Αλλαγές στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο ανακοίνωσε την Τρίτη στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος. Νωρίτερα είχε συνεδριάσει με θέμα τις αλλαγές στο εργασιακό πεδίο, ο Κοινοβουλευτικός Τομέας Εργασίας (ΚΤΕ) του ΠΑΣΟΚ παρουσία του κ. Λοβέρδου και του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Ροβέρτου Σπυρόπουλου.
Από βουλευτές που συμμετείχαν στη συνεδρίαση υπήρξαν οι προτάσεις, στο σχετικό νομοσχέδιο το ποσοστό των απολύσεων μηνιαίως να γίνει από 5% σε 4% και ο χρόνος προειδοποίησης των εργαζομένων να γίνει έξι μήνες από τέσσερις και δύο από έναν ανάλογα με τα χρόνια απασχόλησης.
Δύο θέματα που απασχόλησαν τη συνεδρίαση, ήταν η πρόταση να ισχύσει για τους εργαζόμενους των 55 ετών, όποια προστατευτική διάταξη ισχύει και για τους εργαζόμενους από 57 ετών, καθώς και να υπάρξει υποχρεωτική επιδότηση του μισθού των νεοπροσληφθέντων από τον ΟΑΕΔ.
Στο σημείο αυτό υπήρξε ο αντίλογος, πως πως η χώρα δεν θα μπορέσει να πάρει το κονδύλι των 200 εκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ σε περίπτωση που η επιδότηση γίνει υποχρεωτική.
Ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι το ποσοστό επιχειρήσεων και εργαζομένων αφορούν τα μέτρα είναι το 5% καθώς το 95% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα απασχολεί προσωπικό κάτω των 20 ατόμων. Επίσης προτάθηκε επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν νέους να μην μπορούν να απολύσουν αντίστοιχο αριθμό παλαιών εργαζομένων πριν την παρέλευση εξαμήνου, αλλά και να υπάρξει ενιαίος κατάλογος κοινής αποδοχής για τη διαιτησία, με τον υπουργό να φέρεται να έχει ζητήσει κατάλογο μεσολαβητών από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.
Όπως τόνισε ο κ. Λοβέρδος:
"Κάναμε μια προσπάθεια και εμείς όπως και οι προηγούμενοι στην Κυβέρνηση να πάμε πιο γρήγορα το πρόγραμμα του ευρωπαϊκού κοινοτικού ταμείου. Κάτι έχουμε καταφέρει, από το 0,35 έχουμε φτάσει στο 6,41% πριν από λίγες μέρες. Θα κλείσει η χρονιά στα 20%, καλά πάμε. Πέρα από την απορροφητικότητα σημασία έχει τι κάνεις, η ποιότητα. Προκηρύξαμε 119.000 θέσεις εργασίας για τις οποίες θα χρηματοδοτήσουμε τις εισφορές εργοδοτών - εργαζομένων. Αυτό το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ πάει εξαιρετικά καλά. Βάλαμε στο μνημόνιο προσπαθώντας παράλληλα με τα σκληρά μέτρα να οργανωθεί και αυτό το δίκτυο, την επιταγή ανεργίας αντί για το επίδομα ανεργίας. Δηλαδή, τα 485 ευρώ του επιδόματος ανεργίας να είναι μια επιταγή την οποία θα έχει ο άνεργος όσο χρόνο διατηρείται η ανεργία του και επιχορηγείται από τον ΟΑΕΔ και θα τη δίδει στον εργοδότη να συμπληρώνει αυτός το υπόλοιπο ποσό ώστε ο άνεργος να έχει αυτά τα χρήματα αλλά και να απασχολείται. Να μην είναι εκτός κοινωνίας".
Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί βουλευτές, ανέφεραν ότι αποτελεί αναγκαιότητα η στήριξη των μέτρων για να μην πτωχεύσει η χώρα, αλλά "δεν μπορούμε να καταργούμε κατακτήσεις εργαζομένων χωρίς να λύνουμε το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας και να ωφελούνται πέντε έως δέκα " μεγαλοκαρχαρίες"".
Πριν τη συνεδρίαση του ΚΤΕ ο κ. Λοβέρδος συμμετείχε σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Αντιδράσεις
Αντιπαράθεση σημειώθηκε στη Βουλή, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, μεταξύ του κ. Λοβέρδου και βουλευτών, στο στόχαστρο των οποίων βρέθηκαν τα μέτρα.
Στη Βουλή ο κ. Λοβέρδος ανακοίνωσε ότι αυξάνεται ο χρόνος προειδοποίησης για τις απολύσεις, επεκτείνεται το δικαίωμα αυτασφάλισης με επιβάρυνση του εργοδότη για εργαζομένους άνω των 55 ετών -και όχι άνω των 57 όπως αναφέρεται στο προεδρικό διάταγμα. Η τρίτη αλλαγή αφορά τη διαιτησία, ενώ ο υπουργός διευκρίνισε ότι το εργασιακό θα έρθει ως διάταξη του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Οι αλλαγές που προτείνονται για τα εργασιακά θα ενσωματωθούν τελικά στο Ασφαλιστικό νομοσχέδιο, η κατάθεση του οποίου αναβάλλεται και θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα την Δευτέρα.
Σ. Σακοράφα (ανεξάρτητη): "μετατρέπει την γενιά των 700 ευρώ σε γενιά των 592, συν το επιδοματάκι του ΟΑΕΔ που δεν είναι σίγουρο ότι θα το πάρουν, συν του ότι γνωρίζουμε την μοίρα των επιδομάτων. Σαν επιστέγασμα του κοινωνικού πραξικοπήματος, καταργείτε την διαιτησία, καθώς οι εργαζόμενοι δεν θα μπορούν μονομερώς να προσφύγουν στην διαιτησία αν δεν το επιθυμεί η εργοδοτική πλευρά. Ποιες είναι οι επενδύσεις που έχετε εξασφαλίσει με τα μέτρα αυτά; Το μόνο που βλέπω είναι ένας επερχόμενος κοινωνικός κανιβαλισμός".
Π. Κουρουμπλής (ΠΑΣΟΚ): "τα μέτρα θα οδηγήσουν πολλούς εργαζόμενους στην εξαθλίωση. Η παράταξή μας δεν είναι λόχος. Οφείλουμε να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια ακόμα και αντίστασης σ’ αυτούς που μας απειλούν με πτώχευση της χώρας, ενώ γνωρίζουμε ότι οι πρώτοι που θα έχαναν σε περίπτωση πτώχευσης, θα ήταν αυτοί".
Γ. Βρούτσης, (ΝΔ): "Σήμερα αποκαλύπτεται το μνημόνιο. Γιατί αν πάμε στη διάσταση ότι φέρατε τις αλλαγές αυτές στο πλαίσιο της ανταγωνιστικότητας, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί σε καμία περίπτωση ότι η κατάργηση της συλλογικής σύμβασης εργασίας, έρχεται σήμερα διαμέσου του Προεδρικού Διατάγματος για την αμοιβή των νέων μέχρι 25 ετών στο όνομα της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας".
Δ. Μαυρίκος (ΚΚΕ): "Αυτά που εξαγγείλατε σήμερα, είναι απαιτήσεις του ΣΕΒ και των εργοδοτών για δεκαετίες ολόκληρες. Το αίτημα για απελευθέρωση απολύσεων, μείωση αποζημιώσεων, παιδική εργασία. Μας λέτε πως αυτά τα κάνετε, είτε για την κρίση, είτε για να γίνει ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία - και ο εχθρός ο μεγάλος είναι το εργατικό κόστος. Μα, αν ήταν έτσι, η ελληνική οικονομία θα έπρεπε να κεντάει".
"Όλη αυτή η ιστορία έχει προκαλέσει σοκ και δέος στον ελληνικό λαό, ακριβώς γιατί έχουμε καθημερινές αλλαγές στο εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς" σημείωσε από πλευράς ΛΑΟΣ, η Ουρανία Παπανδρέου.
Μ. Κριτσωτάκης (ΣΥΡΙΖΑ): "Γίνεται προσπάθεια περιορισμού των αντιδράσεων εσωκομματικά. Έχω την εντύπωση πως δεν θα τα καταφέρετε, γιατί είμαστε στη μέση ενός σχεδίου που φαίνεται καθημερινά. Οι αλλαγές θα γίνουν μόνιμες και μετά την κρίση. Το «ψήφος ή εκλογές» είναι εκβιασμός. Χάνετε αυτούς που είναι μαζί σας και επιχειρείτε να κερδίσετε άλλους. Δεν θα γλιτώσετε ωστόσο - θα κριθούν όλα αυτά αντισυνταγματικά".
Nέα αντιπαράθεση
Στην ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Λοβέρδος επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την ανοιχτή επιστολή του Αλέξη Τσίπρα με την οποία ζητούσε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην υπογράψει το ΠΔ για τα εργασιακά πριν αποφανθεί το ΣτΕ, λέγοντας: "Στο μέτρο που τέθηκε ζήτημα δημοκρατικής υφής για το ΠΔ δεν δέχομαι μύγα στο σπαθί μου. Για αυτό αμέσως ζήτησα να έρθει η ρύθμιση προς ψήφιση στη Βουλή και θα έρθει".
Στον υπουργό Εργασίας απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης λέγοντας χαρακτηριστικά: "Δεν δεχόμαστε να μας δίνετε με ευτελή τρόπο μαθήματα δημοκρατικής τάξης όταν κατακρεουργείτε εν μια νυκτί όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά κεκτημένα. Αναδιπλωθήκατε και το φέρνετε στη Βουλή γιατί φοβάστε τι θα πει το ΣτΕ. Προσπαθείτε να καλύψετε ατάκτως τα νώτα σας και όχι γιατί έχετε κάποιες ευαισθησίες".
Στην αντιπαράθεση παρενέβη και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης υπογραμμίζοντας ότι το κόμμα του πιστεύει ότι πρέπει αυτά τα, αποικιακού χαρακτήρα, αντιλαϊκά μέτρα να έρθουν στη Βουλή για να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του και να μην κρύβεται πίσω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Στην αντιπαράθεση παρενέβη και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης υπογραμμίζοντας ότι το κόμμα του πιστεύει ότι πρέπει αυτά τα, αποικιακού χαρακτήρα, αντιλαϊκά μέτρα να έρθουν στη Βουλή για να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του και να μην κρύβεται πίσω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Επίσης ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για πλειοδοσία έναντι του ΔΝΤ, ενώ επανέλαβε ότι δεν πρέπει να εμπλέκεται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας για τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση.
Πηγή: ΝΕΤ 105,8, AΠΕ