Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Τι αλλάζει στις εκλογές του 2010




ekloges_10aΠολλά είναι αυτά που αλλάζουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 7 και 14 Νοεμβρίου 2010.
1.   Δημιουργείται ο θεσμός του αιρετού Περιφερειάρχη και του αιρετού Περιφερειακού Συμβουλίου. Καταργούνται οι Nομαρχίες και αντικαθίστανται από τους αντιπεριφερειάρχες, οι οποίοι εκλέγονται θέτοντας υποψηφιότητα σε κοινό συνδυασμό με τον Περιφερειάρχη.
2.   Η ανάδειξη των περιφερειακών συμβούλων πραγματοποιείται από εκλογικές περιφέρειες που αντιστοιχούν στις περιφερειακές ενότητες, προκειμένου να διατηρηθεί ακέραια η σύνδεση των νέων αυτοδιοικητικών μονάδων με τις τοπικές κοινωνίες. Κάθε νομός θα αντιπροσωπεύεται οπωσδήποτε με τρεις (3) έδρες στο περιφερειακό συμβούλιο.
3.   Περιφερειακές ενότητες αποτελούν τα διοικητικά όρια των καταργούμενων:
  • Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων,
  • Νομαρχιακών Διαμερισμάτων,
  • Πρώην νησιωτικών επαρχείων και
  • Αποκεντρωμένων μονάδων της Νομαρχίας Αθηνών
4.    Καθιερώνεται η δυνατότητα άσκησης μίας και μοναδικής ένστασης, η οποία στρέφεται κατά της απόφασης του πολυμελούς Πρωτοδικείου, με την οποία ανακηρύσσονται οι επιτυχόντες και οι επιλαχόντες συνδυασμοί και οι υποψήφιοι κάθε συνδυασμού που εκλέγονται ως τακτικοί ή αναπληρωματικοί.
5.    Εισάγεται ασυμβίβαστο αιρετού και οικονομικής οφειλής του στην οικεία Περιφέρεια, κατά αντιστοιχία της ρύθμισης για τους Δήμους.
6.    Ορίζεται η αναστολή κάθε επαγγελματικής δραστηριότητας του Περιφερειάρχη και λαμβάνεται μέριμνα για την καταβολή του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών του από την οικεία περιφέρεια με επιβάρυνση του προϋπολογισμού της.
7.     Καταργείται η δυνατότητα εκλογής δημάρχου με ποσοστό 42% από την πρώτη Κυριακή, το οποίο ίσχυσε για πρώτη φορά στις εκλογές του 2006. Για να εκλεγεί πλέον κάποιος δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή, θα πρέπει να συγκεντρώσει το 50% συν 1 ψήφο.
8.     Μειώνεται το ηλικιακό όριο εκλογής από τα 21 στα 18 χρόνια για περιφερειακούς, δημοτικούς και κοινοτικούς συμβούλους.
9.     Καθιερώνονται αυστηρά ασυμβίβαστα για το δικαίωμα υποψηφιότητας για τα οποία αποφασίζει το δικαστήριο. Προβλέπεται ότι η διαπίστωση των ασυμβιβάστων ιδιοτήτων των αιρετών θα γίνεται με δικαστική απόφαση κατόπιν ενστάσεως και όχι με διοικητική πράξη του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης (νυν Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας).
10.   Οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνονται πλέον κάθε πέντε και όχι κάθε τέσσερα χρόνια, την ίδια μέρα με τις Ευρωεκλογές. Η θητεία θα λήγει στις 31 Αυγούστου και η νέα θητεία θα ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου. Η διάταξη αυτή θα ισχύσει από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.
11.   Δίνεται δυνατότητα εκλογής σε ομογενείς αλλά και νομίμως διαμένοντες στην Ελλάδα αλλοδαπούς.
12.   Κάθε ψηφοφόρος μπορεί να βάλει σταυρό σε υποψηφίους συμβούλους δύο παλαιών δήμων.