Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

ΕΣΠΑ: Εκτός διαδικασίας οι τράπεζες


Φεύγουν οι τράπεζες από τη διανομή των κοινοτικών επιδοτήσεων και η αρμοδιότητα περνά στους «ενδιάμεσους φορείς» που διαχειρίζονται έργα ανταγωνιστικότητας (οι τελευταίοι ήταν υπεύθυνοι για τις χρηματοδοτήσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων όλων των κλάδων από τα περιφερειακά προγράμματα του ΚΠΣ και του ΕΣΠΑ).


Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας προσανατολίστηκε σε αυτή την απόφαση γιατί έκρινε ότι έτσι περιορίζεται στο ήμισυ το κόστος διαχείρισης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για να «χρυσωθεί» το... χάπι προωθείται η συμμετοχή των τραπεζών στις δράσεις ανακυκλούμενων πιστώσεων (Jeremie Jessica) που γίνονται με τη συνέργεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και αφορούν δάνεια προς ιδιώτες και μικρομεσαίους επιχειρηματίες με χαμηλά επιτόκια.

Οι ανακοινώσεις προγραμματίζεται να γίνουν εντός των επόμενων ημερών ενόψει του «νέου κύκλου χρηματοδότησης μικρομεσαίων μεταποιητικών μονάδων» αξίας 200 εκατ. ευρώ. Το έργο αναλαμβάνει ο Ενδιάμεσος Φορέας του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα (ΕΦΕΠΑΕ).

Τραπεζικοί κύκλοι ασκούν πιέσεις για διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος ή εναλλακτικά αναστολή της προκήρυξης. Επισημαίνουν ότι είναι προτιμότερο αντί να γίνει νέα προκήρυξη να αυξηθεί ισόποσα το κονδύλιο στο πρόγραμμα που οι ίδιες τρέχουν.

E-Net