Δευτέρα, 6 Σεπτεμβρίου 2010

Τρεις δίαυλοι εκτός ΠΑΣΟΚ για να ξεπεραστεί το φιάσκο

Ο Γ. Παπανδρέου ανεβαίνει στο βήμα της 9ης Συνόδου του Εθνικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ

Μετά από ένα 24ωρο θρίλερ που σηματοδοτήθηκε από αρνήσεις, καραμπόλες, πιέσεις, έντονο παρασκήνιο ακόμα και βέτο ορισμένων κατά άλλων υποψηφίων, κατάσταση που αποδεικνύει το φιάσκο της διαδικασίας επιλογής, το ΠΑΣΟΚ και ο Γ. Παπανδρέου κατέληξαν στον κατάλογο των υποψηφίων περιφερειαρχών και δημάρχων στους μεγάλους δήμους.


Ο Γ. Παπανδρέου ανεβαίνει στο βήμα της 9ης Συνόδου του Εθνικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ Το πολιτικό στίγμα των επιλογών του πρωθυπουργού το δίνουν οι τρεις μη κομματικοί υποψήφιοι που υποστηρίζει: στον Δήμο της Αθήνας (Γ. Καμίνη), στον Δήμο Θεσαλονίκης (Γ. Μπουτάρη) και στην περιφέρεια Πελοποννήσου (Π. Τατούλη).

Πρόκειται για μια πολιτική κίνηση σε τρεις παραλλαγές, που ξεπερνά τις αυτοδιοικητικές εκλογές παρότι τα τρία πρόσωπα δεν συναντώνται πολιτικά και ιδεολογικά. Εχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού του τον φόβο της «αντιμνημονιακής ψήφου», ο πρωθυπουργός άνοιξε διαύλους επικοινωνίας με άλλους κομματικούς σχηματισμούς αλλά και κοινωνικές δυνάμεις σε μια προσπάθεια να ανιχνεύσει το έδαφος μιας μελλοντικής συμπόρευσης και να ελαχιστοποιήσει την πιθανή εκλογική ζημιά. Οι άλλες επιλογές ήταν ως επί το πλείστον αυτοδιοικητικές -8 στις 13- με τρεις υφυπουργούς και έναν βουλευτή. Λύσεις κομματικές και σίγουρες για να του εξασφαλίσουν μια καλή βάση από τουλάχιστον 8 περιφέρειες.

1 Ειδικά για την Αθήνα προτίμησε να ρίξει γέφυρες συνεργασίας με τη Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη -που τον είχε προτείνει- και με τους Οικολόγους Πράσινους παρά να διεκδικήσει με αυξημένες πιθανότητες τον δήμο.
Παράλληλα σηματοδοτεί ένα άνοιγμα σε χώρους εκτός ΠΑΣΟΚ, παρακαταθήκη για το μέλλον, σε μια περίοδο κατά την οποία παραδοσιακές δυνάμεις του κόμματος ασκούν κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική της και ετοιμάζονται να διαρρήξουν τις σχέσεις τους με το κόμμα.

Ο κ. Καμίνης χαίρει της εκτίμησης του πρωθυπουργού και ως Συνήγορο του Πολίτη τον είχε καλέσει δύο φορές στο υπουργικό συμβούλιο. Είχαν ανοιχτούς διαύλους όλο το προηγούμενο διάστημα καθώς και ο Γ. Ραγκούσης και ο Θ. Τσούρας είχαν επικοινωνία μαζί του.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ομιλία του είπε ότι στόχος του είναι να υπηρετήσουν τις νέες προοπτικές που ανοίγει η κυβέρνηση ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις και αυτό προσπάθησε να αποτυπώσει στις επιλογές των υποψηφίων. Ο Θ. Τσούρας πρόεδρος της επιτροπής επιλογής υποψηφίων είπε στην ομιλία του ότι εντολή του Γ. Παπανδρέου ήταν να γίνουν ευρύτερες συγκλίσεις όπου είναι δυνατόν με πολιτικές δυνάμεις της Αριστεράς, της οικολογίας, της προόδου και της κοινωνίας, και αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί.

2 Στην ίδια λογική κινείται και η υποστήριξη που προσφέρει στον ανεξάρτητο υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη. Επιπλέον ήταν και μια αναγκαστική επιλογή σκοπιμότητας κυρίως λόγω της αδυναμίας του ΠΑΣΟΚ να βρει αξιόπιστη κομματική λύση αλλά και διόρθωση παλιότερου «λάθους». Υπενθυμίζουμε ότι ο Γ. Παπανδρέου είχε αρνηθεί το 2006 να στηρίξει τον κ. Μπουτάρη. Είχε στηρίξει τη Χρύσα Αράπογλου που δεν πέτυχε.

3 Στην Πελοπόννησο, η υποστήριξη στον Π. Τατούλη «χέρι - χέρι με τον Καρατζαφέρη» ήταν μια λύση ανάγκης. Είναι μια περιφέρεια στην οποία οι συσχετισμοί δεν ευνοούν το ΠΑΣΟΚ και ήταν πιθανό κομματικός υποψήφιος να ερχόταν ακόμα και τρίτος. Ομως αυτή η συγκεκριμένη επιλογή είναι και ένα ρίσκο αφού δείχνει ότι το ΠΑΣΟΚ στηρίζει έναν δεξιό υποψήφιο και συμπορεύεται ακόμα και με τον Καρατζαφέρη.

Την υποστήριξη στον Γ. Καμίνη χαιρέτισε η Δημοκρατική Αριστερά. Υπογραμμίζει ότι είναι «πολύ σημαντικό βήμα η υποστήριξη της υπερκομματικής υποψηφιότητας του Γιώργου Καμίνη από ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις» και αναφέρει ότι τώρα «ξεκινάει μια μεγάλη προσπάθεια με αυτοδιοικητικές πρωτοβουλίες για να αλλάξει σελίδα ο Δήμος της Αθήνας, για να ηττηθεί η σημερινή δημοτική αρχή που συσσώρευσε μόνο μεγάλα προβλήματα και αδιέξοδα στην πόλη, για μια νέα και ουσιαστική σχέση των πολιτών με τον δήμο».
 
Καυστικός ήταν ο Γ. Παναγιωτακόπουλος: «Είναι κρίμα για το ΠΑΣΟΚ να κρύβεται πίσω από τους γυρολόγους της πολιτικής με τον κ. Τατούλη και να σηματοδοτεί την ανανέωση με τον κ. Μπουτάρη (75 χρόνων) στη Θεσσαλονίκη, και στον Δήμο της Αθήνας με τον άγνωστο κ. Καμίνη. Τα στελέχη, τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ έχουν μνήμη, γνώση και άποψη», είπε. *