Άκαρπη απέβη η σημερινή, τρίτη κατά σειρά, συνάντηση μεταξύ των εργοδοτικών οργανώσεων και των συνδικάτων για την υπογραφή Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η επόμενη συνάντηση ορίστηκε στις 14 Ιουνίου.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος δήλωσε ότι πάνω στις διαπραγματεύσεις πέφτει ως βαριά σκιά η πολιτική της κυβέρνησης και του μνημονίου που υπεγράφη με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ. Στη διαπραγμάτευση η ΓΣΕΕ ζήτησε μια σύμβαση που θα προστατεύει το εισόδημα, θα θωρακίζει τον 13ο και 14ο μισθό, θα περιλαμβάνει μέτρα για την προστασία της απασχόλησης και την ενίσχυση των ανέργων και τελικά θα κατοχυρώνει το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το ενδεχόμενο κατάργησης του υφισταμένου κατωτάτου ορίου των 740 ευρώ απάντησε ότι είτε υπογραφεί είτε όχι νέα σύμβαση, ισχύει ο κατώτατος μισθός που θεσμοθέτησε η προηγούμενη Γενική Συλλογική Σύμβαση.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος έκανε λόγο για αδήριτη πραγματικότητα του μνημονίου το οποίο ως νόμος του κράτους περιορίζει τις συζητήσεις με δεδομένες τις συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Παρόλα αυτά έκανε επίσης λόγο για βούληση να μην περικοπούν οι μισθοί και αυτό, είπε, αποδείχθηκε έμπρακτα από τον ΣΕΒ κατά τις συζητήσεις με την Τρόικα.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης δήλωσε ότι οι κοινωνικοί εταίροι οφείλουν να αντιμετωπίσουν τη σύμβαση με αισιοδοξία και όχι με νοσταλγία, να περιφρουρήσουν τον 13ο και 14ο μισθό και να προστατεύσουν το ετήσιο εισόδημα διασφαλίζοντας μια σταθερή αμοιβή της εργασίας στον ιδιωτικό τομέα για τα επόμενα τρία χρόνια.
Συνάντηση υπουργού Εργασίας με εκπροσώπους εργοδοτικών οργανώσεων
Τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που προβλέπει το μνημόνιο που έχει υπογράψει η χώρα με τους δανειστές της συζήτησε ο υπουργός Εργασίας με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων (ΣΕΒ, ΓΣΒΕ, ΕΣΕΕ).
Στην συνάντηση δεν παρέστησαν τα συνδικάτα που ζήτησαν από τις εργοδοτικές οργανώσεις να προχωρήσουν στην υπογραφή εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας και να μην δεχθούν κρατική παρέμβαση στις εργασιακές σχέσεις.
Ο κ. Λοβέρδος επανέλαβε προς όλες τις πλευρές την έκκληση για διάλογο και κάλεσε τις εργοδοτικές οργανώσεις και τα συνδικάτα να συζητήσουν έστω και σε διμερές επίπεδο και να παρουσιάσουν τις απόψεις τους αλλά πάντα στα πλαίσια του μνημονίου και όχι έξω ή ενάντια σε αυτό. Η κυβέρνηση πάντως προτίθεται να προχωρήσει μέσα στον Ιούνιο σε νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει τις αλλαγές.
Σημειώνεται ότι οι αλλαγές που προβλέπονται στο μνημόνιο είναι η αύξηση του ορίου ομαδικών απολύσεων, η μείωση της αποζημίωσης απόλυσης, η μείωση της αμοιβής των νεοπροσλαμβανομένων και η υποβάθμιση του ρόλου και των δυνατοτήτων των μηχανισμών διαιτησίας (ΟΜΕΔ).
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δασκαλόπουλος ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους ζήτησε να εφαρμοστούν οι υποχρεώσεις που προκύπτουν από το μνημόνιο ενώ ο εκπρόσωπος των εμπόρων κ. Κορκίδης και των επαγγελματοβιοτεχνων κ. Ασημακόπουλος δέχθηκαν να δοθεί μια κάποια αύξηση στους μισθούς φέτος και να ισχύσει το πάγωμα των μισθών κατά την επόμενη τριετία.
ΑΠΕ