Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Βαθιά οδύνη για το χαμό του πιλότου της ΠΑ





f16_distihima_kriti05
Έναν ακόμη πιλότο θρηνεί η Πολεμική Αεροπορία, μετά τη σύγκρουση των δύο F-16 το μεσημέρι της Πέμπτης νότια της Κρήτης, κατά τη διάρκεια άσκησης για προσομοίωση αναχαίτισης σε χαμηλό ύψος. Οι άλλοι δύο πιλότοι νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Η κατάσταση του ενός είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, ο δεύτερος είναι εκτός κινδύνου. Σε εξέλιξη βρίσκεται η διερεύνηση των αιτιών της τραγωδίας. Βαθιά οδύνη για την τραγική απώλεια του πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας εξέφρασαν πολιτειακή και πολιτική ηγεσία.

Σε τραγωδία κατέληξε το απόγευμα της Πέμπτης μία άσκηση-ρουτίνας της Πολεμικής Αεροπορίας.

Δύο μαχητικά F-16, ένα μονοθέσιο και ένα διθέσιο, από την 115η Πτέρυγα Μάχης, συγκρούστηκαν υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες στον αέρα, νοτίως της Κρήτης.
Οι δύο χειριστές του διθέσιου αεροσκάφους περισυλλέγησαν σώοι, καθώς πρόλαβαν να χρησιμοποιήσουν το σύστημα αυτόματης εκτίναξης. Ο τρίτος πιλότος όμως εντοπίστηκε νεκρός, έπειτα από εντατικές έρευνες, στην περιοχή.

Η κατάσταση του ενός τραυματία-χειριστή, που έχει μεταφερθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, αφού έχει υποστεί διάτρηση πνεύμονος και χτυπήματα στο κεφάλι.

Στην Κρήτη κατέφθασε με ένα C-130 ο υπουργός Αμύνης Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος έκανε λόγο για μαύρη μέρα στην Πολεμική μας Αεροπορία. Μετά τις συνεχείς συσκέψεις που είχε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου, αφού ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας των τραυματιών πιλότων, ο υπουργός έδωσε τις σχετικές κατευθύνσεις και ενημέρωσε στη συνέχεια τον Πρωθυπουργό.

Συλλυπητήριο μήνυμα για το θάνατο του χειριστή του μαχητικού αεροσκάφους απέστειλε στην οικογένεια του εκλιπόντος και στους συναδέλφους του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

"Ο τραγικός θάνατος του ιπταμένου της Πολεμικής Αεροπορίας" αναφέρει ο Κάρολος Παπούλιας "μας συγκλόνισε και μας υπενθύμισε το σεβασμό που νιώθουμε για εκείνους, που με έντονη την αίσθηση ευθύνης έπεσαν στο βωμό του καθήκοντος".
 Tα συλλυπητήριά του για την απώλεια του πιλότου εξέφρασε ο Πρωθυπουργός.

Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ