα κυκλοφορήσει την Κυριακή.

Τα ποσοστά αυτά είναι τα χαμηλότερα που συγκεντρώνουν οι Σαρκοζί και Φιγιόν από τον Ιούνιο του 2007, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εφημερίδας.

Το 32% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι εμπιστεύεται τον Σαρκοζί για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα κύρια προβλήματα της χώρας. Το ποσοστό αυτό ανερχόταν σε 34% πριν από ένα μήνα. Μια μεγάλη πλειοψηφία (60%) έχει την αντίθετη άποψη.

Αντίστοιχα ο Φιγιόν έπεσε κι αυτός κατά δύο μονάδες στο 38%, με το 53% να δηλώνει ότι δεν του έχει εμπιστοσύνη.

Η δημοσκόπηση αυτή διενεργήθηκε τηλεφωνικώς μεταξύ 1ης και 2ας Σεπτεμβρίου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.005 ατόμων ηλικίας 18 ετών και άνω.

Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ-ΜΠΕ