Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΚΛΕΙΝΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΕΝΑΝ – ΕΝΑΝ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ

Συνάντησε Μπατζελή, Μαγκριώτη, Κατσιφάρα, Τιμοσίδη και Γκερέκου 
Και νέο μήνυμα: «Οι περιφερειάρχες θα είναι πιο ουσιαστικοί από τους υπουργούς»



Νέο μήνυμα σε όσους υπουργούς αρνούνται να μετακινηθούν στην Αυτοδιοίκηση ότι «οι περιφερειάρχες θα είναι ισότιμοι, αν όχι και πιο ουσιαστικοί από τους ίδιους» έστειλε, μιλώντας στην συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.


Μάλιστα, στο περιθώριο της συνεδρίασης ο κ. Παπανδρέου έκανε πράξη τα λεγόμενα του, καθώς συναντήθηκε με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή (http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=7853), τους υφυπουργούς Υποδομών Γιάννη Μαγκριώτη, Δικαιοσύνης Απόστολο Κατσιφάρα και τους βουλευτές Καβάλας Μιχάλη Τιμοσίδη, Πάρη Κουκουλόπουλο από τους οποίους σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησε να είναι υποψήφιοι στις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και Δυτικής Μακεδονίας αντίστοιχα.


Σύμφωνα δε με τις ίδιες πληροφορίες από όλους τους παραπάνω μόνο ο κ. Κουκουλόπουλος αρνήθηκε κατηγορηματικά.


Παράλληλα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε και με τη βουλευτή της Α΄ Θεσσαλονίκης Χρύσα Αράπογλου και της ζήτησε να στηρίξει την υποψηφιότητα του Γιάννη Μπουτάρη, ωστόσο η ίδια υποστήριζε ότι δεν συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, απλώς βρέθηκε εκείνη την ώρα στην Ιπποκράτους για μια κομματική συνεδρίαση.


Το απόγευμα ο κ. Παπανδρέου είχε ραντεβού με την Άντζελα Γκερέκου για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, η οποία τελικώς συναντήθηκε με τον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη και φαίνεται να κάμφθηκαν οι όποιες αντρρήσεις της.


ΠΑΣΟΚ: Μισοι πολιτικοί, μισοί αυτοδιοικητικοί
Σύμφωνα με πληροφορίες το ΠΑΣΟΚ για τις εκλογές της αυτοδιοίκησης θα στηρίξει πρόσωπα που θα προέρχονται τόσο από την κεντρική πολιτική σκηνή όσο και από την Αυτοδιοίκηση ("θα είναι κράμα πολιτικών και αυτοδιοικητικών στελεχών", κατά την έκφραση στελέχους της Ιπποκράτους) με βασικά κριτήρια αφενός το να μπορούν σηκώσουν τις ευθύνες μιας μεταρρύθμισης, όπως ο "Καλλικράτης", και αφετέρου να κάνουν "γκελ" στην κοινωνία.




Όσςον αφορά τη θέση της ΝΔ για τις εκλογές της αυτοδιοίκησης το ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι υπαναχώρησε από την πρόθεση, που είχε εκδηλώσει, να λάβουν οι εκλογές αυτές δημοψηφισματικό χαρακτήρα, σε σχέση με το Μνημόνιο. Μάλιστα, στην Ιπποκράτους αντιπαραβάλουν τη στάση του ΠΑΣΟΚ  που, ως αξιωματική αντιπολίτευση, είχε προσδώσει δημοψηφισματικό χαρακτήρα, σε σχέση με την τότε κυβερνητική πολιτική, στις ευρωεκλογές του 2009.








Το πλήρες κείμενο της εισήγησης του Γιώργου Παπανδρέου στο Πολιτικό Συμβούλιο σε ότι αφορά την Αυτοδιοίκηση έχει ως εξής:

"Θα συζητήσουμε σήμερα για την επέτειο της 3ης του Σεπτέμβρη και επί των αποφάσεών μας για την Αυτοδιοίκηση. Αποφάσεις που δεν αφορούν απλώς έναν κατάλογο ονομάτων, αλλά ουσιαστικά μια νέα αρχή για την Αυτοδιοίκηση και όχι μόνο. Είναι μια νέα αρχή για τη χώρα μας, γιατί βάζουμε τις βάσεις για ένα διαφορετικό κράτος και περιφερειακό και κεντρικό, γιατί όταν αλλάζουμε την Αυτοδιοίκηση, ουσιαστικά αλλάζουμε και την όλη δομή του κράτους, ώστε να διαμορφώσουμε ένα επιτελικό κράτος. Και πρέπει πράγματι να μιλήσουμε για περιφερειάρχες που θα είναι ισότιμοι, αν όχι και πιο ουσιαστικοί από υπουργούς. Και για δήμους, με σημαντικές πια αρμοδιότητες και μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες.

Είναι μια αλλαγή, που άλλοι τη βλέπουν στο πλαίσιο μιας στενά κομματικής, αντιπαράθεσης. Θεωρώ ότι το δίλημμα, το οποίο είναι πολιτικό -και οι άλλοι το θέτουν, αλλά το θέτουν με μια άλλη λογική- είναι, αν πάμε μπροστά, αν αλλάζουμε τη χώρα, ή δεν αλλάζουμε τη χώρα. Είναι πολύ εύκολο κάποιος να καλέσει τους πολίτες να ψηφίσουν κατά της τρόικας. Αυτό δεν θα είναι απλώς μια ψήφος διαμαρτυρίας, αλλά κυρίως χωρίς ουσία. Γιατί σκοπός του είναι να αποκρύψει τα πραγματικά προβλήματα, τα πραγματικά ζητήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, και για τα οποία ευθύνονται ιδιαίτερα αυτοί που μας έφεραν στην κατάσταση στην οποία βρεθήκαμε......

.....Σήμερα, όμως, είμαστε εμείς που θα ξαναδώσουμε στην Ελλάδα την αίσθηση της αυτοπεποίθησης, της ουσιαστικής δυνατότητας να καθορίζει η ίδια την τύχη της, επενδύοντας σε όλα τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Και εδώ είναι που και ο «Καλλικράτης» έχει τον δικό του τεράστιο ρόλο να παίξει. Ουσιαστικά, πρέπει να δούμε τον «Καλλικράτη» ως ένα αναπτυξιακό όχημα, ένα νέο αναπτυξιακό όχημα που, βεβαίως, δημιουργεί ένα κράτος τελείως διαφορετικό, με κανόνες, ευνομία, με δυνατότητες, ένα κράτος αναπτυξιακό, και δεν το βάζω στη στενή λογική. Ανάπτυξη είναι το να έχεις σωστές υπηρεσίες που προστατεύουν την υγεία, την παιδεία, τον συνταξιούχο, και γενικότερα την κοινωνική πρόνοια και, βεβαίως, μέσα από τις τοπικές και περιφερειακές δυνάμεις, να αναδειχθούν όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής.

Να φύγουμε από την πελατειακή αντίληψη, που υπάρχει κεντρικά. Να σπάσουμε τον ομφάλιο λώρο που λειτουργούσε αρνητικά και, ουσιαστικά, διαπαιδαγωγούσε την Αυτοδιοίκηση, στη λογική των μικροπαροχών, της δουλείας, της εξάρτησης με τον εκάστοτε υπουργό, τον εκάστοτε γενικό γραμματέα, τον εκάστοτε μεσάζοντα, για να μπορεί να φτιάξει κάποιο έργο, που μπορεί να μην εντασσόταν καν σε έναν σοβαρό σχεδιασμό.
Αύριο, θα έχω την ευκαιρία στην ομιλία μου να κάνω έναν μικρό απολογισμό. Πράγματι, έχουν γίνει πολλά, και τόσα πολλά που δεν θα μπορούσε κανείς να φανταστεί πριν από λίγα χρόνια, ότι θα μπορούσε να κάνει μια κυβέρνηση μέσα σε τόσο λίγο χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ακόμα πολλά και δύσκολα, αλλά πιστεύω πολύ πιο δημιουργικά, που απελευθερώνουν τις δυνάμεις της χώρας.

Οι βασικοί σταθμοί των επόμενων μηνών (το τριήμερο που έχουμε μπροστά μας, η ΔΕΘ, η επέτειος των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου, οι εκλογές και ο προϋπολογισμός) θα μας δώσουν την δυνατότητα να αναδείξουμε αυτή τη νέα φάση, των πραγματικά μεγάλων αλλαγών, που ξεπερνούν τη συγκυριακή λογική της σωτηρίας της χώρας."

www.aftodioikisi.gr