Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Το τέλος της ανάκαμψης;

 

Η οικονομική ανάκαμψη παγκοσμίως αποδεικνύεται ότι ακολουθεί πιο βραδύ ρυθμό από ό,τι αναμενόταν, διαπιστώνει ο ΟΟΣΑ.

Σε σχετική ενδιάμεση έκθεση του διεθνούς οργανισμού αναφέρεται ότι εάν η επιβράδυνση συνεχιστεί, επιβάλλεται η επέκταση και περαιτέρω ενίσχυση των μέτρων στήριξης της οικονομίας.
Τα πρόσφατα στοιχεία που αξιολογεί ο ΟΟΣΑ αποδεικνύουν ότι η οικονομία των χωρών στις επτά ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη, G7, αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό της τάξης του 1,5% στο β΄ εξάμηνο έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 1,7%. Ο επικεφαλής οικονομολόγος του διεθνούς οργανισμού Πιέρ Κάρλο Πάντοαν λέει λακωνικά ότι «το σημαντικότερο μήνυμα είναι ότι επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάκαμψης της οικονομίας».

«Το μεγάλο ερώτημα είναι πως θα εξελιχθεί η ζήτηση στην Κίνα»

O Πιέρ Κάρλο ΠάντοανBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  O Πιέρ Κάρλο ΠάντοανΟι λόγοι για την επιβράδυνση της ανάπτυξης εντοπίζονται στην αβεβαιότητα και στους κινδύνους που απειλούν την παγκόσμια οικονομία. Υποχωρεί ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, ακόμη και στις αναπτυσσόμενες χώρες μειώνεται η βιομηχανική παραγωγή. Η αύξηση της ανεργίας στις ΗΠΑ αφήνει τα σημάδια της στην καταναλωτική συμπεριφορά. Και αυτές οι εξελίξεις έχουν σοβαρές συνέπειες στην ευρωπαϊκή οικονομία και ειδικότερα στη γερμανική, θα πει ο Φέλιξ Χούφνερ, ειδικός για τη Γερμανία οικονομολόγος του ΟΟΣΑ και διευκρινίζει: «Οι εξελίξεις στο παγκόσμιο εμπόριο είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τη Γερμανία. Και εδώ οι ΗΠΑ παίζουν σημαντικό ρόλο. Το μεγάλο ερώτημα είναι πως θα εξελιχθεί η ζήτηση στην Κίνα. Η Γερμανία έχει αντλήσει μεγάλα οφέλη από το παγκόσμιο εμπόριο τους τελευταίους μήνες, αλλά και εδώ έχει ενταθεί η αβεβαιότητα».

«Η αδύναμη ζήτηση στη Γερμανία δεν οφείλεται στους χαμηλούς μισθούς»

Το πρόβλημα της χαμηλής ζήτησης στη Γερμανία δεν σχετίζεται με τους χαμηλούς μισθούςBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Το πρόβλημα της χαμηλής ζήτησης στη Γερμανία δεν σχετίζεται με τους χαμηλούς μισθούςΠαρά ταύτα οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ για την ανάπτυξη στη Γερμανία το 2010 είναι θετικές. Ο ρυθμός ανάπτυξης θα κινηθεί στο 3% του ΑΕΠ. Για κάποιες οικονομίες ο ΟΟΣΑ συνιστά να χαλαρώσουν τα μέτρα λιτότητας προκειμένου να μην θέσουν σε κίνδυνο την πορεία οικονομικής ανάκαμψης. Σε αυτές τις χώρες δεν ανήκουν φυσικά η Ελλάδα, η Ισπανία, αλλά ούτε και η Γερμανία θα πει ο κ. Χούφνερ. Την ίδια ωστόσο στιγμή θεωρεί σκόπιμη την αναζωογόνηση της εσωτερικής ζήτησης στη γερμανική αγορά. Λιτότητα και αύξηση της ζήτησης, πώς συμβιβάζονται: «Δεν νομίζουμε ότι η αδύναμη εσωτερική ζήτηση στη Γερμανία και τα υψηλά πλεονάσματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών οφείλονται πρωτίστως στους χαμηλούς μισθούς. Είναι διαρθρωτικοί οι παράγοντες που παίζουν ρόλο», διευκρινίζει ο κ. Χούφνερ.  

Burkhard Birke/Σταμάτης Ασημένιος

Υπεύθ. Σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου

dw-world.de