Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Εκατοντάδες τραυματίες από σεισμούς στο Ιράν

seismografoi_88




Νέα σεισμική δόνηση σημειώθηκε μέσα σε ένα 24ωρο στο Ιράν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο IRNA. Ο νέος σεισμός, μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην περιοχή Κερμάν η οποία βρίσκεται βορειοανατολικά προκαλώντας τον τραυματισμό 274 ανθρώπων. Εξάλλου, σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο ειδήσεων IRNA σημειώθηκε και ένας λίγο ισχυρότερος σεισμός στο κεντρικό Ιράν. Χθες, το απόγευμα σημειώθηκε σεισμός 5,7 βαθμών Ρίχτερ στην πόλη Τορμπάτ-ε-Χεϊνταριγέχ, 700 χιλιόμετρα ανατολικά της Τεχεράνης και το επίκεντρο του εντοπίστηκε επτά χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Από το σεισμό αυτό τραυματίστηκαν περίπου 170 άνθρωποι εκ των οποίων οι 22 νοσηλεύονται.
Ο σεισμός έγινε αισθητός στις πόλεις Μαχάντ, Χαφ, Τορμπάτ-Χεϊνταριέ, Γκοναμπάντ.
Σύμφωνα με τον έπαρχο της Τορμπάτ-Χεϊνταριέ, Μοτζτάμπα Σαντεγιάν, σημειώθηκαν σημαντικές υλικές ζημιές, ενώ όπως αναφέρει το πρακτορείο Irna επικαλούμενο τον υπονομάρχη της Τορμπάτ-Χεϊνταριέ, Μπαχράμ Σολτανί, αρκετά χωριά έχουν καταστραφεί από 50% έως 100%.
Σημειώνεται ότι η επαρχία Τορμπάτ-Χεϊνταριέ περιλαμβάνει 190 χωριά.
Εξάλλου, όπως δήλωσε ο Τζαβάντ Ερφανιάν, διευθυντής του κέντρου κρίσεων της επαρχίας Χορασάν Ραζαβί, ο ισχυρός σεισμός διατάραξε τα δίκτυα επικοινωνιών. Υπενθυμίζεται ότι οι σεισμοί είναι συχνοί στο Ιράν.
Το 2003 περίπου 30.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον καταστροφικό σεισμό στην πόλη Μπαμ.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ