Νησιά - στάσεις, μια κουκίδα γης και καταφυγής εν μέσω ατελείωτων πελάγων πνευματικής και ιδεολογικής αναζήτησης είναι οι «Ανεύρετοι νήσοι» - ο αμφίσημος τίτλος και τα έργα που συνθέτουν την έκθεση εικαστικών δημιουργιών που αναπτύσσεται απο τις 28 Ιουνίου και για πέντε μήνες (ως και τις 28 Νοεμβρίου) στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης.
Η έκθεση αποτελεί συνδιοργάνωση του ΚΜΣΤ με το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Σέντ-Ετιέν της Γαλλίας (όπου και θα φιλοξενηθεί από τις 17 του ερχόμενου Δεκεμβρίου ως και τις 17 Απριλίου του 2011) και της Comune di Genova / Parlazzo Ducale της Γένοβας όπου πρωτοπαρουσιάστηκε από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι την Κυριακή 13 Ιουνίου.
"Νήσους" αποκαλούν οι διοργανωτές (η επιμέλεια της έκθεσης είναι του διευθυντή του Μουσείου του Σεντ - Ετιέν Lorand Hegyi και της προέδρου του Δ. Σ του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης κ. Κατερίνας Κοσκινά) τις ιδιαίτερες δημιουργικές περιοχές, προσωπικές και μοναδικές, εντός των οποίων οι καλλιτέχνες αντικειμενοποιούν και επικοινωνούν μέσω της προσωπικής τους γλώσσας και του συστήματος συμβόλων, το υποκειμενικό, ιδεολογικό, φιλοσοφικό, αισθητικό και ιστορικό τους όραμα για τον κόσμο.
"Ο καλλιτέχνης είναι σίγουρα - περισσότερο από οιονδήποτε άλλο - ένας πολίτης του κόσμου, ένας εσαεί ταξιδιώτης και κατά συνέπεια άπατρις. Άπατρις όμως, με έναν ιδιαίτερο τρόπο, αφού είναι προορισμένος να ζει και να δημιουργεί πορευόμενος συνεχώς, σε αναζήτηση της δικής του ουτοπίας, της "νήσου" που κανείς δεν μπορεί να του εγγυηθεί ότι θα βρει ή έστω θα προσεγγίσει, η οποία όμως αποτελεί και τη μοναδική του πατρίδα, το μοναδικό του προορισμό και ταυτόχρονα γυρισμό. Της νήσου, που δεν είναι άλλη από το έργο του" υπογραμμίζει στο κείμενο της (συνοδεύει τον κατάλογο της έκθεσης η εκ των επιμελητών της - πρόεδρος του Δ.Σ του Κρατικού Μουσείου σύγχρονης τέχνης κ. Κατερίνα Κοσκινά).
"Η έκθεση εστιάζει στο ταξίδι του καλλιτέχνη - πραγματικό, αλλά κυρίως εσωτερικό - στη διαδρομή, στους σταθμούς, στους στόχους, στις συνθήκες ζωής, στα επιτεύγματα και στις αποτυχίες του. Αναδεικνύει έτσι την ιδιαιτερότητα των λειτουργών της τέχνης, οι οποίοι ενώ πραγματεύονται μεγέθη έξω από τα ανθρώπινα, όπως τη διαχρονικότητα και την αιωνιότητα, βιώνουν παράλληλα καταστάσεις πολύ ανθρώπινες, όπως η μοναχικότητα, η μελαγχολία, η απομόνωση, ο ενθουσιασμός, η απογοήτευση και η ματαιότητα" λέει η κ. Κοσκινά υπογραμμίζοντας πως "ως "Νήσους" μπορούμε να θεωρήσουμε τα έργα τέχνης, αλλά και τους ίδιους τους καλλιτέχνες, μέσα στη "θάλασσα" της καθημερινότητας.
Στην έκθεση που αναπτύσσεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης στην αποθήκη Β1 στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, μετέχουν περισσότεροι από 35 καλλιτέχνες απ όλο τον κόσμο μεταξύ των οποίων η πολυσυζητημένη Σερβίδα εικαστικός Μαρίνα Αμπράμοβιτς, ο Ελληνας Κώστας Τσόκλης με το έργο "Καμακωμένο ψάρι" (συμμετοχή στη Biennale της Βενετίας 1985), ο Θεσσαλονικιός εικαστικός Δημήτρης Ξόνογλου κ.α.
ΑΠΕ