Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Αύξηση απειλών βλέπει η ΜΙ5

H στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ προκάλεσε σημαντική αύξηση στις τρομοκρατικές απειλές στη Βρετανία, υπογράμμισε η πρώην γενική διευθύντρια της βρετανικής υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας MI5.


Όπως εξήγησε η βαρώνη Εliza Manningham-Buller, οι υπηρεσίες δυσκολεύονταν να αντεπεξέλθουν στον αυξημένο αριθμό περιστατικών που ακολούθησαν τη στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ, το Μάρτιο του 2003. «Το Ιράκ φανάτισε μία γενιά νέων ανθρώπων -όχι μία ολόκληρη γενιά, αλλά κάποιους από αυτήν τη γενιά- που θεώρησαν την εισβολή μας στο Ιράκ, μετά την εισβολή στο Αφγανιστάν, ως επίθεση κατά του Ισλάμ» δήλωσε η  Manningham-Buller.

Μετά την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ το 2003, οι υπηρεσίες πληροφοριών αναγνώρισαν 70 με 80 Βρετανούς μουσουλμάνους που μετέβησαν στο Ιράκ για να πολεμήσουν κατά των δυτικών δυνάμεων, πρόσθεσε η πρώην επικεφαλής της MI5. Επιπλέον, ανέφερε ότι μεταξύ του 2001 και του 2008 η Βρετανία ερεύνησε περίπου 16 «πραγματικές» υποθέσεις συνωμοσίας στη χώρα, από τις οποίες κατάφερε να σταματήσει τις 12 ενώ παραδέχθηκε πως η ανατροπή του Ιρακινού προέδρου Saddam Hussein επέτρεψε για πρώτη φορά στην Αl Qaeda να αυξήσει την επιρροή της στο Ιράκ.

strategyreport.gr