Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2011

Αποκαλύψεις Σόλωνα Κασίνη για τα κυπριακά κοιτάσματα:


(Τελευταία ενημέρωση 20:19)
Οι αποκαλύψεις του Σόλωνα Κασίνη για τα κυπριακά κοιτάσματα Φυσικού αερίου έκλεψαν την παράσταση στη σημερινή δίωρη συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου για το Φυσικό Αέριο. Επίσης, αποκαλύφθηκε ότι χωρίς την ΑΗΚ η ΔΕΦΑ δεν μπορεί να πάρει καμία απόφαση. Δεκάδες ερωτήματα βουλευτών έμειναν αναπάντητα ειδικά στο θέμα του χειρισμού του φυσικού αερίου από ΔΕΦΑ και ΑΗΚ.
1.000% έχουμε φυσικό αέριο στο Οικόπεδό μας είπε ο Σόλωνας Κασίνης στον Βουλευτή του ΑΚΕΛ Αντρέα Μουσκάλλη, αποκαλύπτoντας το χρονοδιάγραμμα μέχρι την ημέρα όπου θα ξέρουμε και επίσημα τις ποσότητες.
Όπως ανέφερε ο κ. Κασίνης:

1. Στις 10 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί συνεδρία  με την ΝΟΒΟL για καθορισμό της ημερομηνίας που «θα μπει» το τρυπάνι.   
2. Τέλη του 2011 με αρχές του 2012 ξεκινούν οι γεωτρήσεις.  
3. Μάρτιο του 2012 θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τις ποσότητες Φυσικού Αερίου που διαθέτει η Κύπρος.  
Ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου  είπε ότι προτεραιότητά μας θα πρέπει να είναι τα δικά μας κοιτάσματα. «O δεύτερος  γύρος αδειοδότησης», πρόσθεσε, «θα ξεκινήσει μετά την γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων στο Οικόπεδό μας».
Συμφωνία εξαρτώμενη από την ΑΗΚ
Την ίδια ώρα αποκαλύφθηκε ότι η ΔΕΦΑ είναι υποχείριο της ΑΗΚ. Για να πάρει απόφαση η ΔΕΦΑ χρειάζεται και την σύμφωνη γνώμη της ΑΗΚ.  Για να διαπραγματευθεί η ΔΕΦΑ θέλει στοιχεία από την ΑΗΚ.
Όπως ανέφερε ο  πρόεδρος της ΑΗΚ Χάρης Θράσου τις εγγυήσεις για την έλευση φυσικού αερίου θα τις δώσει η ΑΗΚ γι' αυτό και είναι εμπλεκόμενη σε όλη τη διαδικασία. Επιπρόσθετα είπε, η ΔΕΦΑ για να διαπραγματευτεί θέλει στοιχεία από την ΑΗΚ.

Αποκαλυπτικός ήταν και ο Υπουργός Εμπορίου, ο οποίος τόνισε ότι:
1. Σε εφτά χρόνια θα χρησιμοποιούμε το δικό μας Φυσικό Αέριο
2.Απορρίψαμε γραπτώς τις τρεις εκπρόθεσμες εταιρείες
3. Έχουμε έτοιμη περιβαλλοντική μελέτη
4. Η DELEK και η έκθεση Κασίνη έφεραν νέα δεδομένα.

Η κυβέρνηση πάντως δεν φαίνεται να επιθυμεί να αλλάξει τους όρους εντολής για την προμήθεια του Φυσικού αερίου. Σε δηλώσεις του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.  Στέφανος Στεφάνου τόνισε ότι η δημόσια συζήτηση που γίνεται για το θέμα δεν βοηθά στην λήψη αποφάσεων, διαβεβαιώνοντας  πως στην  τελική απόφαση που  θα ληφθεί,  θα προσμετρηθούν διάφορα δεδομένα. «Η Κυβέρνηση θα λάβει τις οριστικές της αποφάσεις σε ό,τι αφορά στο θέμα του φυσικού αερίου με τη βοήθεια και των ειδικών και προσμετρώντας διάφορα δεδομένα», σημείωσε.  Σε ότι αφορά την πολυσυζητημένη πρόταση από το Ισραήλ, ο Στέφανος Στεφάνου  παραδέχθηκε  πως υπάρχει επίδειξη ενδιαφέροντος από μια εταιρεία του Ισραήλ, τονίζοντας ωστόσο ότι  υπάρχει διαφορά όταν έχεις να κάνεις με μια χώρα ή έχεις να κάνεις με μια εταιρεία. «Ο καθένας πρέπει να λαμβάνει υπόψη ότι έχουμε ακολουθήσει διαδικασίες εδώ και 14 μήνες τηρώντας όλες τις πρόνοιες ενός διεθνούς διαγωνισμού», τόνισε. .
Την ίδια στιγμή, αίσθηση προκάλεσε από την μια η τοποθέτηση του Προέδρου της ΔΕΦΑ ότι δεν έχουμε απαντήσει ακόμη στη Shell και στις άλλες δύο εταιρίες, δηλαδή η κυβέρνηση δεν έχει καμία δέσμευση και από την άλλη η αποκάλυψη του Γιώργου Βαρνάβα ότι ο Υπουργός Εμπορίου και o Γ.Δ. της ΑΗΚ κατά την ενημέρωση της ΕΔΕΚ είπαν ότι αν δεν προχωρήσουμε με την Shell θα αμφισβητηθεί η αξιοπιστία της Κύπρου.
 
  SigmaLive