Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

«Αν πάμε καλά δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα»

«Όσο πηγαίνουμε καλά δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα» δήλωσε στη συνέντευξή Τύπου, στη ΔΕΘ, ο Γιώργος Παπανδρέου, υποστηρίζοντας ότι με τις αποφάσεις που έχει πάρει η κυβέρνηση η Ελλάδα απέφυγε την χρεοκοπία. «Κάνουμε την επανάσταση του αυτονόητου» δήλωσε και υποστήριξε ότι «το 2013 θα υπάρξει λήξη των περιορισμών του Μνημονίου». Ερώτηση του Στέλιου Κούλογλου στον Γιώργο Παπανδρέου για τα εξοπλιστικά προγράμματα και τη φορολόγηση της εκκλησίας
Ο Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε την πίστη του ότι στο τέλος του χρόνου οι οικονομικοί στόχοι θα έχουν επιτευχθεί. «Τα έσοδα είναι πρόβλημα, αλλά όχι ανυπέρβλητο, όπως δείχνει η μείωση δαπανών», υποστήριξε και πρόσθεσε ότι «εάν πλήρωνε σωστά ο φορολογούμενος δεν θα είχαμε ελλείμματα και μνημόνιο».
Σχετικά με τους χαμηλοσυνταξιούχους αρκέστηκε να επαναλάβει τη χθεσινή του δήλωση ότι «μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας θα κάνουμε ό,τι καλύτερο για αυτούς», ενώ λίγο αργότερα όταν ρωτήθηκε αν θα υπάρξουν άλλες περικοπές στο συνταξιοδοτικό δήλωσε ότι «θα δούμε τις αναλογιστικές μελέτες». «Θεωρούμε ότι θα είναι θετικές για το συνταξιοδοτικό με τα μέτρα που έχουμε ήδη πάρει», υποστήρξε.
Από την πορεία των εσόδων θα εξαρτηθούν και τα «προγράμματα κοινωνικής στήριξης». «Πρέπει να δούμε την πορεία των εσόδων για να δούμε τι μπορεί να γίνει για τη συγκρότηση ενός προγράμματος που θα χτυπά την ανεργία, για την ενίσχυση της απασχόλησης, με δράσεις όπως η επιδότηση εισφορών μέχρι την κοινωνική εργασία για ανέργους, αλλά και τη στήριξη της γυναίκας και της μητέρας, με τη λειτουργία ολοήμερων σχολείων - βρεφονηπιακών σταθμών», δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου.
«Είχατε εξαγγείλει πέρσι, την ίδια περίοδο, τη μείωση των αμυντικών δαπανών και την φορολόγηση της εκκλησίας. Στο διάστημα που πέρασε η κυβέρνηση συνέχισε τα εξοπλιστικά προγράμματα το ύψος των οποίων ξεπερνά τα έσοδα του κράτους από τον περιορισμό των συντάξεων και των μισθών. Σκοπεύετε να μειώσετε τους εξοπλισμούς και αν όχι γιατί;», ήταν η ερώτηση του Στέλιου Κούλογλου στον Γιώργο Παπανδρέου. Ο Γιώργος Παπανδρέου απάντησε ότι «έχω μιλήσει με τους αρχηγούς κρατών στην ΕΕ λέγοντας ότι η Ένωση θα μπορούσε να συμβάλει στον περιορισμό των αμυντικών δαπανών ενισχύοντας την εξωτερική και αμυντική πολιτική της και εξασφαλίζοντας την ακεραιότητα των συνόρων. Ήδη τα εξοπλιστικά προγράμματα μειώνονται, υπάρχουν προγράμματα από το παρελθόν που ακόμα τρέχουν, αλλά στόχος είναι να μειωθούν ακόμα περισσότερο. Αυτό βέβαια θα εξαρτηθεί και από τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Παίρνουμε πρωτοβουλίες, γίνονται συνομιλίες και υπάρχει ελπίδα για σημαντικές εξελίξεις, με προϋπόθεση τη βούληση και από την άλλη πλευρά, η οποία ελπίζω ότι θα εκδηλωθεί».
Σχετικά με τη φορολόγηση της εκκλησίας υποστήριξε ότι «η φορολόγηση έχει ήδη προχωρήσει με ειδικό καθεστώς που έχει εφαρμοστεί».
Επιπλέον, επέρριψε ευθύνες στα ΜΜΕ για δημιουργία πανικού. «Δεν χρειάζεται να επιβαρύνουμε την κατάσταση μέσα από μετρολογία. Η μετρολογία πρέπει να μετριαστεί».
Σχετικά με την αύξηση του φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης δήλωσε ότι «όσο δεν υπάρχει ένας μηχανισμός αναδιανομής ώστε οι πολίτες να μην αισθανθούν τη διαφορά από την εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης, δεν θα εφαρμοστεί αυτό το μέτρο».
Ακόμη αναφερόμενος στη μείωση του των φόρων στις επιχειρήσεις διευκρίνισε ότι αφορά στα κεφάλαια που επανεπενδύονται. Μάλιστα την απάντηση αυτή επανέλαβε και όταν ρωτήθηκε για τα κέρδη των βιομηχανιών και την μείωση της φορολογίας σε αυτές, αποφεύγοντας όμως να απαντήσει στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης για το πως θα περάσουν το χειμώνα οι άνθρωποι που έχουν χάσει μεγάλο μέρος των εισοδημάτων τους από τα νέα μέτρα.
«Αυτό που κάνουμε τώρα είναι διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Το νέο φορολογικό σύστημα θα το εφαρμόσουμε άτεγκτα. Λεφτά υπάρχουν: το ζήτημα είναι που πάνε», τόνισε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο νέας περικοπής των μισθών απάντησε ότι «δεν έχει ακούσει κάτι τέτοιο».
Όταν ρωτήθηκε για την τοποθέτηση που είχε κάνει στο παρελθόν κατά του ΔΝΤ , χαρακτηρίζοντας το ρόλο του ΔΝΤ «άδικο και αναποτελεσματικό» που καταδικάζει τις χώρες σε υπανάπτυξη, υποστήριξε ότι «η Ελλάδα δεν έχει μπει σε μηχανισμό του ΔΝΤ. Ο μηχανισμός είναι της Ε.Ε. ασχέτως αν η Ένωση συμφώνησε να συμμετάσχει και το ΔΝΤ». «Κανένας δεν είπε ότι θέλαμε να μπούμε στον μηχανισμό αλλά ήμασταν αναγκασμένοι και το χρειαζόμασταν», πρόσθεσε. Επιπλέον, δήλωσε ότι «το 2013 θα είναι το τέλος των περιορισμών του Μνημονίου»
Ερωτηθείς για τους λόγους που δεν έθεσε το θέμα του Μνημονίου σε δημοψήφισμα και κατά πόσο έχει νομιμότητα η διακυβέρνησή του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ότι «από τη στιγμή που το δημοψήφισμα θα έθετε το ερώτημα μέτρα ή χρεοκοπία, θα βάζαμε την Ελλάδα σε μία περιπέτεια για μία προφανής απάντηση. Αναλάβαμε την ευθύνη έχοντας ισχυρή λαϊκή εντολή να βγάλουμε τη χώρα από τον κατήφορο χωρίς να βάλουμε τη χώρα σε νέα περιπέτεια».
Για τον ανασχηματισμό, ο Γιώργος Παπανδρέου υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση μέσα σε 11 μήνες έχει κάνει έργο που δεν είχε γίνει τα 20 τελευταία χρόνια». «Έχουμε λιγότερα υπουργεία απ’ ό, τι κυβερνήσεις του παρελθόντος. Αλλάζουμε τα πάντα σε όλους τους τομείς και γι’ αυτό χρειάζεται μεγαλύτερη στελέχωση. Εξάλλου το αποτέλεσμα μετράει και στους πρώτους 11 μήνες το αποτέλεσμα ήταν θετικό», υποστήριξε.
Σχετικά με την καθυστέρηση που υπάρχει για την ανακοίνωση του πεδίου δράσης των νέων υπουργών απάντησε ότι «οι αρμοδιότητες υπάρχουν και ασκούνται. Δεν υπάρχει κενό. Αυτό είναι μύθος, που καλλιεργήθηκε απ’ τον Τύπο. Έπρεπε να γίνουν αλλαγές, όπως στο υπουργείο Ναυτιλίας. Πολύ σύντομα θα έχετε τις αρμοδιότητες για να τις δείτε. Αλλά ήδη ασκούνται». Επιπλέον χαρακτήρισε «εποικοδομητική συζήτηση» τις ασυμφωνίες που εμφανίστηκαν στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο σχετικά με το fast track.
Ο Γιώργος Παπανδρέου ρωτήθηκε και για το πως αισθάνεται που «υιοθετεί καπιταλιστικά μέτρα ενώ δηλώνει σοσιαλιστής». «Δεν υπάρχει σοσιαλιστική απάντηση στα προβλήματα;», ρωτήθηκε. «Πριν από την κομματική ιδεολογία είναι το συμφέρον της χώρας. Αυτό δεν αλλάζει την ιδεολογία μας ή και την κριτική του συστήματος. Εκεί πρωτοστατώ», απάντησε.
Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για πρόσληψη του Λουκά Παπαδήμου, ως συμβούλου για θέματα δημοσιονομικής και μακροοικονομικής πολιτικής και θέματα του τραπεζικού συστήματος, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν θα πληρώνεται για τις υπηρεσίες του.

Συμπόρευση με τη Δημοκρατική Αριστερά
Για «αίσιο μήνυμα για πιθανές περαιτέρω συνεργασίες» έκανε λόγο ο Γιώργος Παπανδρέου σχετικά με την πολιτική συμπόρευση με τη Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη στο πλαίσιο των δημοτικών εκλογών. «Υπάρχει ανάγκη να συμπορευθούν δυνάμεις προοδευτικές, αριστερές, που θέλουν να πάνε τη χώρα σε μία πορεία δικαίου, ανάπτυξης, αλλαγών. Έγινε ένα σημαντικό βήμα με τον Καλλικράτη γιατί ενώθηκαν δυνάμεις που συμφωνούν σε αυτό το θεσμό, αυτή τη δημοκρατική ανατροπή», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΛΑΟΣ έκανε λόγο για «διαφορές που δημιουργούν την ταυτότητα κάθε κόμματος» και ξεκαθάρισε ότι δεν βλέπει άλλες δυνάμεις με τις οποίες να μπορούμε να συνεργαστούμε στο μέλλον.
Σχετικά με το αν θα πρέπει κάποιος να πληρώσει για τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος και την οικονομική κρίση, και ειδικά ο Κώστας Καραμανλής, υποστήριξε ότι «εμείς κάνουμε τις εξεταστικές και παραπέμπουμε όσους φέρονται να εμπλέκονται. Από εκεί και ύστερα αναλαμβάνει η δικαιοσύνη, η οποία κρίνει».
Τέλος, ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην επίθεση με το παπούτσι που δέχτηκε, κάνοντας λόγο για περίεργο περιστατικό. «Πρόκειται για περίεργο περιστατικό. Η βία από όπου κι αν προέρχεται είναι αρνητική. Αυτές οι εικόνες είναι βούτυρο στο ψωμί όσων θέλουν να αμαυρώσουν τη χώρα. Λέμε "όχι" στη βία. Πολλοί έχουν επενδύσει στη χρεοκοπία της Ελλάδας στοιχημάτισαν μέσω των παραγώγων για τη χρεοκοπία της Ελλάδας και τώρα χάνουν λεφτά».

Διαβάστε επίσης:


tvxs.gr