Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Κοιτάσματα έξι δισ. (!) βαρελιών μαύρου χρυσού στην Αλβανία

ΦΙΕΡΙ. Εργα εξόρυξης πετρελαίου στην κεντρική Αλβανία, ανακοίνωσαν οι Canadian Petroleum Bankers. Η πρώτη φάση που προβλέπεται αγωγός 44 χλμ στην Νότια Αλβανία θα ολοκληρωθεί το 2011, με βάση τα όσα δήλωσαν οι εκπρόσωποι του κονσόρτσιουμ Τραπεζών Canadian Petroleum Bankers που χρηματοδοτεί το έργο.
 
Ο αγωγός θα συνδέσει το κύριο κοίτασμα σιδηροδρομικώς τόσο με τον τερματικό σταθμό εξαγωγής όσο και με τις δύο τοπικά διυλιστήρια στο Φίερι. Ο σταθμός αυτός αναμένεται να προσθέσει σε πρώτη φάση 9,500 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως στην έξοδο, δίνοντας έτσι στην εταιρεία συνολική εξόρυξη πετρελαίου μέχρι 24,500 βαρέλια από τους πρώτους μήνες του 2011.
Η μέση παραγωγή κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2010 ήταν 9,830 βαρέλια πετρελαίου ανά ημέρα, αύξηση του 54% σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο του 2009 και αύξηση του 19% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2010, ανέφερε η ίδια πηγή.
 
Η δεύτερη φάση του αγωγού, μήκους τριάντα χλμ, θα δώσει την ικανότητα των 70.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως στη σύνδεση του κοιτάσματος με τον τερματικό σταθμό του Αυλώνα και είναι προγραμματισμένη να ολοκληρωθεί μέχρι το 2012.
 
Οι Canadian Petroleum Bankers ειδικεύονται στις ενεργειακές επενδύσεις και είναι σήμερα ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Αλβανία. Η εταιρεία έχει τα πλήρη δικαιώματα για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος Patos-Marinza στη Νότια κεντρική Αλβανία, η οποία πιστεύεται ότι μπορεί να παράξει περίπου δύο δισεκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο. Το κοίτασμα, που βρίσκεται ανατολικά από το Φίερι, θεωρείται το μεγαλύτερο χερσαίο κοίτασμα της ηπειρωτικής Ευρώπης, εκτίμηση που οφείλεται στην ποσότητα του πετρελαίου που υπολογίζεται ότι βρίσκεται εκεί.. Στην Αλβανία, Bankers εκμεταλλεύεται και το κοίτασμα Kucova. Η εκτίμηση για το περιεχόμενο των δυο κοιτασμάτων ανέρχεται στα πέντε έως έξι δισεκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο!

enimerosi.com