Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Έτοιμη να «εκραγεί» η Μέση Ανατολή


Το Ισραήλ σχεδιάζει να πλήξει στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ στην επικράτεια της Συρίας, σύμφωνα με πηγές από το Κουβέιτ. Σύμφωνα με την καθημερινή εφημερίδα Alrai, η οποία επικαλείται ανώνυμες δυτικές πηγές, το Ισραήλ ενίσχυσε την παρουσία των στρατευμάτων του στα Υψώματα του Γκολάν και στην Γαλιλαία.


Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές πηγές της εφημερίδας, το Ισραήλ έχει στείλει ανεπάνδρωτα εναέρια οχήματα πάνω από τον Λίβανο και τη Συρία - ένα σημάδι ότι το Ισραήλ σχεδιάζει στρατιωτική επιχείρηση σε έναν ή δύο από τους βόρειους γείτονές του.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι αναγνωριστικές αποστολές επικεντρώθηκαν σε εκγαταστάσεις που πιθανολογούνται ως αποθήκες πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς της Χεζμπολάχ, εκ των οποίων ορισμένες είναι βαθιά μέσα στο συριακό έδαφος.

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, οι ένοπλες δυνάμεις της Συρίας, σε αντίθεση με την περίπτωση της ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής το 2007 κατά των φημολογούμενων πυρηνικών εγκαταστάσεων, είναι σε αυξημένη ετοιμότητα..

Η εφημερίδα Alrai ήταν η πρώτη εφημερίδα που ανέφερε προ πέντε μηνών πως η Συρία προμήθευσε τη Χεζμπολάχ με πυραύλους.

Η εφημερίδα Αλ-Liwaa του Λιβάνου ανέφερε την Παρασκευή ότι ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, Τζορτζ Μίτσελ, είχε μία συνάντηση με τον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων του νωρίτερα αυτό το μήνα και τον προειδοποίησε για τις συνέπειες της σταθερότητας στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου.

Ο αμερικανός αξιωματούχος, Frederick Hoff, μίλησε επίσης με τον επικεφαλής των ενόπων δυνάμεων του Λιβάνου και τον προειδοποίησε πως το ισραηλινό σχέδιο για την καταστροφή των υποδομών των ενόπλων δυνάμεων του Λιβάνου - συμπεριλαμβανομένων των κέντρων διοίκησης και των στρατιωτικών βάσεων – διαφέρει από την προηγούμενη ισραηλινή επιχείρηση. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ισραηλινά σχέδια προβλέπουν σήμερα την ολική καταστροφή των στρατιωτικών υποδομών του Λιβάνου, μέσα σε μόλις τέσσερις ώρες μετά το ξέσπασμα των εχθροπραξιών.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι ισραηλινά στρατιωτικά αερόστατα έχουν εντοπιστεί πάνω από την ανατολική λιβανική πόλη Μπάαλμπεκ και στην παρακείμενη ορεινή περιοχή.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Λίβανο, Michael Williams, δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης για την επόμενη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα είναι οι αψιμαχίες στα ισραηλο-λιβανικά σύνορα νωρίτερα αυτό το μήνα. Ο Williams δήλωσε πως ΟΗΕ θεωρεί το διασυνοριακό περιστατικό ως ένα «σοβαρό πρόβλημα», και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Η ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης της UNIFIL θα συζητηθεί επίσης στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Την προηγούμενη Τετάρτη, η εφημερίδα Star από τον Λίβανο ανέφερε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας εξέφρασε την ομόφωνη υποστήριξη για την παράταση της αποστολής της ειρηνευτικής δύναμης.

Εν τω μεταξύ, ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη προχώρησαν σε εκτεταμένες περιπολίες στον εναέριο χώρου του Λιβάνου, στο νότιο τμήμα της χώρας, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές του Λιβάνου. Τα τέσσερα μαχητικά της IAF παρέμεινα για μία ώρα περίπου στον εναέριο χώρο του Λιβάνου.

Η κυβέρνηση του Λιβάνου διαμαρτυρήθηκε στα ΗΕ για τις ισραηλινές παραβιάσεις, βάσει του ψηφίσμτος 1701 των Ηνωμένων ΕΘνών.


fox2e-mag