Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Μεγάλο τέμενος σχεδιάζει να ανεγείρει στην κατεχόμενη Λευκωσία το ψευδοκράτος

Δεν έφταναν τα τεμένη που ανεγέρθησαν σε όλες τις κατεχόμενες περιοχές καταστρέφοντας εκκλησίες, τώρα το ψευδοκράτος σχεδιάζει να ανεγείρει μεγάλο τέμενος στην κατεχόμενη Λευκωσία με σκοπό να προσφέρει φροντιστήρια Κορανιού στους νεαρούς μουσουλμάνους.


Την ανακοίνωση για νέο τέμενος, έκανε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας Αλί Μπαρντάκογλου σε γεύμα Ιφτάρ (το γεύμα που παρακάθονται οι μουσουλμάνοι με τη δύση του ήλιου, κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιου), της Διεύθυνσής του προς τους δημοσιογράφους.

Ο κ. Μπαρντάκογλου, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τα φροντιστήρια Κορανίου στα κατεχόμενα, είπε ότι θα χτιστεί στη Λευκωσία ένα μεγάλο τέμενος και για το θέμα αυτό θα αναλάβει ευθύνη και η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων.

Οι δηλώσεις του κ. Μπαρντάκογλου προβάλλονται στην τουρκική «Radikal» σε μονόστηλο της πρώτης σελίδας και στη συνέχεια στις εσωτερικές με τον τίτλο «Προσευχή στην Αγία Σοφία», η οποία σημειώνει ότι τελέστηκε λειτουργία στο Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά μετά από 88 χρόνια, και από την άλλη στην επικαιρότητα βρίσκεται και το θέμα του ανοίγματος της [καθολικής] εκκλησίας του Αγίου Παύλου στην Ταρσό.

Οπως είπε, «δίνοντας άδεια για λειτουργία σε 3 – 5 εκκλησίες στην Τουρκία δεν θα γίνει η Τουρκία χριστιανική χώρα. Η Τουρκία συνεχώς εξελίσσεται από πλευράς θρησκευτικών ελευθεριών και κάθε κοινότητα έχει το δικαίωμα να προσεύχεται σύμφωνα με τη θρησκεία της. Γι’ αυτό δεν θα πρέπει να δίνεται η ευκαιρία να παρουσιάζεται η Τουρκία ως χώρα, που περιορίζει τις θρησκευτικές ελευθερίες».

Οπως είπε, η εκκλησία του Αγίου Παύλου στην Ταρσό είχε μετατραπεί σε μουσείο. Δεν υπάρχει καμία επιφύλαξη στο να λειτουργήσει ως εκκλησία και «αποτελεί άκρως σημαντικό βήμα για να αποδειχθεί ότι εμείς προστατεύουμε τις θρησκευτικές ελευθερίες. Ομως, εμείς την ελευθερία της θρησκείας την θέλουμε για όλους και όχι μόνο για τους Χριστιανούς. Πρέπει να υποστηρίξουμε την ελευθερία αυτή και για τους Μουσουλμάνους στη δυτική Θράκη, στην Αλβανία, στη Μακεδονία, καθώς και για τους Χριστιανούς και τους Εβραίους σε άλλα μέρη. Αυτό έτσι πρέπει να γίνει. Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος», συνέχισε.

Οταν δημοσιογράφος ρώτησε τον κ. Μπαρντάκογλου αν υπάρχει ή όχι επιφύλαξη στο να ανοίξει η Αγία Σοφία για προσευχή, εκείνος είπε: «Εμείς είμαστε υπέρ των ελευθεριών. Η στάση μας δεν αλλάζει ποτέ. Αλλά αυτό δεν είναι ένα θέμα, για το οποίο θα αποφασίσουμε εμείς. Στην περίπτωση που ερωτηθεί η Δ/νση Θρησκευτικών Υποθέσεων, θα εκφράσει την άποψή της. Το θέμα αυτό δεν έχει φτάσει σε μας».

Αναφορικά με την Κύπρο, κατά τον κ. Μπαρντάκογλου «διαπράχθηκαν πολλές σοβαρές αμέλειες. Οι διάφορες αρνητικές εξελίξεις αναφορικά με τη θρησκευτική παιδεία και τη θρησκευτική ενημέρωση είναι καρπός πολλών ετών και όχι ενός ή τριών ετών. Η αγάπη για ένα έθνος και για μια πατρίδα δεν γίνεται μονόπλευρα και χωρίς ανταπόκριση. Αυτό γίνεται στήνοντας με τρόπο ισχυρό τους πυλώνες και τις δυναμικές που θα την κρατήσουν όρθια. Ενας από τους πυλώνες αυτούς είναι οι εθνικές, οι ηθικές και οι πνευματικές αξίες".

"Εμείς ως Δ/νση Θρησκευτικών Υποθέσεων προσπαθούμε να προσφέρουμε τη θρησκευτική, την πνευματική και την ηθική παιδεία. Βέβαια, οι άνθρωποι γίνονται εχθροί όσων δεν γνωρίζουν. Στην Κύπρο ορισμένοι κύκλοι, όταν ακούν για Φροντιστήριο Κορανίου, έρχονται στο νου τους ορισμένες άκρως λανθασμένες και ψευδείς πληροφορίες. Υποστηρίζουμε πλήρως τη λειτουργία των Φροντιστηρίων Κορανίου στην Κύπρο με τρόπο σύγχρονο και υπό τον έλεγχο του κράτους», κατέληξε.
 

SIGMALIVE