Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Ελπίδες για ένταξη δίνει η ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια

Σύνοδος στο Σαράγεβο

 Η ΕΕ και τα Δυτικά Βαλκάνια έχουν μία νέα συμφωνία για το μέλλον, δήλωσε από το Σαράγεβο ο Στέφαν Φούλε

 Καθαρό μήνυμα ότι οι πύλες της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένουν ανοιχτές για τα Δυτικά Βαλκάνια έστειλαν οι «27» στη σύνοδο που διοργάνωσε, σήμερα, Τετάρτη, η ισπανική προεδρία στο Σαράγεβο της Βοσνίας-Εργεγοβίνης.


Σερβία και Κόσοβο κάθισαν για πρώτη φορά στο ίδιο τραπέζι μετά τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της σερβικής επαρχίας.

Η ΕΕ εξέφρασε την υποστήριξή της στην ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, βεβαιώνοντας ότι οι πύλες της Ένωσης είναι ανοιχτές για την Κροατία, τη Σερβία, τη Βοσνία, την Αλβανία, το Κόσοβο, την ΠΓΔΜ και το Μαυροβούνιο εφόσον εκπληρώσουν τα απαίρητα κριτήρια και ενισχυθεί η περιφερειακή συνεργασία.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναλαμβάνει την χωρίς αμφιβολία δέσμευσή της στην ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, που παραμένει απαραίτητη για την σταθερότητα και την ανάπτυξη της περιοχής» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της -προεδρεύουσας του Συμβουλίου της ΕΕ- Ισπανίας Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος.

«Σήμερα στο Σαράγεβο, η ΕΕ και τα Δυτικά Βαλκάνια αποφάσισαν να έχουν μία νέα συμφωνία για το μέλλον, ένα μέλλον ελπίδας, ένα μέλλον ειρήνης, ένα μέλλον πλήρους ενσωμάτωσης στην ΕΕ» υπογράμμισε μετά το πέρας των εργασιών της συνόδου στο Σαράγεβο.

Στο ίδιο πνεύμα ο Εευρωπαίος επίτροπος για την Διεύρυνση Στέφαν Φούλε δήλωσε: «Η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων είναι πρώτη προτεραιότητα για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ».

Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων ανησυχούν ότι υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης η ΕΕ θα είναι απρόθυμη να κινηθεί προς νέα διεύρυνση. Οι βαλκανικές κυβερνήσεις τονίζουν ότι η διεύρυνση δεν προκάλεσε την κρίση και δεν πρέπει να μπει στο «ψυγείο».

Η μόνη χώρα που βρίσκεται μέχρι στιγμής πιο κοντά στην ένταξη στην ΕΕ είναι η Κροατία, πιθανώς το 2012.

Στο Σαράγεβο η Σερβία και το Κόσοβο κάθισαν για πρώτη φορά στο ίδιο τραπέζι μετά τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της σερβικής επαρχίας το 2008. Το Βελιγράδι έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει ποτέ το Κόσοβο και για να μετάσχει στη σύνοδο αφαιρέθηκαν όλα τα κρατικά ονόματα και σύμβολα.

Στη σύνοδο εκπροσωπήθηκαν οι «27», όλες οι χώρες της Βαλκανικής, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, πολλοί διεθνείς οργανισμοί, καθώς και η Τουρκία.

Δ. Δρούτσας: Καθαρό μήνυμα της ΕΕ

Ένα καθαρό μήνυμα ότι τα Βαλκάνια ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια δόθηκε από το Σεράγιεβο, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας μετά την ολοκήρωση των εργασιών της συνόδου στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Ο κ. Δρούτσας επισήμανε ότι το γεγονός πως πραγματοποιήθηκε αυτή η συνάντηση είναι από μόνο του ιδιαίτερης σημασίας και το μήνυμά του είναι το μήνυμα που εμπεριέχεται στην ελληνική πρωτοβουλία για την «Ατζέντα 2014».

Είναι γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό, επισήμανε, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι μέχρι πριν από λίγους μήνες η διαδικασία της προσέγγισης των Δυτικών Βαλκανίων με την ΕΕ είχε αδρανήσει.

Ο Δ. Δρούτσας ανέφερε ότι αυτός είναι ο αυτονόητης δρόμος γιατί «στρατηγικός στόχος της Ελλάδας είναι να ανοίξει η οικονομική δράση προς την ευρύτερη περιοχή και να γίνει η γειτονιά μας περισσότερη ασφαλής.