Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Προς τι τα όπλα;

Hurriyet DailyNews

(...) Το ριζικά αναθεωρημένο «Εγγραφο Εθνικής Ασφάλειας» της Τουρκίας, που σύντομα θα εγκριθεί... αυτό που συχνά καλείται «Κόκκινη Βίβλος», ακόμη και «μυστικό Σύνταγμα», είναι το θεμέλιο του μείζονος μέρους της εξωτερικής πολιτικής και όλης της αμυντικής πολιτικής.


Επομένως, η σαρωτική αναθεώρηση του καταλόγου των «απειλών» από το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας είναι κρίσιμη. Αν -όπως αναμένεται- εγκριθεί, θα έχει επέλθει ιστορική στροφή στη στρατηγική σκέψη. (...)

Αυτό που λείπει είναι ανάλογη αλλαγή στην αντιμετώπιση των αμυντικών δαπανών. (...)

Ο τουρκικός αμυντικός προϋπολογισμός των 16 δισ. δολαρίων για φέτος αποτυπώνει αύξηση, τη στιγμή που ο περισσότερος κόσμος -Ευρώπη και ΗΠΑ μέσα σ' αυτόν- κάνει περικοπές. Και ενώ το μεγαλύτερο μέρος της λίστας αγορών αφορά όπλα, όπως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, για τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και των «ασύμμετρων» απειλών που παραμένουν πραγματικές, τα πιο ακριβά είδη είναι αυτά που το δόγμα θεωρεί ότι δεν χρειαζόμαστε πλέον.

Διαβάζοντας το αναθεωρημένο «Εγγραφο Εθνικής Ασφάλειας», αναρωτιέται κανείς: Ποιον εχθρό θ' αντιμετωπίσουμε με περισσότερα τανκς, υποβρύχια και 100 ολοκαίνουργια μαχητικά F-35, τα οποία θα αγοράσουμε την επόμενη δεκαετία έναντι πολλών δισεκατομμυρίων;

Το νέο αμυντικό δόγμα της Τουρκίας θα πρέπει να λέει ξεκάθαρα ότι είναι η στιγμή για σοβαρές μειώσεις στις αμυντικές δαπάνες μας και να ζητά αμοιβαιότητα από τους γείτονες, αρχίζοντας από την Ελλάδα. Αυτό το μήνυμα ακούμε εμείς. Ακούει μήπως και κανένας άλλος;
 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ