Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Κλέφτες με ορμητήριο την παραλία

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSxexAERdrz1UNp4a1A8mDw-DxjfiUahHwb5qJYvGER7Q1QDos&t=1&usg=__SwFZq7-qaO5FS_C7-Vg7kneQ-i4=
 
Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι ο δείκτης της εγκληματικότητας στα νησιά
 
Του Κωστα Oνισενκο

Το έγκλημα βάζει μαγιό και πάει παραλία. Oπως κάθε καλοκαίρι έτσι και φέτος, η εγκληματικότητα πλήττει σοβαρά τις παραθεριστικές περιοχές. Κλοπές πορτοφολιών, κινητών, αξεσουάρ, ακόμη και ρούχων από τσάντες του μπάνιου, διαρρήξεις δωματίων ξενοδοχείων και αυτοκινήτων, αρπαγές τσαντών, κλοπές δίτροχων και αυτοκινήτων. Σύμφωνα με τις κατά τόπους αστυνομικούς παράγοντες, τις πρώτες εβδομάδες της τουριστικής σεζόν ο δείκτης της εγκληματικότητας στα νησιά κυμάνθηκε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ωστόσο, αναμένεται σημαντική αύξηση κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ενώ αρκετά είναι τα μεμονωμένα κρούσματα κλοπών, φέτος δεν έχει παρατηρηθεί μέχρι στιγμής έντονο το φαινόμενο της μετακίνησης οργανωμένων εγκληματικών ομάδων προς τις τουριστικές περιοχές, όπως τα προηγούμενα χρόνια.

Από κινητά μέχρι... μαγιό

Μέσα στην ανεμελιά του καλοκαιριού, πολλοί επισκέπτες αφήνουν ανασφάλιστες τις πόρτες των δωματίων τους την ώρα που ξεκουράζονται το μεσημέρι ή βγαίνουν για λίγα λεπτά, δίνοντας την ευκαιρία σε κλέφτες να μπουν μέσα και τα «βουτήξουν» ό, τι βρουν μπροστά τους, από κινητά και φορητούς υπολογιστές μέχρι πετσέτες θαλάσσης και μαγιό!
Στις Κυκλάδες, συνηθισμένο στόχο των διαρρηκτών δεν αποτελούν τόσο τα ενοικιαζόμενα σπίτια όσο τα δωμάτια των ξενοδοχείων, ένα πρόβλημα που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν από κοινού η αστυνομία με τους υπαλλήλους των ξενοδοχείων.
Στη Ρόδο καταγγέλλονται περίπου δύο τέτοια περιστατικά ημερησίως. Οπως φαίνεται, σε εποχές κρίσης, οι κακοποιοί δεν είναι επιλεκτικοί ως προς την αξία των αγαθών που αφαιρούν. «Είχα μπει στο μπάνιο και είχα αφήσει την πόρτα ξεκλείδωτη. Οταν βγήκα έλειπε η τσάντα μου, που περιείχε πετσέτα θαλάσσης, μαγιό και αντηλιακό. Μου φάνηκε περισσότερο σαν φάρσα παρά σαν κλοπή», μας είπε η Μ. Κ., η οποία επέστρεψε από διακοπές στη Σαντορίνη.
Διαδεδομένη μορφή εγκληματικότητας είναι οι κλοπές από αυτοκίνητα. «Σε περίπτωση που κάποιος κάνει τα λάθος να αφήσει μια τσάντα, ένα πορτοφόλι ή γυαλιά σε εμφανές σημείο μέσα στο αυτοκίνητο, οι δράστες σπάνε το τζάμι και το κλέβουν. Φυσικά, η ταλαιπωρία και το κόστος της αντικατάστασης του τζαμιού είναι συνήθως μεγαλύτερα από την αξία των κλοπιμαίων», αναφέρει αστυνομικός διευθυντής που υπηρετεί σε νησί. Οι περιπτώσεις κλοπών των ίδιων των οχημάτων είναι περισσότερο σπάνιες, καθώς εντοπίζονται πολύ εύκολα στα νησιά. Αστυνομικός παράγοντας των Δωδεκανήσων ανέφερε ότι φέτος έχουν καταγγελθεί και αρκετά περιστατικά κλοπών από... ποδήλατα. «Την ώρα που περνάει ένα ποδήλατο, δράστες αρπάζουν ό, τι προλάβουν από το καλαθάκι που βρίσκεται πίσω», ανέφερε. Την αστυνομία απασχολούν και οι «λουόμενοι» κλέφτες, οι οποίοι παριστάνοντας τους τουρίστες ξαπλώνουν στις παραλίες και περιμένουν μέχρι ο διπλανός τους να μπει στη θάλασσα για να του «βουτήξουν» ό, τι έχει αφήσει στη στεριά.
Ελλειψη προσωπικού
Οπως αναφέρουν συνδικαλιστές αστυνομικοί αυτών των περιοχών, η αντιμετώπιση του εγκλήματος δυσχεραίνεται από την έλλειψη προσωπικού. «Φέτος, η κατάσταση με την εγκληματικότητα στις Κυκλάδες είναι σαφώς καλύτερη από πέρυσι.
Αυτό οφείλεται εν μέρει και στο φιλότιμο του αστυνομικού προσωπικού όλων των βαθμίδων που εργάζονται στα θέρετρα χωρίς ρεπό και άδειες και αρκετές ώρες πέραν του ωραρίου προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες της τουριστικής περιόδου», σχολιάζει ο πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων Κυκλάδων Αδαμάντιος Τζιράκης. Φέτος, το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. διαθέτει 1.085 αστυνομικούς και δόκιμους (850 λιγότερους σε σχέση με πέρυσι) για την ενίσχυση 34 παραθεριστικών περιοχών από τους οποίους οι 672 απασχολούνται στα αεροδρόμια και οι υπόλοιποι στις αστυνομικές διευθύνσεις.
Συμβουλές προς παραθεριστές
Οταν οι ιδιοκτήτες πάνε διακοπές, οι διαρρήκτες καραδοκούν. Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) συμβουλεύει τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για να μην πέσουν θύματα διάρρηξης όσο λείπουν.
- Μεταξύ άλλων το ΚΕΠΚΑ συμβουλεύει τους εκδρομείς να μην αφήνουν στο σπίτι μεγάλα χρηματικά ποσά, πολύτιμες συλλογές ή κοσμήματα αξίας όσο λείπουν, αλλά να χρησιμοποιούν τραπεζικές θυρίδες.
- Πριν φύγουν, να βεβαιώνονται ότι τα πάντα είναι κλειδωμένα και μην αφήνουν μηνύματα ότι λείπουν σε διακοπές.
- Οταν λείπουν μεγάλο χρονικό διάστημα, να μην αφήνουν ανοιχτό φως, αλλά να χρησιμοποιούν αυτόματο διακόπτη που θα ανοίγει και θα κλείνει κατά διαστήματα.
- Να ζητούν από κάποιον γνωστό ή συγγενή να πηγαίνει στο σπίτι, να ανοίγει για λίγο τα παντζούρια, τη μουσική και να αδειάζει την αλληλογραφία.
- Να καταγγέλλουν αμέσως μια ενδεχόμενη διάρρηξη στην αστυνομία, περιγράφοντας κάθε λεπτομέρεια. Να μην αγγίζουν ή μετακινούν τα αντικείμενα στον χώρο μέχρι να έρθει η σήμανση.
- Να καταγράφουν τα εργοστάσια κατασκευής και τους αριθμούς σειράς των τηλεοράσεων, βίντεο, στερεοφωνικών, ηλεκτρονικών υπολογιστών κ. λπ. μόλις πραγματοποιήσουν την αγορά τους, ώστε αν διαρρήξουν το σπίτι τους, να διευκολυνθεί η αστυνομία στην αναζήτησή τους. Να διαθέτουν φωτογραφίες των πολύτιμων ειδών (πίνακες, τιμαλφή κ. ά.) για το ίδιο ενδεχόμενο.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ