Δευτέρα, 30 Αυγούστου 2010

Την Κυριακή οι υποψηφιότητες του ΠΑΣΟΚ


    Οι υποψηφιότητες για τις τοπικές και περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου απασχόλησαν το μεγαλύτερο μέρος σημερινής μαραθώνιας σύσκεψης,στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου.


    Στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ την Κυριακή, θα ανακοινωθούν οι υποψήφιοι περιφερειάρχες, τους οποίους θα στηρίξει το κυβερνών κόμμα, σε ό,τι δε αφορά στο πολιτικό πλαίσιο, με το οποίο θα πορευθεί το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, αυτό οριστικοποιήθηκε στη σημερινή σύσκεψη, ενώ το κόμμα είναι έτοιμο να ανακοινώσει άλλες 60 έως 70 υποψηφιότητες δημάρχων.

    Σχετικά με τους δήμους Αθηναίων, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ΠΑΣΟΚ έχει καταλήξει στους επικρατέστερους υποψηφίους, ενώ υπάρχουν προσεγγίσεις και προς τους τελικούς υποψηφίους.

    Η απόφαση του πρωθυπουργού για τα ονόματα αυτά πιθανόν να ανακοινωθεί την Κυριακή ή και νωρίτερα.

    Σε κάθε περίπτωση, σε διάστημα επτά ή οκτώ ημερών, όλες οι υποψηφιότητες του ΠΑΣΟΚ θα έχουν ανακοινωθεί.

    Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του κινήματος.

    Στη σημερινή σύσκεψη πήραν μέρος ο Γιάννης Ραγκούσης, Υπουργος Εσωτερικών,ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης, ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξυνίδης, ο Θανάσης Τσούρας, επικεφαλής της επιτροπής ανάδειξης υποψηφίων, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Δημήτρης Στεφάνου, η διευθύντρια της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Ρεγγίνα Βάρτζελη, ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος και η υπεύθυνη του τομέα επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΠΑΣΟΚ Μαρία Καρακλιούμη.

    Διαβουλεύσεις με φορείς ενόψει ΔΕΘ

    Συνεχίζονται σήμερα οι συναντήσεις των εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου με τους υπουργούς Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη και των υφυπουργών Οικονομικών κ. Σαχινίδη και Εργασίας κ. Κουτρουμάνη ενόψει της ΔΕΘ.

    Τον προβληματισμό του εμπορικού κόσμου διότι αρκετοί επιχειρηματίες του χώρου δεν μπορούν να αποδώσουν το ΦΠΑ, εξέφρασε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης στη συνάντηση των εκπροσώπων του εμπορίου με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τη Λούκα Κατσέλη.

    Οπως ανέφερε σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση ο κ. Κορκίδης, αρκετοί έμποροι δηλώνουν ότι δεν ''έχουν λεφτά να αποδώσουν το ΦΠΑ, καθώς με τις εισπράξεις τους πληρώνουν άλλες υποχρεώσεις, όπως μισθούς, ενοίκια, λογαριασμούς ΔΕΚΟ" και συμπληρώνουν ότι "περιμένουν να έρθουν τα πρόστιμα καθώς δεν μπορούν να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους''.

    Ο κ. Κορκίδης σημείωσε στους υπουργούς ότι δεν πρέπει να υπάρξει περαιτέρω αύξηση του ΦΠΑ, ότι μια νέα ρύθμιση περαίωσης θα έπρεπε να περιλαμβάνει τις χρήσεις για τα έτη 2000 μέχρι και το 2009 και τόνισε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν νέες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις, αλλά να προχωρήσει η θέσπιση νομοσχεδίων-''σκούπα'' για φορολογικές και ασφαλιστικές εκκρεμότητες.

    Ακόμα, αναφέρθηκε στη σημασία επιδότησης της εργασίας και διατήρησης υφιστάμενων θέσεων απασχόλησης και ζήτησε να μην υπάρξουν αλλαγές στα παραγωγικά υπουργεία που θα προκαλέσουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προγραμμάτων ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    Στη συζήτηση για την επικαιροποίηση του Μνημονίου ζήτησε να παραστούν με τους συναρμόδιους υπουργούς και εκπρόσωποι του εμπορίου, καθώς όπως ανέφερε, η τρόικα είναι μακριά από την ελληνική πραγματικότητα και αντί για τολμηρά μέτρα μεταρρύθμισης ''επέλεξε μέτρα έκτακτης ανάγκης μιας χώρας σε καθεστώς χρεοκοπίας''.

    Για τον αναπυξιακό νόμο ανέφερε ότι οι έμποροι εκτιμούν ότι πρόκειται για σωστή πρωτοβουλία και σε αυτό το πλαίσιο ζητούν κάποια επιχειρηματικά πάρκα που αδρανούν να αλλάξουν χρήση και να αξιοποιηθούν από εταιρείες χονδρεμπορίου και logistics.

    Ανέφερε, τέλος, ότι η ΕΣΕΕ πραγματοποιηεί αυτό τον καιρό έρευνα ''ηλεκτρονικής γεώβασης'' για να ξέρουν οι επιχειρήσεις που ενδεχομένως προχωρούν προς το κλείσιμο αν πρέπει να αλλάξουν περιοχή ή δραστηριότητα, αντί να βάλουν λουκέτο.

    Τέλος, οι έμποροι ζητούν να γίνουν όλες οι απαραίτητες δράσεις από τις τράπεζες ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα.

    Μέτρα για να αυξηθεί η ρευστότητα στην αγορά ζήτησε και ο γενικός γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Π. Πολιτάκης στην ίδια συνάντηση.

   

    Ειδικές ρυθμίσεις ζήτησε η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων

    Eιδικές ρυθμίσεις για την είσπραξη ΦΠΑ και ασφαλιστικών εισφορών από μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις, που δεν μπορούν να ανταποκριθούν λόγω της κρίσης στις υποχρεώσεις τους, άμεση εφαρμογή του νέου αναπτυξιακού νόμου - πριν το 2011 - και ρύθμιση περαίωσης για τρία τελευταία χρόνια, ώστε να πάρουν ενημερότητα οι επιχειρήσεις, ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και την υπουργό Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων κ. Γ. Κασιμάτης.

    Ο κ. Κασιμάτης, μετά το τέλος της συνάντησης, δήλωσε ότι ο επιχειρηματικός κόσμος είναι απογοητευμένος από την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί όπως προκύπτει από τα στοιχεία του εξαμήνου, ενώ είναι προβληματισμένος και για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

    Για τον αναπτυξιακό ζήτησε να ενταχθούν σε αυτόν και εμπορικές επιχειρήσεις και δραστηριότητες που σχετίζονται με την οικοδομή.

    Τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει νέα αύξηση στον ΦΠΑ, να γίνει προσπάθεια για τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης και σημείωσε ότι θα οδηγηθούμε σε οικονομική συρρίκνωση εάν την φοροεισπρακτική πολιτική δεν συνοδεύει και αναπτυξιακή δραστηριότητα.

    Τέλος, σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την πορεία των εκπτώσεων ανέφερε ότι η μείωση των πωλήσεων φτάνει μέχρι και το 50% σε σχέση με πέρυσι.

    ΣΕΒ: Να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη

    Το χωροταξικό - αδειοδοτικό πλαίσιο, το αναπτυξιακό νομοσχέδιο καθώς και το φορολογικό καθεστώς τέθηκαν μεταξύ άλλων στην απογευματινή συνάντηση του προεδρείου του ΣΕΒ με κυβερνητικό κλιμάκιο ενόψει της ΔΕΘ.

    Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του συνδέσμου Δημήτρης Δασκαλόπουλος ήταν κοινή διαπίστωση με τους υπουργούς ότι το μεγάλο διακύβευμα αυτή την στιγμή είναι η ανάπτυξη. "γίνεται πόλεμος" πρόσθεσε για να αποφύγουμε λουκέτα και περισσότερες απολύσεις ενώ τόνισε χαρακτηριστικά ότι με τους αρμόδιους υπουργούς "μιλούμε την ίδια γλώσσα".

    Για τα θέματα χωροταξίας και αδειοδότησης των επιχειρήσεων ο πρόεδρος του ΣΕΒ είπε ότι πρέπει να αρθούν όλα τα εμπόδια και να διαμορφωθεί ένα νέο φιλικό τοπίο για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις και ότι για τον λόγο αυτό ο σύνδεσμος ζήτησε να παρίσταται στην συνάντηση η υπουργός περιβάλλοντος ενέργειας και κλιματικής αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη.

    Αναφερόμενος στο αναπτυξιακό σχέδιο είπε ότι ο ΣΕΒ έχει αυξημένες απαιτήσεις από τον εκάστοτε υπουργό Ανάπτυξη ο οποίος όπως είπε πρέπει να είναι σύμμαχος των επιχειρήσεων.

    Για το φορολογικό επισημάνθηκε ότι η φορολόγηση των μερισμάτων ειδικά για τους επιχειρηματικούς ομίλους είναι καταστροφική τονίστηκε ωστόσο ότι ο ΣΕΒ σε αυτή τη φάση δεν θέτει θέμα μείωσης των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις.

   ΑΠΕ