Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Σκληρή κόντρα για το μνημόνιο





papadreou_papakonstantinou_mΤην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει γρήγορα στις μεταρρυθμίσεις εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός σε παρέμβασή του στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την υποχρεωτική ανάρτηση νομών και πράξεων στο διαδίκτυο. Ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι το 2010 είναι η χρονιά των μεγάλων αλλαγών και τόνισε ότι η ρήξη με το παρελθόν είναι αμετάκλητη. Απευθυνόμενος στον Αντώνη Σαμαρά, δήλωσε σε αυστηρό ύφος ότι η ΝΔ μαζί με το μνημόνιο θέλει να διαγράψει και τη μνήμη όλων σχετικά με πράξεις και παραλείψεις της, που οδήγησαν τη χώρα στο αδιέξοδο. Απαντώντας ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ότι στις 7 Ιουλίου θα κατατεθεί η πλήρης πρόταση του κόμματος για την ταχύτερη απαγκίστρωση από την επιτήρηση, στην οποία έβαλε τη χώρα η κυβέρνηση, ενώ καταλόγισε στον Πρωθυπουργό υποκρισία.

Επίθεση Παπανδρέου σε Σαμαρά και ΝΔ

Σκληρή επίθεση στη ΝΔ και προσωπικά στον Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχέδιου για τη διαφάνεια στο δημόσιο (πρόγραμμα "Διαύγεια") -το οποίο υπερψηφίστηκε, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως δεν θα επιτρέψει να ξαναγυρίσει η Ελλάδα στην παρακμή.

Με αφορμή τις δεσμεύσεις που διατύπωσε ο πρόεδρος της ΝΔ για απαλλαγή από το μνημόνιο, ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι προσπαθεί να σβήσει από τη μνήμη των πολιτών τις ευθύνες των πράξεών της, που έφεραν τη χώρα στο σημερινό αδιέξοδο.
"Τα 5,5 χρόνια απραξίας που φόρτωσαν την Ελλάδα χρέη, ελλείμματα και δύο επιτηρήσεις, για να μπορείτε μετά να χαριεντίζεστε και να εναγκαλίζεστε με το κυβερνητικό σας παρελθόν", τόνισε ο Πρωθυπουργός "φωτογραφίζοντας" τη θερμή υποδοχή του Αντώνη Σαμαρά στον Κώστα Καραμανλή κατά το συνέδριο της ΝΔ.

Ο κ. Παπανδρέου εγγυήθηκε ότι η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει ποτέ στην "οικονομική παρακμή, των αλλοιωμένων στοιχείων, της πολιτικής κατάπτωσης, της εξάρτησης ή και εξαγοράς της πολιτικής από άνομα συμφέροντα, της σπατάλης, των προνομίων των λίγων και της αδικίας", και κλιμακώνοντας την επίθεσή του τόνισε ότι η ΝΔ δεν έδειξε ποτέ τη βούληση να αλλάξει σελίδα.

"Φοβηθήκατε εκεί όπου εμείς αναλαμβάνουμε και το κόστος, και τις πολιτικές ευθύνες, να βγάλουμε τη χώρα από αυτή την τραγική κατάσταση και να πάμε σε μια διαφορετική Ελλάδα", τόνισε και πρόσθεσε η Ελλάδα θα φύγει από την επιτήρηση, με επώδυνες αποφάσεις, αλλά με τις δικές τις δυνάμεις, και θα ορίσει ξανά τη τύχη της.

Για υποκρισία κατηγόρησε τον Παπανδρέου ο Σαμαράς

Άμεση ήταν η απάντηση του προέδρου τη ΝΔ, ο οποίος με δήλωσή του κάλεσε τον Πρωθυπουργό να "μην προκαλεί τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού, υποκρινόμενος ότι επιθυμεί, δήθεν, "την έξοδο από το Μνημόνιο”, γιατί και η υποκρισία έχει τα όριά της".

"Ο κ. Παπανδρέου θα ακούσει, στις 7 Ιουλίου, την πλήρη στρατηγική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, για την όσο το δυνατόν ταχύτερη απαγκίστρωση από την επιτήρηση στην οποία ο ίδιος μας έβαλε", πρόσθεσε και σημείωσε ότι η χώρα  πληρώνει τα λάθη και τις παραλείψεις της κυβέρνησής του ΠΑΣΟΚ.

Εντός Βουλής, τόσο
ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κ. Τζαβάρας, όσο και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος, χαρακτήρισαν "απαράδεκτη την παραπληροφόρηση ότι η χώρα έφτασε εδώ από την ανεύθυνη πολιτική της ΝΔ" και κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι "έκανε κουρελόχαρτο το Σύνταγμα καταργώντας διατάξεις του κράτους δικαίου".

Αντιπαράθεση κυβέρνησης - Αλ. Τσίπρα

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έκανε λόγο για "πλήρη κατεδάφιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων" και για "επικοινωνιακά τερτίπια της κυβέρνησης".

Μίλησε ακόμα για "σενάρια εθνικής σωτηρίας, που έχουν αρχίσει να προωθούν κάποιοι από αριστερά και δεξιά, τα οποία όμως, δεν μπορούν να προχωρήσουν".


Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τέλος την αμφιβολία του για το αν η ανάρτηση των κυβερνητικών αποφάσεων στο διαδίκτυο θα φέρει διαφάνεια.


Στον κ. Τσίπρα
απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, κατηγορώντας τον ότι επέλεξε την δρόμο της "τυφλής σύγκρουσης" και πρόσθεσε: "Από την αλήθεια δεν ξεφεύγει κανένας και κάθε προσπάθεια να παρουσιάσει διαφορετικά τις εξελίξεις, είναι μάταιη".

"Νέο πολιτικό σκηνικό με παλαιά υλικά δεν μπορεί να γίνει", ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Αστ. Ροντούλης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος
του ΚΚΕ Θ. Παφίλης, υποστήριξε ότι "οι πολιτικές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δημιούργησαν συνθήκες κόλασης για τους εργαζόμενους".

ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ