Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Πακιστάν: Μεγαλώνει ο αριθμός των νεκρών





pakistan_plimmires_copy
Στους 1.400 έχουν φτάσει οι νεκροί από τις χειρότερες πλημμύρες που έχουν πλήξει το Πακιστάν, ενώ έχουν πληγεί τουλάχιστον 3 εκατομμύρια άνθρωποι. Οι αρχές αναμένουν ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί, καθώς οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι θα συνεχιστούν οι μουσώνες. Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, ήδη έχουν καταγραφεί τα πρώτα κρούσματα χολέρας, ενώ αμερικανικά ελικόπτερα συμμετέχουν στις επιχειρήσεις αρωγής στους πλημμυροπαθείς.
Οι πακιστανικές αρχές προσπαθούν να βοηθήσουν τα θύματα, καθώς πολλοί είναι αυτοί που έχουν χάσει τα σπίτια τους και όλα τα υπάρχοντά τους, ενώ άλλοι δεν έχουν ενημερωθεί ακόμη ότι οι πλημμύρες πλησιάζουν στις περιοχές όπου ζουν. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Unicef Αμπντούλ Σαμί Μαλίκ κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα συναντηθούν σήμερα με εκπροσώπους των οργανισμών αρωγής για να αποφασίσουν εάν είναι αναγκαίο να ζητήσουν διεθνή βοήθεια για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.
Οι αρχές αναμένουν ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί καθώς οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι θα συνεχιστούν οι μουσώνες που έπληξαν την περιοχή την περασμένη εβδομάδα.
Η Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών ανέφερε ότι περισσότερα από 29.500 σπίτια έχουν καταστραφεί και ότι από τις πλημμύρες έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε ένα σημαντικό εμπορικό αυτοκινητόδρομο που συνδέει τη χώρα με την Κίνα.
Οι αξιωματούχοι επισημαίνουν πάντως ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να αποτιμήσουν τις καταστροφές που επέφεραν οι πλημμύρες στην οικονομία, αν και οι βροχές μέχρι στιγμής δεν έχουν πλήξει την κυριότερη αγροτική περιοχή, αυτήν του Παντζάμπ.
Ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστροφών της επαρχίας Κιμπέρ-Παχτούνκουα, Αντνάν Χαν, ανέφερε ωστόσο ότι "όλες οι υποδομές που δημιούργησε η χώρα τα τελευταία 50 χρόνια έχουν καταστραφεί".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ