Ξεκίνησε σαν μια παρεΐστικη βόλτα, κάθε Παρασκευή, για να πάρει τους τελευταίους μήνες μορφή χιονοστιβάδας, που συμπαρασύρει πολλούς, ξεχασμένους και μη, λάτρεις του ποδηλάτου. Την αποκαλούν freeday (ελεύθερη μέρα) και είναι η ποδηλατοβόλτα του Facebook που αποκτά όλο και πιο πιστούς οπαδούς, για ένα διαφορετικό βράδυ μέχρι πρωΐας, μέσα σε μια μεγάλη παρέα, στην τόσο μονότονη Αθήνα.
Δεν είναι οικολόγοι, ούτε γραφικοί, αλλά ένα πολύχρωμο πλήθος όπου ηλικίες, φύλα, κοινωνικές τάξεις, επαγγέλματα, ενδιαφέροντα, ιδεολογίες μπερδεύονται για να συνθέσουν ένα μοναδικό πάζλ συλλογικότητας, συντροφικότητας, ευδιαθεσίας, αλληλεγγύης, εν τέλει, απλής ανθρώπινης χαρούμενης συναναστροφής σε μια Αθήνα που αλλάζει μορφή και περιεχόμενο πάνω σε δύο ρόδες ποδηλάτου.
Ο Γιάννης και ο Χάρης είναι ήδη στην πλατεία Ασωμάτων από τις 9:00 μμ με τα ποδήλατά τους. Περιμένουν υπομονετικά, κοιτάζοντας με περιέργεια γύρω τους, έτοιμοι για τη νέα περιπέτεια. Ο Γιάννης δεν βγάζει ούτε το ειδικό κράνος με το αεροδυναμικό σχήμα. Για τη νυχτερινή βόλτα με τους ποδηλάτες το έμαθαν από φίλους τους στο Μενίδι, από όπου και κατέβηκαν οι ίδιοι μέχρι το Θησείο. Παραδίπλα μια άλλη ομάδα από τρεις νεαρούς που περιμένουν κι αυτοί να ζήσουν για πρώτη φορά την ίδια περιπέτεια. Να μπουν στην μεγάλη παρέα των ...καβαλάρηδων της πόλης.
Γύρω στις 9:30 ο χώρος θα αρχίσει να δίνει την υποψία της ποδηλατοσυρροής, που έπεται, σχεδόν μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου. Παρέες, μοναχικοί καβαλάρηδες, ζευγάρια, οικογένειες. Γέλια, κουβεντούλα, πηγαδάκια, εν αναμονή της αναχώρησης. Η Έλλη, η Αθηνά, ο Κώστας και ο Ματθαίος φθάνουν από την Καλλιθέα και το Μοσχάτο. Είναι οι facebookικοί, που κάθε Παρασκευή βράδυ τώρα πια δίνουν μόνιμα το παρόν. Ο Μάνος κατεβαίνει από το Φάληρο, ο Πίνδαρος από την Πλατεία Βικτωρίας, ο Νίκος με τον γιό του τον Αποστόλη από τις Τζιτζιφιές, η Ελένη με τον άνδρα της τον Γιάννη από τη Φιλοθέη. Άνθρωποι διαφορετικοί, ηλικιακά και κοινωνικά, με κοινό παρονομαστή την αγάπη για το ποδήλατο και την επιθυμία για απόδραση από τα τετριμμένα.
Η αναχώρηση δεν είναι ποτέ πριν από τις 10:00. Οι παλιοί το γνωρίζουν καλά, αλλά και όσοι από τους καινούργιους το έχουν μάθει από την ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης. Το Facebook άλλωστε ήταν αυτό που απογείωσε μια παρεΐστικη συνήθεια, η οποία ξεκίνησε πριν από δύο περίπου χρόνια, ανάγοντάς την σήμερα σε μία συλλογική εξόρμηση για ένα ετερόκλητο πλήθος ανθρώπων που διεκδικούν μια ανάσα έξω από την πυκνή καθημερινότητα της Αθήνας. Αποδεικνύοντας παράλληλα ότι το διαδίκτυο δεν προσφέρει μόνο αποκούμπι στη μοναξιά αλλά μπορεί να γίνει γόνιμη διέξοδος για συλλογικότητα.
«Δεν κάνουμε τα συνηθισμένα», «εδώ βρήκα μια μεγάλη παρέα», «αυτό είναι μια ψυχική ξεκούραση» είναι οι κλασικές απαντήσεις που θα δώσουν αρκετοί από τους ποδηλάτες του παρασκευόβραδου. Με το ποδήλατο, κάθε Παρασκευή, σχίζουν τη μονοτονία της πόλης, τη μονοτονία της διασκέδασης, τη μονοτονία της συντροφιάς. Όλο και νέα άτομα κάθε Παρασκευή έρχονται να προστεθούν στο μπουλούκι των freeday ποδηλατών.
Δυόμισι χρόνια ποδηλατικές Παρασκευές
Όλα ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2008 με μία παρέα πέντε φίλων, που τους επόμενους μήνες έγιναν δέκα. Κάποιος είχε την ιδέα του facebook και την ονομασία freeday. Έτσι το περσινό καλοκαίρι οι δέκα έγιναν εκατό και φέτος οι εκατό, εξακόσιοι. Όσο για τους φίλους στο facebook, αυτοί ξεπερνούν τις 4.000. Μέσα από αυτή την ιστοσελίδα, κάθε Πέμπτη αναρτώνται και οι ανακοινώσεις για τον προορισμό και τη διαδρομή. Η τελευταία είχε προορισμό την Παλλήνη, πριν ήταν η Γλυφάδα, και το Ολυμπιακό Xωριό.
Διαβάζουμε: «Όπως κάθε Παρασκευή, έτσι και αυτή θα πάμε ποδηλατοβόλτα. Μαζευόμαστε στο σταθμό του Θησείου ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΣΩΜΑΤΩΝ (ΕΡΜΟΥ) στις 21:30. Αναχωρούμε στις 22:00. Κάνουμε ομαδική στάση 40' λεπτών περίπου στον προορισμό, για ξεκούραση και φαγητό. Η βόλτα συνεχίζει με την επιστροφή και λήγει τις πρώτες πρωινές ώρες ΠΑΝΤΑ στο σταθμό Θησείου, περίπου στις 02:00, αλλά είναι προαιρετική για όσους δεν μπορούν ή επιθυμούν να επιστρέψουν νωρίτερα (καθένας έρχεται για όσο θέλει). ΜΕΤΑ την επιστροφή στο Θησείο, αυτοοργανώνονται υποομάδες γειτόνων για την επιστροφή στο σπίτι. *Συνήθως ακολουθεί "παλαβοβόλτα" μέχρι πρωίας για τους αμετανόητους!!*»
«Στην βόλτα αυτή- όπως επισημαίνεται στην ιστοσελίδα- κάθε ποδηλάτης έχει την ελευθερία και την ευθύνη του εαυτού του -όποιος θέλει, έρχεται! Ακολουθούμε όμως όλοι τους κανόνες freeday και τον οδηγό της βόλτας με το φωτάκι. Δεν έχουμε αρχηγούς, είμαστε μόνο μια γελαστή παρέα συνοδοιπόρων, που συνυπάρχουν αρμονικά στον δρόμο ακολουθώντας μερικούς απλούς κανόνες και τίποτε άλλο!»
Οι κανόνες της ποδηλατοβόλτας, βασική προϋπόθεση για τους συμμετέχοντες, παρουσιάζονται σε ένα βίντεο με την υποσημείωση ότι «δεν έχουν σκοπό να "καλουπώσουν" το ελεύθερο πνεύμα που τις διακατέχει, αλλά να βοηθήσουν στην εύρυθμη λειτουργία τους».
Και είναι έτσι, διότι η συνύπαρξη των πολλών απαιτεί τάξη για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων στο δρόμο και η συντροφικότητα δίνει στους περισσότερους, μη εξοικειωμένους ποδηλάτες πόλης, την απαραίτητη ασφάλεια συμμετοχής, σε ένα εγχείρημα που τελικά δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται, αφού ο δρόμος ξεδιπλώνεται σε πολλά χιλιόμετρα και το απρόβλεπτο πάντα καραδοκεί. Ένα «λάστιχο», λόγου χάρη, του ενός είναι ένα πρόβλημα που σταματά την «ποδηλατοπομπή» μέχρι να λυθεί και να ξεκινήσουν πάλι όλοι μαζί. Αυτό «το μαζί» είναι και το μυστικό της επιτυχίας της ποδηλατοβόλτας, που ενώνει άγνωστους και διαφορετικούς ανθρώπους, οι οποίοι δεν θα είχαν λόγο να πουν «καλημέρα» μεταξύ τους σε άλλη περίπτωση, και τους κάνει να αισθάνονται «φίλοι», φίλοι σε μια περιπέτεια που όχι μόνο γίνεται μια εβδομαδιαία εξόρμηση αλλά και σκαλοπάτι για μια καινούργια προσέγγιση της πόλης σε καθημερινό επίπεδο πάνω στις δύο ρόδες του ποδηλάτου. Ένα μέσο μεταφοράς που είχαμε ξεχάσει στην Ελλάδα και αρχίσαμε να ανακαλύπτουμε τελευταία προς όφελος όλων αλλά και εξημέρωσης της πόλης.
ΑΠΕ