Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Ένα εντυπωσιακό β’ τρίμηνο για το χρυσό


 
Ένα νέος... «πυρετός του χρυσού», στη σύγχρονη εκδοχή του, απεικονίζεται στα στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα για το β’ τρίμηνο του 2010 το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (World Gold Council-WGC).
Η ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο παγκοσμίως έφτασε τους 1.050,3 μετρικούς τόνους, σημειώνοντας άνοδο 36% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2009. Εξ αυτών, 273,8 τόνοι αντιστοιχούν σε αγορές μέσω ETFs, καθιστώντας έτσι το συγκεκριμένο τρίμηνο ως το δεύτερο καλύτερο που έχει καταγραφεί ποτέ για τη συγκεκριμένη κατηγορία επενδύσεων. Συνολικά, το ύψος των επενδύσεων σε χρυσό μέσω ETFs διαμορφώθηκε στο επίπεδο-ρεκόρ των 2.041,8 τόνων, αξίας 81,6 δισ. δολαρίων.
Σημαντικά αυξημένες εμφανίστηκαν επίσης οι αγορές σε μπάρες χρυσού και χρυσά νομίσματα, φτάνοντας τους 157 τόνους.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αύξηση της ζήτησης χρυσού για βιομηχανικές και οδοντιατρικές εφαρμογές κατά 31%, στους 103,2 τόνους. Σύμφωνα με το WGC, καταλυτική ήταν η συμβολή του κλάδου των ηλεκτρονικών με αύξηση κατά 40%, ιδιαίτερα στην Ιαπωνία (+60%) και τις ΗΠΑ (+50%).

Κεντρικές τράπεζες

Για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως εμφανίστηκαν ως καθαροί αγοραστές στο β’ τρίμηνο, με αγορές 7,7 μετρικών τόνων συνολικά. Σύμφωνα με το WGC, «κάποιες από αυτές “κινητοποίησαν” τα αποθέματά τους σε χρυσό προκειμένου να χρηματοδοτήσουν προσωρινά προγράμματα ενίσχυσης της ρευστότητας, όπως η σουηδική Riksbank».

Αυξημένη ζήτηση παρά την άνοδο των τιμών

Ως ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της αγοράς του χρυσού κατά το β’ τρίμηνο είναι το γεγονός ότι η ζήτηση εμφανίστηκε σημαντικά αυξημένη, παρά την άνοδο των τιμών του πολύτιμου μετάλλου. Αυτό υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο Jason Toussaint, γενικός διευθυντής επενδύσεων του WGC, κάνοντας λόγο για προσανατολισμό των επενδυτών περισσότερο προς την αναζήτηση «ασφάλειας» και λιγότερο προς το «κυνήγι» υψηλών αποδόσεων.

«Αυτό που βλέπουμε σήμερα», σημείωσε ο ίδιος, «είναι περισσότερο μια κίνηση κατανόησης του ρόλου του χρυσού ως μακροπρόθεσμης στρατηγικής επιλογής. Και ας μην ξεχνάμε ότι αυτό συμβαίνει μετά την πτώση του 2008, όταν οι περισσότερες μετοχικές αγορές του κόσμου εμφάνισαν απώλειες 50% ή περισσότερο».

* Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" της 4ης Σεπτεμβρίου