Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Βενεζουέλα: Νίκη Τσάβες στις εκλογές




tsaves_copyΣτον απόηχο των βουλευτικών εκλογών κινείται η Βενεζουέλα, με τον απερχόμενο πρόεδρο Ούγκο Τσάβες να εξασφαλίζει την πλειοψηφία των εδρών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αντιπολίτευση στέρησε από την κυβερνητική πλευρά την κατοχή των δύο τρίτων των εδρών στο κοινοβούλιο. Όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση σε ανακοίνωσή της εξασφάλισε το 52% του εκλογικού σώματος, αλλά όχι την πλειοψηφία των εδρών.

Σύμφωνα με το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο, το  Σοσιαλιστικό Κόμμα εξασφαλίζει 94 από τις 165 έδρες και ο συνασπισμός της Δημοκρατικής Ενότητας, των κομμάτων της αντιπολίτευσης, καταλαμβάνει 62 έδρες. Το Κόμμα «Πατρίδα για Όλους» εξασφαλίζει δύο έδρες.  
 
Έξι έδρες δεν έχουν κατανεμηθεί ακόμη, ενώ τρεις έδρες κατανέμονται σε κόμματα που εκπροσωπούν τους ιθαγενείς.

 Σε μήνυμα του μέσω του Twitter, ο Ούγκο Τσάβες, τονίζει ότι: «Αγαπημένοι μου συμπατριώτες, σήμερα είναι μια μεγάλη ημέρα και έχουμε εξασφαλίσει μια ισχυρή νίκη. Αρκετή για να συνεχίσουμε να εμβαθύνουμε τον μπολιβαριστικό και δημοκρατικό Σοσιαλισμό».


O Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας απέστειλε σήμερα συγχαρητήρια επιστολή στον Πρόεδρο της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες για τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές της 26/9/2010. Το ακριβές κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:
«Αγαπητέ σύντροφε,
Εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ σου μεταφέρω τα θερμά συγχαρητήρια για τη νίκη του Ενοποιημένου Σοσιαλιστικού Κόμματος Βενεζουέλας και των άλλων αριστερών πολιτικών δυνάμενων, που με ένα σημαντικό εκλογικό ποσοστό που αγγίζει το 57%, αναδεικνύει και επιβεβαιώνει τη θέληση του λαού της χώρας σου για τη συνέχιση και εμβάθυνση των επαναστατικών δημοκρατικών αλλαγών προς όφελος των φτωχών, των ταπεινών, των δυνάμεων της εργασίας.
Η νίκη των δυνάμεων της Αριστεράς στη Βενεζουέλα δίνει ελπίδα και δύναμη στις δυνάμεις της αριστεράς στην Ελλάδα και την Ευρώπη ώστε μαζί να προχωρήσουμε στον αγώνα μας για έναν κόσμο ειρηνικό, δημοκρατικό και σοσιαλιστικό».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό, Ρόιτερ