Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Τουλάχιστον μέχρι το μεσημέρι, συνεχίζουν την απεργία τους οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων

Φωτογραφία από τα επεισόδια στο υπουργείο Μεταφορών την Πέμπτη

 

Κρίσιμη απόφαση των μεταφορέων


Τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή το μεσημέρι, συνεχίζουν την απεργία τους οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων δημόσιας χρήσης, όποτε θα ενημερώσουν τους προέδρους των Σωματείων τους σε γενική συνέλευση για να λάβουν τις τελικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο πρότεινε να τους δοθεί μία ακόμη άδεια και απόσβεση του κόστους της άδειάς τους μέσω φορολογικών ελαφρύνσεων. Οι ιδιοκτήτες απέρριψαν και τις δυο προτάσεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ψηφίσει το νομοσχέδιο.

Εντωμεταξύ άρχισε απο τις νομαρχίες η αποστολή φύλλων πορείας για την επιστράτευση των ιδιοκτητών και την επίταξη των φορτηγών και βυτιοφόρων δημόσιας χρήσης.

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι εισαγγελείς σε όλη τη χώρα προκειμένου μετά την επίδοση των φύλλων πορείας να εφαρμόσουν τις διατάξεις του νόμου.

Ο Φώτης Κουβέλης στο ΣΚΑΪ
Υπέρ της απελευθέρωσης του επαγγέλματος των μεταφορέων, αλλά υπό προϋποθέσεις, τάχθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ «Πρώτη Γράμμη».

«Το επάγγελμα των μεταφορέων πρέπει να ανοίξει αλλά με όλα τα μεταβατικά στάδια που θα περισώσουν χρήματα και αξίες που κατεβλήθησαν αλλά δεν έχουν προλάβει να αποσβεστούν».

Ο κ. Κουβέλης κατηγόρησε την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο θέμα της απεργίας των μεταφορέων.

«Η κυβέρνηση λειτούργησε άτεχνα και αποσπασματικά» δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΑ, χαρακτηρίζοντας ότι το μέτρο της επίταξης υπηρεσιών είναι συνταγματικό μεν, αλλά ακραίο και δημοκρατικά απαράδεκτο.

Ο κ. Κουβέλης διαφωνεί με το νομοσχέδιο «σκούπα» για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, αναφέροντας ότι η απελευθέρωση χρειάζεται προσεκτική αντιμετώπιση και στη βάση των ιδιαίτερων γνωρισμάτων που έχει το κάθε επάγγελμα.

Ανάστατη παραμένει η αγορά
Ανάστατη παραμένει η αγορά από την απεργία των μεταφορέων. Ευθύνες στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τους χειρισμούς της στην απεργία των μεταφορέων καταλόγισε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος Μιχάλης Κιούσης μιλώντας στην «Πρώτη Γραμμή».

«Λάθος ο χρόνος που πήγε να κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή από τη στιγμή που ήξεραν ότι θα υπάρχουν αντιδράσεις και θα υπάρχουν τουρίστες, έπρεπε να μπει στο Σεπτέμβριο μετά από συζήτηση» δήλωσε.

Ο πρόεδρος της ΟΒΕ δήλωσε ότι ενώ η απεργία ξεκίνησε ουσιαστικά από την Κυριακή ο υπουργός είδε τους μεταφορείς την Πέμπτη, ενώ χαρακτήρισε άτοπη και άκαιρη λύση τις επιστρατεύσεις και τις επιτάξεις.

Ο κ. Κιούσης εκτιμά ότι στις 12μμ θα λήξει η απεργία, ενώ ανέφερε ότι στην Αττική περίπου 10% με 15% των πρατηρίων είναι ανοιχτά.

Για σοβαρό κίνδυνο να καταστραφεί μέρος της παραγωγής έκανε λόγο στο ΣΚΑΪ ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Κεντρικής Αγοράς Αθηνών Χρήστος Βασιλόπουλος πρόεδρος αν συνεχιστεί η απεργία. «Η αγορά κινείται οριακά» ανέφερε, κάνοντας λόγο για προπηλακισμούς των παραγωγών και των εμπόρων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Κρεοπωλών Βαρβακείου Κλεάνθης Τσιρώνης προειδοποίησε μέσω του ΣΚΑΪ ότι αν μέσα στο Σαββατοκύριακο δεν λήξει η απεργία, την παραπάνω εβδομάδα δεν θα υπάρχει κρέας στην αγορά.

«Το 85% του μοσχαρίσιου κρέατος εισαγόμενο, θα βρεθούν κερδοσκόποι να εκμεταλλευθούν την ευκαιρία» σημείωσε.

«Έχουμε πάρα πολλές ακυρώσεις στις κρατήσεις των ξενοδοχείων, με τους τουρίστες να πηγαίνουν Τουρκία» δήλωσε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ζορπίδης.

Την ίδια ώρα, σε απόγνωση βρίσκονται και οι ροδακινοπαραγωγοί της Ημαθίας και της Πέλλας, που εδώ και τρεις ημέρες - όπως αναφερουν - η σοδειά τους σαπίζει, αφού τα εργοστάσια κομποστοποίησης δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης καυσίμων.  Στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και σε πολλά νησιά διαπιστώθηκαν εκατοντάδες ακυρώσεις σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Παπανδρέου για κλειστά επαγγέλματα
Στο μεταξύ, στο υπουργικό συμβούλιο που έγινε την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε απο τους υπουργούς να αναλάβουν ταχύτατες πρωτοβουλίες για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων στους τομείς τους, ενώ αποφασίστηκε να συσταθεί επιτροπή υπό τον Θεόδωρο Πάγκαλο για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων με συντονιστή το Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Τονίζεται ότι το Σεπτέμβριο θα κατατεθεί στη Βουλή ο νόμος-πλαίσιο για το άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η κυβέρνηση στα μέλη της Τρόικας. 

ΣΚΑΙ