Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Σε απεργιακό κλοιό η Γαλλία





france_apergia_poreia789Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποιούν τα συνδικάτα στην Γαλλία με αφορμή τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, με το σχετικό νομοσχέδιο να κατατίθεται στο κοινοβούλιο σήμερα. Τα σωματεία υπολογίζουν ότι δύο εκατομμύρια εργαζόμενοι κατέβηκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν.
Στο Παρίσι, σύμφωνα με το μεγάλο εργατικό συνδικάτο CGT, διαδήλωσαν πάνω από 270.000 πολίτες, ενώ η αστυνομία της γαλλικής πρωτεύουσας, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της, κάνει λόγο για 80.000 διαδηλωτές. Ο Γάλλος πρόεδρος δηλώνει πως μπορεί να υπάρξουν κάποιες ρυθμίσεις, ενώ τα συνδικάτα προειδοποιούν για μεγαλύτερες κινητοποιήσεις. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, περίπου τα 2/3 των ψηφοφόρων θεωρούν ότι τα σχέδια Σαρκοζί είναι άδικα και στηρίζουν τις διαμαρτυρίες.

Αμετακίνητος ο Σαρκοζί στα όρια ηλικίας

Ο Νικολά Σαρκοζί θέλει "να είναι αυστηρός" όσον αφορά το "κεντρικό θέμα" της μεταρρύθμισής του, δηλαδή την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 χρόνια, όμως θεωρεί δυνατό να υπάρξουν ρυθμίσεις σε ορισμένες πλευρές της μεταρρύθμισης, δήλωσε ο ίδιος σε στελέχη του κόμματός του, του UMP, σύμφωνα με ένα εξ αυτών.

Ο Φρανσουά Σερέκ, ηγέτης του μεγάλου συνδικάτου CFDT, δήλωσε στο ραδιοσταθμό RTL πως η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να αγνοήσει "τη μεγαλυτερη κινητοποίηση εδώ και δεκαετίες", όπως τη χαρακτήρισε.

"Από σήμερα και μετά είναι στα χέρια της κυβέρνησης. Αν θέλουν να πάνε τα πράγματα καλύτερα, καλά θα κάνουν να κάνουν προτάσεις (για αλλαγές στη μεταρρύθμιση)", δήλωσε.

Ο Μπερνάρ Τιμπό, ηγέτης της άλλης μεγάλης εργατικής συνομοσπονδίας, της CGT, υπαινίχθηκε μια πιθανή γενική απεργία λέγοντας: "Αν δεν απαντήσουν και δεν προσέξουν, θα υπάρξει συνέχεια και τίποτε δεν αποκλείεται στο στάδιο αυτό".

Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ