Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Ο τουρκικός Τύπος για τα Σεπτεμβριανά του ΄55 στην Κωνσταντινούπολη

1955_POLH




Μακροσκελές άρθρο με αφορμή την επέτειο των Σεπτεμβριανών του 1955 στη Κωνσταντινούπολη«φιλοξενείται» σήμερα στην τουρκική εφημερίδα «Taraf». «Τα γεγονότα της 6ης προς 7η Σεπτεμβρίου ήταν κατόρθωμα του κράτους της Εργκενεκόν», σχολιάζει η εφημερίδα, αλλά δεν αποκλείει την εμπλοκή των Βρετανών «που ήθελαν να προκαλέσουν αναστάτωση».


«Πρόκειται για μια μελανή μέρα, κατά την οποία έγιναν επιθέσεις και καταστροφές εναντίον των μειονοτήτων και πρώτα εναντίον των Ρωμιών», δημοσιεύει η «Taraf» και παραθέτει χρονικό -με σχόλια- των γεγονότων, που οδήγησαν στο πογκρόμ.

«Η ιστορία ξεκίνησε την 6η Σεπτεμβρίου του 1955, όταν ο κρατικός ραδιοσταθμός μετέδωσε ότι εξερράγη βόμβα στο σπίτι του Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη. Ακολούθησε δεύτερο παράρτημα της εφημερίδας EKSPRES στην Κωνσταντινούπολη, που διατύπωνε τον ίδιο ισχυρισμό ως "είδηση" στην πρώτη σελίδα. Ενώ αυτή η ίδια η εφημερίδα είχε κυκλοφορία 20 - 30.000 φύλλα, το παράρτημα, που εξέδωσε, τυπώθηκε σε 290.000», γράφει η «Taraf» και συνεχίζει:

«Μετά την έκδοση του παραρτήματος πλήθη κατευθυνόμενα από τον Σύνδεσμο "Η Κύπρος είναι Τουρκική" με ρόπαλα και παρόμοια αντικείμενα συναντήθηκαν στην πλατεία του Ταξίμ και άρχισαν να προχωρούν στη Λεωφόρο Ανεξαρτησίας. Τα σπίτια των Ρωμιών είχαν σημαδευτεί νωρίτερα με κόκκινους σταυρούς. Αυτά τα σπίτια, τα καταστήματα και όλοι οι χώροι, που έφεραν ταμπέλες με ξένες ονομασίες, λεηλατήθηκαν. Οι ενέργειες αυτές έγιναν ταυτόχρονα σε 52 συνοικίες της Κωνσταντινούπολης, στη Σμύρνη και τα Πριγκηπονήσια και πολλοί ιστορικοί χώροι μετατράπηκαν σε ερείπια. Η λεωφόρος του Πέρα είχε γεμίσει από εμπορεύματα των καταστημάτων, που λεηλατήθηκαν. Στα νεκροταφεία ανοίχθηκαν ακόμη και οι τάφοι των Ρωμιών και βγήκαν έξω οι σοροί.

Ο τότε βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, Αλέξανδρος Χατζόπουλος, του οποίου το σπίτι είχε λεηλατηθεί, κατέθεσε ότι εκείνο το βράδυ με σκάφη έφθασαν στην Πρίγκηπο περίπου 300 άτομα, τα οποία στη συνέχεια κατέστρεψαν κάτω από τα βλέμματα της Αστυνομίας τα σπίτια των Ρωμιών. Οι στρατιωτικές μονάδες και η Αστυνομία, που ήξεραν ότι θα ξεσπάσουν γεγονότα, δεν επενέβησαν. Την πρώτη ημέρα δεν έγινε καμία ανακοίνωση από την κυβέρνηση και ενώ τη νύχτα κηρύχθηκε στρατιωτικός νόμος, το πρωί ήρθη και επιβλήθηκε πάλι τη νύχτα της επομένης. Ο στρατός, ο οποίος απλώς παρακολουθούσε τα γεγονότα, τελικά παρενέβη στο τέλος της δεύτερης ημέρας. Όταν στις 7 Σεπτεμβρίου κηρύχθηκε στρατιωτικός νόμος, τότε ήρθε στο φως και η εικόνα των όσων έγιναν».

 AΠΕ