Ο Noby, συντομογραφία για τη φράση «μωρό εννέα μηνών» έχει κάμερες για μάτια, μικρόφωνα για αυτιά και έχει στο σώμα του 600 αισθητήρες που του δίνουν αίσθηση της αφής. Λειτουργεί συνδεδεμένο με έναν ισχυρό υπολογιστή που τρέχει το ανάλογο λογισμικό.
«Μπορείς να φορτώσεις λογισμικό στο ρομπότ, να το παρακολουθήσεις να αντιδρά στις ανθρώπινες δράσεις και στο περιβάλλον του, και να το συγκρίνεις με τη συμπεριφορά πραγματικών παιδιών» εξήγησε στο AFP ο Γιασούο Κουνιγιόσι του Πανεπιστημίου του Τόκιο.
Ο Κουνιγιόσι συμμετέχει σε ένα ευρύτερο ερευνητικό πρόγραμμα που αποσκοπεί στην κατανόηση της ανθρώπινης ανάπτυξης μέσω της δημιουργίας μηχανικών και μαθηματικών μοντέλων.
Ο Νοby γεννήθηκε στο ιαπωνικό Εθνικό Ινστιτούτο Προηγμένης Βιομηχανικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος με επικεφαλής τον Μινόρου Ασάντα του Πανεπιστημίου της Οσάκα.
Εκτός από τον Noby, η ίδια ομάδα έχει δημιουργήσει τον M3-Neony, που μιμείται ένα νεογέννητο βρέφος, καθώς και τον M3-Kindy, έναν πεντάχρονο μαθητή νηπιαγωγείου που μπορεί να περπατάει μαζί με έναν άνθρωπο που τον κρατάει από το χέρι («M3» σημαίνει «man made man», δηλαδή «άνθρωπος φτιαγμένος από άνθρωπο»).