Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την περαίωση


   Σύσκεψη για το Προσχέδιο Προϋπολογισμού θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου.

    Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, καθώς επίσης και οι υπουργοί, υφυπουργοί: Γ. Ραγκούσης, Γ. Παπακωνσταντίνου, Ευ. Βενιζέλος, Μ. Χρυσοχοΐδης, Τ. Μπιρμπίλη, Δ. Ρέππας, Λ. Κατσέλη, Α. Λοβέρδος, Φ. Σαχινίδης και Γ. Πεταλωτής.


    Νωρίτερα, ο κ. Παπανδρέου θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου για την οικονομία.

    Επιπλέον, ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με τον Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σεσίλια Μάλμστρομ και τον Πρέσβη των ΗΠΑ, Ντάνιελ Σμίθ, στο Μέγαρο Μαξίμου, στις 11:00 και τις 16:00, αντίστοιχα.

    Μικρότερη προκαταβολή και περισσότερες δόσεις θα προβλέπει το νομοσχέδιο για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή σε σχέση με το αρχικό σχέδιο που είχε δοθεί στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα. Η απόφαση αυτή πάρθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδρίασε για το θέμα της περαίωσης.

    Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η προκαταβολή για την περαίωση θα ανέλθει στο 20% του συνολικού ποσού, έναντι 25% που προβλέπονταν στο αρχικό σχέδιο.

    Οι δόσεις από 12 θα αυξηθούν στις 24, ενώ όπως διευκρινίζεται δεν αναμένεται να αλλάξουν τα ελάχιστα ποσά για το κλείσιμο των υποθέσεων.

    Παράλληλα θα εξαιρούνται από την περαίωση όσοι έχουν κάνει αυτοπεραίωση έως το 2007 με εξαίρεση το δείγμα ελέγχου ενώ για τα έτη 2008 και 2009 στις περιπτώσεις αυτοπεραίωσης θα προβλέπεται περαίωση με την καταβολή του 50% από τα ελάχιστα προβλεπόμενα ποσά.

    Άδικο χαρακτηρίζει η ΝΔ το μέτρο της περαίωσης και δηλώνει ότι θα το ψηφίσει μόνο στην περίπτωση, που η κυβέρνηση δεν επιβάλει νέα εισπρακτικά μέτρα.

    Η περαίωση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Χρειάζεται όμως να υπάρξει ταυτοχρόνως μια δικαίωση και εκείνων που υπήρξαν όλη αυτήν την περίοδο φορολογικώς ενήμεροι, δήλωσε ο Γ. Καρτζαφέρης.

    Η προωθούμενη περαίωση συνιστά ομολογία αποτυχίας συγκρότησης αξιόπιστου φοροελεγκτικού μηχανισμού, επιβράβευση των μεγαλοφοροφυγάδων, εμπαιγμό και νέα επιβάρυνση για όσους είναι φορολογικά συνεπείς, τονίζει ο ΣΥΝ.

   

    "Οχι" ανοχή στην φοροδιαφυγή

    Η προσπάθεια της εξυγίανσης της οικονομίας πρέπει να συνεχιστεί χωρίς την παραμικρή χαλάρωση, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, μιλώντας χθες στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Οπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, μέχρι τώρα η προσπάθεια αυτή προχωρά με επιτυχία, ωστόσο, όπως παρατήρησε, η επιτυχία αυτή θα σφραγιστεί απο τις μεγάλες αλλαγές, που πρέπει να προωθηθούν σε κάθε τομέα και πρέπει να βελτιώνουν την καθημερινή ζωή του πολίτη, την προοπτική και το μέλλον του.

    Ο Γ. Α. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο θέμα της περαίωσης φορολογικών υποθέσεων, τονίζοντας ότι όλα αυτά τα χρόνια το φορολογικό σύστημα λειτουργούσε με εξόφθαλμη πλημμέλεια και ανοχή στη φοροδιαφυγή.

    Αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε, υπάρχουν 2,5 εκατ.ανέλεγκτες χρήσεις, φαινόμενο για το οποίο απέδωσε την ευθύνη σχεδόν αποκλειστικά στην Πολιτεία.

    Αυτός είναι ο λόγος, τόνισε, για τον οποίο πρέπει να γίνει μια νέα αρχή, να διαμορφωθεί μια νέα φορολογική συνείδηση και να υπάρξει μια νέα φορολογική αντίληψη.

    Αυτή η αλλαγή, όπως είπε, γίνεται για να αλλάξουμε την δυσβάσταχτη κληρονομιά ενός αμαρτωλού παρελθόντος, μέρος του οποίου είναι οι ανέλεγκτες υποθέσεις.

    Αναφερόμενος στη δυσκολία εκκαθάρισης όλων αυτών των υποθέσεων, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι κανένας φορολογικός μηχανισμός, ούτε ο πιο άρτιος δεν θα μπορούσε να εκκαθαρίσει αποτελεσματικά και με διαφανή τρόπο τόσες πολλές υποθέσεις σε μικρό χρονικό διάστημα.

    Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη σύστασή του προς τα μέλη της κυβέρνησης να μην ταυτίζονται με το υπουργείο τους και τους ζήτησε να διαμορφώσουν ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα των μεγάλων προτεραιοτήτων που τίθενται από κάθε υπουργείο.

    Πρέπει, όπως τόνισε, η κυβέρνηση να δουλέψει με δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα και ζήτησε, επίσης, κάθε υπουργείο να μην φέρνει αποσπασματικά κάποιο θέμα στο Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά να παρουσιάζει τη συνολική πολιτική του, η οποία και θα αναδεικνύεται δημόσια.

    Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο πρωθυπουργός στην επικοινωνιακή διαχείριση των κυβερνητικών δράσεων, τονίζοντας ότι ο στόχος είναι η μεγιστοποίηση του αποτελέσματος των κυβερνητικών πρωτοβουλιών.

    Γι΄αυτό, όπως τόνισε, πρέπει ο προγραμματισμός και το αποτέλεσμα να αναδεικνύονται μέσα από μια κεντρική διεύθυνση που θα αναδεικνύει όλα τα θετικά στοιχεία, τα οποία προωθεί το κάθε υπουργείο.

    Δηλώσεις Τρισέ

    Tην πεποίθησή του ότι αν η Ελλάδα εμμείνει στην αυστηρή εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος που προβλέπει το μνημόνιο τότε οι προσπάθειές της θα αναγνωρισθούν, εξέφρασε από τις Βρυξέλλες, μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ.

    Ο πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε επίσης ότι το τελευταίο διάστημα έχουν προωθηθεί σημαντικότατες αλλαγές στην ελληνική οικονομία οι οποίες, όπως είπε, θα αξιολογηθούν από τα αρμόδια θεσμικά όργανα.

ΑΠΕ