Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

Βίος & πολιτεία του αδελφού Ψωμιάδη



Η οικογένεια Ψωμιάδη καλύπτει όλον τον πολιτικό και οπαδικό χώρο της Θεσσαλονίκης. Φιλοβασιλικός, νεοδημοκράτης και Αρειανός ο Παναγιώτης, ΠΑΣΟΚ μέχρι πρόσφατα όπως ισχυρίζεται και ΠΑΟΚτζής ο Διονύσης
Ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης, για τον οποίο έβαλε βέτο ο Α. Σαμαράς, δήλωνε ΠΑΣΟΚ, αλλά το 2002 μπήκε στο νεοδημοκρατικό ψηφοδέλτιο του αδελφού του, ενώ επί πολλά χρόνια ως κεντρικός παράγοντας του ποδοσφαίρου της Μακεδονίας συνέχισε τις ντρίμπλες 

 Ο Διονύσης Ψωμιάδης εδώ και σχεδόν οκτώ χρόνια δεν είναι απλά ο «αντ΄αυτού» του αδερφού του νομάρχη στη νομαρχία Θεσσαλονίκης. Στην πραγματικότητα είναι αυτός που ελέγχει απόλυτα και διοικεί τη νομαρχία, τόσο φανερά όσο και παρασκηνιακά, μοιράζοντας τους ρόλους με τον Παναγιώτη Ψωμιάδη.


Η οικογένεια Ψωμιάδη καλύπτει όλον τον πολιτικό και οπαδικό χώρο της Θεσσαλονίκης. Φιλοβασιλικός, νεοδημοκράτης και Αρειανός ο Παναγιώτης, ΠΑΣΟΚ μέχρι πρόσφατα όπως ισχυρίζεται και ΠΑΟΚτζής ο Διονύσης.

Αλλωστε οι καθημερινές «υποχρεώσεις» του τελευταίου με τις εμφανίσεις στα τηλεοπτικά κανάλια, τις συνεντεύξεις σε ραδιόφωνα, τις συναντήσεις δημοσίων σχέσεων και κυρίως το πέρασμα από κηδείες, γάμους, βαπτίσια, αγιασμούς, εγκαίνια κλπ. δεν αφήνουν και πολύ χρόνο ώστε να ασχολείται πολύ με τα της νομαρχίας.

Αρχων των παρασκηνίων και των μεθοδεύσεων ο Διονύσης Ψωμιάδης «παίζει μπάλα» στην Ενωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας.

Αρχων των παρασκηνίων και των μεθοδεύσεων ο Διονύσης Ψωμιάδης «παίζει μπάλα» στην Ενωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας.    Η οικογένεια Ψωμιάδη είχε φροντίσει εδώ και πολλά χρόνια να στήσει αριστοτεχνικά το σκηνικό της, ώστε να πετύχει τις επιδιώξεις της. Ετσι εμφανιζόταν να καλύπτει όλο τον πολιτικό αλλά και τον οπαδικό χώρο της Θεσσαλονίκης. Ο Παναγιώτης, φιλοβασιλικός νεοδημοκράτης και αρειανός. Ο Διονύσης (στα λόγια μόνο) να δηλώνει ΠΑΣΟΚ και ΠΑΟΚτσής και ο τρίτος και μεγαλύτερος αδερφός, που πέθανε πριν από λίγο καιρό, να δηλώνει ΚΚΕ και φίλος του Ηρακλή.

Συστράτευση
 
Ο Διονύσης μπορεί στα λόγια να δήλωνε ΠΑΣΟΚ, όμως δεν είχε πρόβλημα το 2002 να σπεύσει στο πλευρό του αδερφού του και να συμπεριληφθεί στο νεοδημοκρατικό ψηφοδέλτιο για τη νομαρχία. Επί πολλά χρόνια άρχων των παρασκηνίων και των λογής μεθοδεύσεων, ως κεντρικός παράγων στην Ενωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας, μετέφερε τη δυσώδη αυτή κατάσταση από την πρώτη στιγμή και στη νομαρχία.

Μπορεί ο αδερφός του να τον διόρισε εξαρχής αντινομάρχη, όμως ο πρώτος χρόνος στη διοίκηση της νομαρχίας ήταν περισσότερο ανιχνευτικός. Αφού κατάφερε και προσεταιρίσθηκε έναν μεγάλο αριθμό παραγόντων, οι οποίοι ανήκαν στο προηγούμενο σύστημα, του «πράσινου» νομάρχη, έπεσε γρήγορα στα βαθιά.

Επίσημα αναπληρωτής νομάρχης και σούπερ αντινομάρχης, έχοντας τις πιο σημαντικές αρμοδιότητες και διευθύνσεις προγραμματισμού, διοικητικού, οικονομικού, τεχνικών υπηρεσιών, πολιτικών δικαιωμάτων, ΚΕΠ κ.ά.

Σύμβουλοι και παρασύμβουλοι και ένας προσωπικός μηχανισμός που βρήκε στέγη στα υπόγεια της νομαρχίας είναι τα εργαλεία με τα οποία η οικογένεια Ψωμιάδη διοικεί τη νομαρχία όλα αυτά τα χρόνια.

Ο Δ. Ψωμιάδης ήταν ουσιαστικά ο ιθύνων νους -χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχει τη δική του ευθύνη ο Π.Ψωμιάδης- στη φάμπρικα με τα «45άρια», τα οποία ερευνά ήδη η εισαγγελία Θεσσαλονίκης.

Εκατοντάδες αναθέσεις έργων, που πολυτεμαχίζονταν για να δοθούν τμηματικά με απευθείας αναθέσεις -οι δήθεν τρεις πρόχειρες προσφορές ήταν συχνά από τον ίδιο εργολήπτη- σε ένα σύστημα λιγοστών «ημετέρων» και εμπίστων εργολάβων. Στον χώρο των αθλητικών υποδομών ο Δ. Ψωμιάδης έκανε πραγματικό πάρτι και ήδη έχει κληθεί να δώσει ανωμοτί κατάθεση από τον 
εισαγγελέα Θεσσαλονίκης.

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης -εκτός ΚΚΕ-, όπως είχαν κάνει και άλλες φορές στο παρελθόν, είχαν ρίξει τότε το γάντι προς την πλευρά της ΝΔ, που όλα αυτά τα χρόνια σιωπούσε. «Τι φοβούνται και δεν καταδικάζουν τη συμπεριφορά της οικογένειας Ψωμιάδη; Ποιοι είναι όμηροι της οικογένειας;» έλεγαν.

Τα γεγονότα των προηγουμένων ημερών, με το βέτο που έθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης 

Σαμαράς στην υποψηφιότητα του Δ.Ψωμιάδη ως αντιπεριφερειάρχη, ίσως στην πραγματικότητα να αποτελούν μια απάντηση σε όλα τα προαναφερθέντα. Και μπορεί να παρουσιάστηκε το όλο θέμα ως ένα φράγμα στην οικογενειοκρατία, όμως από την άλλη η δραστηριότητα της οικογένειας Ψωμιάδη έχει ενοχλήσει πολλούς. Και σ΄αυτούς περιλαμβάνονται και γνωστοί Σαμαρικοί, που σήμερα στελεχώνουν την Διοικούσα Επιτροπή Θεσσαλονίκης της Ν.Δ.

Εντιμότατοι φίλοι 
Μπροστά για τα μάτια του κόσμου ο Π.Ψωμιάδης, από πίσω για να κινεί όλα τα νήματα ο Δ.Ψωμιάδης, ενώ συχνά ο τρίτος της παρέας σ΄αυτό το σύστημα, μέχρι το 2006, ήταν ο γνωστός «κουμπάρος» Παν. Αναγνωστόπουλος (φωτογραφία κάτω).

Αλλος ένας στενός συνεργάτης των δύο αδερφών επί πολλά χρόνια βρίσκεται ήδη στις φυλακές, αντιμετωπίζοντας βαριές κατηγορίες και με πολύχρονες ήδη καταδίκες. Είναι ο εγκέφαλος της μεγάλης κομπίνας με τα πλαστά τιμολόγια και την κλοπή από το Δημόσιο δεκάδων εκατ. ευρώ από την παράνομη επιστροφή ΦΠΑ, ο Νίκος Κασιμάτης. Σε μια από τις εταιρείες συμφερόντων Ψωμιάδη, την οποία εκπροσωπούσε ο Διονύσης, ο Ν.Κασιμάτης εμφανιζόταν στα ιδρυτικά της μέλη και μέλος του Δ.Σ. Ο Ν. Κασιμάτης, αφού διέφευγε επί πολλά χρόνια, συνελήφθη τον Ιούνιο του 2009 και έκτοτε συγκεντρώνει πολυετείς καταδίκες, ενώ απειλεί με αποκαλύψεις. Και επειδή οι δίκες συνεχίζονται θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να απαντήσει κάποιος πώς έκλεισε η υπόθεση των πλαστών τιμολογίων και των φορολογικών βιβλίων, που κάηκαν μπροστά στους άνδρες του?ΣΔΟΕ, της εταιρείας του Π. Ψωμιάδη.

Απείλησε τον Τρεμόπουλο
 
«Είσαι τυχερός που δεν σε έχω πετύχει σε καμιά γωνιά»

Ως άνθρωπος των παρασκηνίων ο Δ.Ψωμιάδης αυτό που αποφεύγει είναι τον δημόσιο διάλογο. Ετσι στα 8 αυτά χρόνια παρά τις προσκλήσεις-προκλήσεις της αντιπολίτευσης ελάχιστες φορές πήρε τον λόγο για να μιλήσει στο νομαρχιακό συμβούλιο και να δώσει απαντήσεις. Κι όταν το έκανε, αυτό έγινε για να στείλει άλλου είδους μηνύματα.

Οπως έγινε με τον ευρωβουλευτή και επικεφαλής του συνδυασμού των Οικολόγων Μιχάλη Τρεμόπουλο. «Είσαι τυχερός που δεν σ΄έχω πετύχει σε καμία γωνία φιλαράκο», ήταν η απειλή που απηύθυνε στον Μ. Τρεμόπουλο μέσα στο νομαρχιακό συμβούλιο τον Ιούλιο του 2009, μετά τις αποκαλύψεις του τελευταίου για παρανομίες στο θέμα της λίμνης Κορώνειας και για πολιτικές διώξεις υπαλλήλων της νομαρχίας.

Νομαρχιακοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης είχαν καταδικάσει τη συμπεριφορά, κάνοντας λόγο για γλώσσα του υποκόσμου και χουλιγκανισμό στην πολιτική, αλλά ουδόλως ίδρωσε το αυτί των αδερφών Ψωμιάδη, για μία ακόμη φορά, που περιορίζονται να επαναλαμβάνουν ότι «δέχονται πόλεμο λάσπης». Οπως έγινε και τον περασμένο Απρίλιο, όταν οι αδερφοί Ψωμιάδη υπήρξαν για μία ακόμη φορά αρνητικοί πρωταγωνιστές.

Οι καταγγελίες του άλλοτε νομαρχιακού συμβούλου της παράταξής τους, Γιάννη Μπίκου, κατά του Διονύση Ψωμιάδη στο νομαρχιακό συμβούλιο για τη φάμπρικα με τα «45άρια», τους έβγαλε εκτός εαυτού.

Ο ίδιος ο Π. Ψωμιάδης, για να προστατέψει τον αδερφό του, μετέτρεψε σε ρινγκ το νομαρχιακό συμβούλιο, αφού έσπευσε στο πλευρό του αδερφού του, πιάνοντας από τον γιακά τον Γ. Μπίκο και τον έστειλε στο νοσοκοκομείο για εξετάσεις!

Φάμπρικα διορισμών
 
Ποδοσφαιριστές και συγγενείς τους στο «αρχείο» της νομαρχίας

Στη Θεσσαλονίκη οι ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές φαίνεται πως έχουν ειδικότητα στα?αρχεία. Μέσω του Δ. Ψωμιάδη δεκάδες από αυτούς καθώς και συγγενείς παραγόντων του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου εμφανίζονταν να εργάζονται με συμβάσεις έργου κυρίως στο?αρχείο της νομαρχίας, αλλά και σε άλλες υπηρεσίες, χωρίς όμως να τους δει ποτέ κανείς. Ηδη το θέμα ερευνά η πάρεδρος αλλά και το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Τα αδέρφια Ψωμιάδη έχουν κληθεί επίσης να δώσουν καταθέσεις στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που κάνει η εισαγγελία Θεσσαλονίκης, μετά την αποστολή πορίσματος του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, από το οποίο προκύπτει ότι η διοίκηση της νομαρχίας Θεσσαλονίκης με απευθείας αναθέσεις ξόδεψε τα προηγούμενα χρόνια ποσά υπερπολλαπλάσια των καθορισμένων για μεταφορά μαθητών.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ-ΕΘΝΟΣ