Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

ΕΕ: Νέοι κανόνες για εποπτεία των οίκων αξιολόγησης




Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα νέους κανόνες για τη στενότερη εποπτεία των οίκων αξιολόγησης, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη. Τις προτάσεις παρουσίασαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου από τις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα εσωτερικής αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ και ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα οικονομίας, Όλι Ρεν.


Συγκεκριμένα, η Επιτροπή πρότεινε την εποπτεία των οίκων αξιολόγησης από μία κεντρική ευρωπαϊκή αρχή. Πρόκειται για την Ευρωπαϊκή Αρχή Αγορών και Μετοχών (European Securities and Markets Authority), στην οποία θα πρέπει να καταχωρηθούν όλοι οι οίκοι αξιολόγησης οι οποίοι επιθυμούν να δραστηριοποιούνται στην ΕΕ, καθώς και οι θυγατρικές των γνωστών οίκων Fitch, Moody's και Standard & Poor's που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ.
Παρουσιάζοντας, τις προτάσεις της Επιτροπής, ο Μισέλ Μπαρνιέ τόνισε ότι οι οίκοι αξιολόγησης θα πρέπει να λειτουργούν, βάσει συγκεκριμένων κανόνων και προϋποθέσεων. Σημείωσε ότι βασική προϋπόθεση θα είναι η υποχρεωτική δημοσιοποίηση της μεθοδολογίας και των μοντέλων, βάσει των οποίων οι οίκοι αυτοί κάνουν τις αξιολογήσεις τους. Παράλληλα, ο Γάλλος Επίτροπος υπογράμμισε ότι θα πρέπει να μειωθεί ο κίνδυνος της σύγκρουσης των συμφερόντων των οίκων αξιολόγησης με τα συμφέροντα των πελατών τους (π.χ. η Επιτροπή σημειώνει ότι οι οίκοι αξιολόγησης δεν μπορούν να παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες).

Ωστόσο, ο Μ. Μπαρνιέ σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνει ένα ακόμη μεγαλύτερο βήμα στον τομέα αυτό, επισημαίνοντας την ανάγκη να δημιουργηθεί μια υπηρεσία αξιολόγησης με ευρωπαϊκές διαστάσεις.

Επιπλέον, η Επιτροπή δίνει στην Ευρωπαϊκή Αρχή Αγορών και Μετοχών σημαντικές εξουσίες, όπως π.χ. τη δυνατότητα διεξαγωγής έρευνας για τους οίκους αξιολόγησης που δεν λειτουργούν με διαφάνεια, καθώς και τη δυνατότητα να προτείνει την επιβολή κυρώσεων για τους οίκους οι οποίοι παραβιάζουν τους κανόνες. Οι κυρώσεις, αυτές, μπορούν να φτάσουν μέχρι και την ανάκληση της άδειας λειτουργίας ενός οίκου αξιολόγησης. Ωστόσο, την επιβολή κυρώσεων θα την αποφασίζει, βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί, εξάλλου, ότι το υφιστάμενο σύστημα εποπτείας των οίκων αξιολόγησης είναι πολύπλοκο και χρονοβόρο και προσδοκά ότι η εποπτεία από μία ευρωπαϊκή κεντρική Αρχή θα απλοποιήσει τις διαδικασίες καταγραφής και παρακολούθησης και θα βελτιώσει τη διαφάνεια των οίκων αξιολόγησης.

Η πρόταση της Επιτροπής, η οποία ουσιαστικά αποτελεί τροποποίηση του κανονισμού 1060/2009, θα πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2011. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζοζέ Μ. Μπαρόζο κάλεσε το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να επισπεύσουν τις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή οι νέοι κανόνες για τη λειτουργία των οίκων αξιολόγησης. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βάζει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ένα φιλόδοξο πακέτο προτάσεων για τη ρύθμιση και την εποπτεία των χρηματοπιστωτικών αγορών, το οποίο θα το παρουσιάσει στη Σύνοδο του G20 που θα πραγματοποιηθεί στις 26 και 27 Ιουνίου στο Τορόντο», ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής.

Εξάλλου, η Επιτροπή πρότεινε σήμερα τη μεταρρύθμιση της διακυβέρνησης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, και κυρίως σε ό,τι αφορά τις αμοιβές των διευθυντικών στελεχών. Το θέμα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έως την 1η Σεπτεμβρίου «πιστεύω ότι η πρόληψη της κρίσης θα πρέπει να ξεκινά από τις ίδιες τις εταιρείες», ανέφερε ο Μισέλ Μπαρνιέ. « Αν θέλουμε να προλαμβάνουμε τις οικονομικές κρίσεις στο μέλλον τα ίδια τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να αλλάξουν τακτικές. Πρέπει να εξασφαλίσουμε πιό αποτελεσματικούς εσωτερικούς ελέγχους, καλύτερη διαχείριση των κινδύνων και να ενισχύσουμε το ρόλο των εποπτικών αρχών «, δήλωσε ο Γάλλος επίτροπος και τόνισε ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα οι υφιστάμενοι κανόνες για τις αμοιβές των διευθυντικών στελεχών των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Όσον αφορά στην ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών, η Επιτροπή τονίζει ότι πρέπει να κινηθεί γρήγορα και να κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν τη σταθερότητα του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ειδικότερα, η Επιτροπή τονίζει ότι, τους επόμενους μήνες θα παρουσιάσει προτάσεις σχετικά με τη λειτουργία της αγοράς παραγώγων, αλλά και σχετικά με τις ανοιχτές πωλήσεις κερδοσκοπικών προϊόντων.

Τέλος, από την πλευρά του, ο Επίτροπος Όλι Ρεν επανέλαβε την ανάγκη μιας «έξυπνης δημοσιονομικής σταθεροποίησης στην ΕΕ», προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα σε ορισμένα κράτη μέλη. «Αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, η οικονομική ανάκαμψη θα είναι ισχνή», τόνισε ο Επίτροπος Ρεν, υπενθυμίζοντας ότι προς αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκαν τάχιστα η Ισπανία και η Πορτογαλία, αλλά και η Ιταλία και η Μ. Βρετανία.
Παράλληλα, ο Όλι Ρεν επεσήμανε την ανάγκη ενίσχυσης της παραγωγικότητας και της ανάπτυξης, τονίζοντας ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ