Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Αυστρία: Η Εθνική Βιβλιοθήκη και η Google συμφώνησαν να ψηφιοποιήσουν 400.000 βιβλία




DIGITAL_BOOKSΗ μηχανή αναζήτησης στο Ιντερνέτ Google και η Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας υπέγραψαν συμβόλαιο 20 εκατ. ευρώ για την ψηφιοποίηση των βιβλίων της που δεν υπόκεινται σε περιορισμούς πνευματικών δικαιωμάτων και ανέρχονται σε 400.000 τόμους, ανακοίνωσε σήμερα η βιβλιοθήκη.
Στη συνέντευξη Τύπου, η διευθύντρια της ΝΒ Γιοχάνα Ράχινγκερ χαιρέτισε ως «σημαντικό βήμα» τη συμφωνία και υπογράμμισε πως «λιγοστά σχέδια τέτοιου βεληνεκούς υπάρχουν στην Ευρώπη».

Το σχέδιο, που δεν είχε καταστεί δυνατό να υλοποιηθεί με ιδίους πόρους της βιβλιοθήκης, αφορά τη συλλογή της από τον 15ο έως και τον 19ο αιώνα, η οποία πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες συλλογές στον κόσμο, η οποία περιλαμβάνει 120 εκατ. σελίδες, συμπεριλαμβανομένων και των 200.000 τόμων, που υπάρχουν στην «πολύτιμη αίθουσα» της Αυστριακής Εθνικής Βιβλιοθήκης, η οποία θεωρείται ως η ωραιότερη αίθουσα βιβλιοθήκης στον κόσμο τονίζει η Βιβλιοθήκη στο ανακοινωθέν της.
Η Google θα αναλάβει το κόστος της ψηφιοποίησης, ήγουν 50 με 100 ευρώ ανά τόμο. Η Βιβλιοθήκη από την πλευρά της θα αναλάβει τα έξοδα της προετοιμασίας των βιβλίων, την αποθήκευση των ψηφιοποιημένων δεδομένων και την πρόσβαση σε αυτά.
Κατά την Ράχινγκερ, η αμερικανική εταιρεία δεν πρόκειται να έχει το μονοπώλιο στα ψηφιακά βιβλία. Η πρόσβασή της θα γίνεται μέσω του δικτυακού τόπου της Βιβλιοθήκης (www.onb.ac.at), της βιβλιο-ιστοσελίδας του Google (books.google.com), καθώς και της ευρωπαϊκής βιβλιοθήκης Europeana(www.europeana.eu).
Τα βιβλία θα ξεκινήσουν να ψηφιοποιούνται από το 2011 στη Βαυαρία και οι εργασίες θα διαρκέσουν περίπου έξι έτη.
Η Βιβλιοθήκη θα εξασφαλίσει, χάρις στην ψηφιοποίηση, τα σπάνια βιβλία της, τα οποία δεν θα χρειάζεται πλέον οι ερευνητές να τα συμβουλεύονται με τον κλασσικό τρόπο, ενώ σε περίπτωση καταστροφής τους θα υπάρχουν αποθηκευμένα τουλάχιστον σε ψηφιακή μορφή.

AΠΕ