Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

Σε προσφορές & "πάγωμα" τιμών ποντάρουν οι έμποροι σχολικών ειδών


   "Φέτος, θα αποφύγω τις περιττές αγορές, θα κρατήσω την περσινή τσάντα και κασετίνα και προτίθεμαι να περιορίσω τις αγορές μου αποκλειστικά και μόνο στη λίστα, που μοιράζεται από το σχολείο του παιδιού μου. Υπολογίζω να ξοδέψω γύρω στα 50-60 ευρώ, όπως και πέρυσι", δήλωσε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Μαρία Γεωργίνη, μητέρα ενός αγοριού στη Β΄ Δημοτικού.


    Λίγο πριν χτυπήσει το κουδούνι, που θα σημάνει την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και λαμβάνοντας υπ΄ όψιν τις διαθέσεις και τις οικονομικές δυσκολίες των καταναλωτών, οι βιβλιοχαρτοπώλες προχωρούν όχι μόνο σε "πάγωμα" τιμών, αλλά και σε "τονωτικές ενέσεις" προσφορών στα σχολικά είδη, προκειμένου να αυξήσουν τις πωλήσεις τους.

    Για τη φετινή χρονιά, το κόστος των σχολικών ειδών, που ζητούνται σε λίστες από τους μαθητές τις πρώτες ημέρες, και περιλαμβάνουν την αγορά τετραδίων, ειδών ζωγραφικής, γραφικής ύλης, κλπ, κυμαίνεται από 50 έως 70 ευρώ. Οι τιμές αυτές ισχύουν για μαθητές, κυρίως, δημοτικού και οι οποίοι φοιτούν σε δημόσιο σχολείο.

    Αντίθετα, το κόστος ανεβαίνει σε υψηλότερα επίπεδα για τους μαθητές των ιδιωτικών σχολείων και κυμαίνεται από 150 έως 200 ευρώ, αφού αυτοί είναι υποχρεωμένοι να αγοράζουν τα βιβλία του Οργανισμού, καθώς και τα ξενόγλωσσα.

   

    Προσφορές στα σχολικά είδη

   

    Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολλά νοικοκυριά, σε συνδυασμό με τον έντονο ανταγωνισμό μεταξύ των μεγάλων αλυσίδων και βιβλιοπωλείων, έχουν ως αποτέλεσμα οι φετινές τιμές των σχολικών ειδών να "κρατούνται" στα περσινά επίπεδα, αλλά και να υπάρχουν πολλές προσφορές, που μπορούν να εκμεταλλευτούν οι καταναλωτές.

    Την αναγκαιότητα των προσφορών τόνισε σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Νίκος Σταθάτος, Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών και Βιβλιοχαρτοπωλών και ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείου. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι υπάρχει συσσώρευση στοκ προϊόντων από το προηγούμενο χρονικό διάστημα και έτσι, αρκετά είδη άρχισαν να πωλούνται χαμηλότερα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αγοραστικές ευκαιρίες για τους μικρούς καταναλωτές και τους γονείς τους.

    Από την πλευρά του, ο κ. Μιχάλης Τσιφάκης, πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδας, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι βιβλιοχαρτοπώλες προχωρούν σε προσφορές στα σχολικά είδη, αφού οι περισσότεροι γονείς σε ορισμένα από αυτά, όπως η τσάντα και η κασετίνα, θα αρκεστούν στις περσινές τους αγορές και δεν θα πάρουν καινούρια. Γι΄ αυτό το λόγο, οι βιβλιοχαρτοπώλες κάνουν προσφορές στα σχολικά είδη, λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και του έντονου ανταγωνισμού μεταξύ των βιβλιοπωλείων και των μεγάλων αλυσίδων.

    Ωστόσο, όσον αφορά τις τιμές, ο κ. Ν. Σταθάτος υπογράμμισε ότι η τιμή συμβαδίζει με την ποιότητα και διευκρίνισε ότι πολλές παραπλανητικές διαφημίσεις στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο για χαμηλές τιμές στα σχολικά είδη δεν ανταποκρίνονται πάντα σε υψηλής ποιότητας προϊόντα.

    Επίσης, ο κ. Ν. Σταθάτος δήλωσε ότι οι βιβλιοχαρτοπώλες προσπαθούν να παραμείνουν ανταγωνιστικοί, σε μια περίοδο όπου βρίσκονται αντιμέτωποι με πληθώρα προβλημάτων. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι για τους βιβλιοχαρτοπώλες το ποσοστό κέρδους έχει μειωθεί σημαντικά, αφού ο κλάδος τους έχει απορροφήσει και τις δύο φορές την αύξηση του ΦΠΑ.

   

    "Φρένο" στις περιττές σπατάλες

   

    Ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, πολλοί γονείς έχουν ήδη αρχίσει την έρευνα αγοράς για τα σχολικά είδη των παιδιών τους.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κ. Μαρία Γεωργίνη, μητέρα ενός αγοριού στη Β΄ Δημοτικού, η οποία δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι "φέτος, δεν προτίθεμαι να προβώ σε αγορές, που θα επιβαρύνουν επιπρόσθετα το πορτοφόλι της οικογένειάς μου. Δηλαδή, δεν θα αγοράσω στο παιδί μου καινούρια σχολική τσάντα και κασετίνα, καθώς θα περιορίσω τις αγορές μου αποκλειστικά και μόνο στη λίστα, που μοιράζεται από το σχολείο του παιδιού μου. Υπολογίζω να ξοδέψω γύρω στα 50-60 ευρώ, όπως και πέρυσι".

    Από την πλευρά της, η Μαρία Αντωνίου, μητέρα ενός αγοριού στη Α΄ Γυμνασίου, δήλωσε ότι "όσον αφορά την αγορά των σχολικών ειδών, η ίδια θα περιοριστεί, κυρίως, σε τετράδια". Η Μ. Αντωνίου πρόσθεσε ότι "πλέον, στην τάξη που είναι ο γιος μου τα περισσότερα χρήματα πηγαίνουν στην αγορά των ξενόγλωσσων βιβλίων, τα οποία είναι πολύ ακριβά και αφορούν εξωσχολικά μαθήματα". Η καταναλώτρια τόνισε ότι έχει ήδη αρχίσει την έρευνα αγοράς, ενώ θα αποφύγει να αγοράσει σχολικά είδη σε υψηλή τιμή και θα προτιμήσει τα απλά σχέδια σε κάθε είδος, που είναι και πιο οικονομικά.

   

    "Στα ύψη" το κόστος των ξενόγλωσσων βιβλίων

   

    Ωστόσο, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, πέραν των απαραίτητων σχολικών ειδών, οι μαθητές καλούνται να αγοράσουν και ξενόγλωσσα βιβλία για τα φροντιστηριακά μαθήματα εκμάθησης ξένων γλωσσών.

    Το κόστος ενός ξενόγλωσσου βιβλίου παραμένει στα "ύψη" δήλωσε ο κ. Ν. Σταθάτος και πρόσθεσε ότι ένα σετ, που περιλαμβάνει το βιβλίο ανάγνωσης, το βιβλίο εργασιών, τη γραμματική, ανάλογα με το επίπεδο, μπορεί να φτάσει τα 150 ευρώ. "Κόστος αρκετά υψηλό για την τσέπη μιας οικογένειας, αν αναλογιστεί κανείς ότι αυτά τα βιβλία μπορεί να καλύπτουν χρονικά το πρώτο εξάμηνο της σχολικής χρονιάς και ο μαθητής να χρειαστεί να αγοράσει και άλλα, κατά τη διάρκεια", υπογράμμισε ο κ. Ν. Σταθάτος.

    Στην Ελλάδα έχουμε το ακριβότερο ξενόγλωσσο βιβλίο και με τα μικρότερα ποσοστά κέρδους από όλες τις χώρες της Ευρώπης. Ο κ. Ν. Σταθάτος ανέφερε ότι το ίδιο βιβλίο στην Ισπανία το αγοράζει κανείς μέσω Ίντερνετ στη μισή τιμή απ΄ ό,τι πουλιέται στην Ελλάδα.

    Η πλειοψηφία των βιβλιοχαρτοπωλών ζητά την παρέμβαση της πολιτείας για την αντιμετώπιση της υπάρχουσας κατάστασης στο χώρο του ξενόγλωσσου βιβλίου, με τους ξένους εκδότες, οι οποίοι σε συνεργασία με τις δύο ελληνικές εταιρίες-εισαγωγείς και με γνωστές αλυσίδες φροντιστηρίων, έχουν χτίσει ένα καρτέλ, αποδεδειγμένα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, και "αλωνίζουν" το χώρο αυτό.

   

    Στροφή στα "κινέζικα" σχολικά είδη...

   

    Ανήσυχοι είναι οι βιβλιοχαρτοπώλες σχετικά με το θέμα των σχολικών ειδών που προέρχονται από τις Ασιατικές χώρες, τα λεγόμενα "κινέζικα". "Είναι συχνό το φαινόμενο οι γονείς να καταφεύγουν για τις αγορές των σχολικών ειδών των παιδιών τους στην πιο οικονομική λύση, που τους προσφέρεται με τα "κινέζικα" σχολικά είδη, χωρίς αυτό να συνεπάγεται ότι το εν λόγω προϊόν θα αντέξει, καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παναγιώτης Ουλής, ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείου. Ο κ. Π. Ουλής επεσήμανε ότι οι γονείς θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στις αγορές τους, για να μην χρειαστεί να αγοράσουν το ίδιο σχολικό είδος δύο φορές, στο σχολικό έτος.

    Για το ίδιο θέμα, ο κ. Ν. Σταθάτος τόνισε ότι οι καταναλωτές πρέπει να αποφεύγουν την αγορά "κινέζικων" σχολικών ειδών και πλέον παρατηρείται ότι το επώνυμο το ταυτίζουν με την έννοια της ποιότητας, ενώ ανέφερε ότι οι τιμές παραμένουν αμετάβλητες στα επώνυμα είδη. Όπως σημείωσε, "με την έναρξη της σχολικής περιόδου και λόγω της οικονομικής κρίσης, πολλοί από τους γονείς αγόραζαν τα σχολικά είδη από πολυκαταστήματα και σούπερ μάρκετ, που προσέφεραν πιο οικονομικές και φθηνές λύσεις. Σε πολλές περιπτώσεις, τα σχολικά είδη, που αγόραζαν, αχρηστεύονταν στη μέση της χρονιάς. Έτσι, λοιπόν, παρατηρείται στροφή στα συνοικιακά βιβλιοχαρτοπωλεία και οι καταναλωτές προτιμούν προϊόντα που δεν φθείρονται στη μέση της χρονιάς και δεν θα είναι αναγκασμένοι να προβούν σε νέες αγορές".

   

    Οι "παρανομίες" στην αγορά...

   

    "Παρανομίες" στην αγορά των σχολικών ειδών αναφέρουν οι βιβλιοχαρτοπώλες και τονίζουν το θέμα της κατευθυνόμενης πώλησης. "Έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο τόσο στα ιδιωτικά όσο και στα δημόσια σχολεία οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, δίνοντας τις λίστες με τα σχολικά είδη, που πρέπει να αγοραστούν, να κατευθύνουν τους μαθητές, συνήθως σε αλυσίδες καταστημάτων", επισημαίνει ο κ. Ν. Σταθάτος.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, σε ορισμένα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια δίνονται πακέτα μέσα στο σχολείο με τα απαραίτητα σχολικά είδη και οι μαθητές τα αγοράζουν, χωρίς απόδειξη. Ο κ. Ν. Σταθάτος δήλωσε ότι δύσκολα οι γονείς καταγγέλλουν τέτοια γεγονότα.

   

    Η οικονομική κρίση "πλήττει" και το βιβλίο

   

    "Θύμα" της οικονομικής κρίσης είναι και η αγορά του βιβλίου. Με βάση τις εκτιμήσεις του κ. Ν. Σταθάτου, μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να κλείσουν γύρω στα 500 βιβλιοπωλεία, ενώ το 2009 έβαλαν λουκέτο περίπου 120. Η πτώση του τζίρου στην αγορά του βιβλίου είναι της τάξης του 20%-25%.

    Κατά την άποψη των βιβλιοχαρτοπωλών, στην "απομάκρυνση" από το βιβλίο συνέβαλε και το γεγονός ότι δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμη τα δελτία αγοράς βιβλίων του Οργανισμού Εργατικής Εστίας. Πρόκειται για κουπόνια, αξίας 16 ευρώ, που μοιράζονται από την Εργατική Εστία στους δικαιούχους παρόχους. "Δεν έχουμε λάβει ακόμη ξεκάθαρη και σαφή απάντηση από το υπουργείο Εργασίας για την καθυστέρηση, που παρατηρείται στη διανομή των κουπονιών", διευκρίνισε ο κ. Ν. Σταθάτος. Ο ίδιος ανέφερε ότι ο ρόλος αυτής της ενέργειας εκ μέρους της Εργατικής Εστίας είναι η αύξηση της αναγνωσιμότητας, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που χρησιμοποιούν τα κουπόνια και για εκπαιδευτικά βιβλία.

    Επίσης, ο κ. Ν. Σταθάτος ανέφερε ότι οι βιβλιοχαρτοπώλες είχαν ζητήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση να υπάρξει παρόμοιο κουπόνι και για τα σχολικά είδη. "Επί του θέματος, όμως, δεν σημειώθηκε καμία εξέλιξη", κατέληξε ο κ. Ν. Σταθάτος.

    Ειδικότερα, για την πορεία των πωλήσεων των σχολικών ειδών οι βιβλιοχαρτοπώλες εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι. Όπως προέκυψε από τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών και Βιβλιοχαρτοπωλών, οι βιβλιοχαρτοπώλες έχουν προχωρήσει σε μείωση των παραγγελιών τους προς τις βιοτεχνίες ή τους εισαγωγείς κατά 15%-20% σε σχέση με πέρυσι, καθώς θέλουν να δουν πώς θα κινηθεί η αγορά και έπειτα να καθορίσουν το μέγεθος των παραγγελιών τους.

   

    Ειδικοί κανόνες ασφαλείας και στα σχολικά είδη

   

    Πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους ευρωβουλευτές ασκεί η Γενική Γραμματέας του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) και εκπρόσωπος καταναλωτών Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κ. Ευαγγελία Κεκελέκη, προκειμένου να συμπεριληφθούν τα σχολικά είδη στη νέα ευρωπαϊκή οδηγία για την ασφάλεια των προϊόντων.

    Η κ. Ε. Κεκελέκη δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι έχει αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ένωσης Καταναλωτών και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Καταναλωτών για την τυποποίηση προϊόντων, για τα πρότυπα ασφαλείας.

    Επίσης, πρόσθεσε ότι τα σχολικά είδη πρέπει να ενταχθούν στην αναθεώρηση της Οδηγίας για την ασφάλεια των προϊόντων ως χωριστό κεφάλαιο και να πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας, που ισχύουν για τα παιχνίδια, διότι τα σχολικά είδη διέπονται από νομοθεσία, που αφορά ασφάλεια αντικειμένων για ενήλικους.

ΑΠΕ