Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Τέλος στη μονομερή εκεχειρία PKK -Τουρκίας





PKK_TOURKEY

Tον τερματισμό της μονομερούς τους εκεχειρίας με την Τουρκία, ανακοίνωσαν την Παρασκευή οι αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), την ώρα που ο πρόεδρος του ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί πραγματοποιεί μια ιστορική επίσκεψη στη χώρα αυτή. Ο υπεύθυνος εξωτερικών σχέσεων του PKK Αχμέντ Ντενίς που έχει καταφύγει στην ορεινή περιοχή Καντίλ, στο βόρειο Ιράκ, σημειώνει σε δήλωσή του στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι "η μονομερής εκεχειρία με την Τουρκία έλαβε τέλος". 


Σύμφωνα με τον Αχμέντ Ντενίς, "η τουρκική κυβέρνηση ευθύνεται για τον τερματισμό της εκεχειρίας λόγω των επιθέσεων εναντίον του κουρδικού λαού". Η ανακοίνωση αυτή γίνεται την ώρα που ο Μπαρζανί πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψή στην Τουρκία ως πρόεδρος της αυτόνομης κουρδικής περιοχής του βορείου Ιράκ.
Κατά τις συναντήσεις του με τις τουρκικές αρχές, ο Μπαρζανί δεσμεύτηκε για την αποτροπή των επιθέσεων του PKK κατά της Τουρκίας από το ιρακινό έδαφος και δήλωσε έτοιμος για "κάθε είδους συνεργασία με την Τουρκία" με στόχο τη δημιουργία καλύτερων σχέσεων ανάμεσα στην Άγκυρα και την περιοχή του.
"Το PKK έχει ανακοινώσει τα τελευταία χρόνια έξι φορές εκεχειρία, αλλά η τουρκική κυβέρνηση δεν τη σεβάστηκε ποτέ, επιτέθηκε στις δυνάμεις μας και συνέλαβε τα πολιτικά στελέχη μας στην Τουρκία".
Αχμέντ Ντενίς
Σύμφωνα με τον ίδιο, 1.500 μέλη του PKK έχουν συλληφθεί από τις τουρκικές αρχές εδώ και έναν χρόνο. Το PKK είχε ανακοινώσει τον Απρίλιο του 2009 ανακωχή στις ένοπλες επιχειρήσεις του. Ο Ντενίς κατηγόρησε επίσης την Τουρκία και το Ιράν, δύο χώρες στις οποίες υπάρχει σημαντικός κουρδικός πληθυσμός και αυτονομιστικά κινήματα, ότι "συνεργάζονται στον στρατιωτικό τομέα και σε αυτόν των πληροφοριών για να αφανίσουν τον κουρδικό λαό και τη δίκαιη υπόθεσή του".