Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Νέα ομόλογα του Δημοσίου τον Ιούλιο

Η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές



Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε έκδοση Εντόκων Γραμματίων του Δημοσίου τρίμηνης, εξάμηνης και δωδεκάμηνης διάρκειας στα μέσα Ιουλίου, για την κάλυψη παλαιότερων εκδόσεων, δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, στο Reuters, επιβεβαιώνοντας την επιστροφή στις αγορές.
Η κίνηση αυτή, υποστηρίζουν αναλυτές θα αποτελέσει το πρώτο κρίσιμο τεστ για την εμπιστοσύνη που δείχνουν οι αγορές στη χώρα μετά την εξασφάλιση των έκτακτων δανείων από το ΔΝΤ και την ΕΕ τον Μάιο.

«Η Ελλάδα θα βγει στα μέσα Ιουλίου εκδίδοντας Έντοκα Γραμμάτια του Δημοσίου 3, 6 και 12 μηνών», είπε στο Reuters o υφυπουργός Οικονομικών. Δεν έδωσε, ωστόσο, λεπτομέρειες για το ύψος των εκδόσεων.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο, τον Ιούλιο λήγουν έντοκα γραμμάτια συνολικής αξίας 4,56 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα έντοκα δωδεκάμηνης και εξάμηνης διάρκειας ύψους 2,16 δισ. ευρώ λήγουν στις 16 Ιουλίου και έντοκα διάρκειας 13 εβδομάδων, ύψους 2,4 δισ. ευρώ, λήγουν στις 23 Ιουλίου.

Βάσει του μνημονίου που έχει υπογράψει η Ελλάδα με το ΔΝΤ και την ΕΕ για την λήψη έκτακτων δανείων ύψους 110 δισ. ευρώ, η χώρα μπορεί να συνεχίσει να εκδίδει Έντοκα Γραμμάτια του Δημοσίου. Δεν αναμένεται, ωστόσο, να προχωρήσει στην έκδοση τίτλων μεγαλύτερης διάρκειας πριν το 2012, σημειώνει το Reuters.

Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ότι η κυβέρνηση καταρχήν καλύπτει τις δανειακές ανάγκες, μέσω του μηχανισμού. «Η  κυβέρνηση ακολουθεί έναν δανειακό δρόμο. Καλύπτουμε τις δανειακές μας ανάγκες, έτσι όπως τις έχουμε ρυθμίσει και εάν κριθεί απαραίτητο, όταν κριθεί απαραίτητο και είναι προς το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας, θα δει και τα επόμενα βήματα», πρόσθεσε.

Για κρίσιμο τεστ μιλούν οι αναλυτές

Η έκδοση «μπορεί να αποδειχθεί στο τέλος ότι είναι μια καλή ιδέα, αλλά μπορεί να καταλήξει και σε καταστροφή», είπε ο Carsten Luedemann, υπεύθυνος στρατηγικής στην DekaBank.

«Εάν δεν έχουν καθόλου προσφορές ή προσφορές μόνο σε εξωφρενικά επίπεδα αυτό θα αποδείξει  ότι η Ελλάδα δεν είναι τελικά σε θέση να βγει στις αγορές, και αυτό θα ισοδυναμεί με καταστροφή για τη χώρα».

Πάντως, ο κ. Luedemann είπε ότι η Ελλάδα έχει ορισμένες πιθανότητες να πουλήσει τα τρίμηνα και εξάμηνα ΕΓΔ, με κόστος ελαφρά χαμηλότερο του 5% περίπου που καταβάλει για τα δάνεια του πακέτου στήριξης, καθώς αυτά λήγουν πριν το πακέτο.

Αντίθετα, πιο αισιοδοξοι για την επιτυχή έκβαση της έκδοσης εμφανίζονται άλλοι αναλυτές υποστηρίζοντας ότι οι επενδυτές μπορεί να ενδιαφερθούν για τα ΕΓΔ, παρά τις πωλήσεις που σημειώνονται στα ελληνικά ομόλογα, καθώς αυτά έχουν χαμηλότερο ρίσκο.

«Η αγορά βραχυπρόθεσμου χρέους είναι σχετικά ασφαλής για τους επενδυτές», είπε ο Kornelius Purps αναλυτής ομολόγων στην UniCredit. «Νομίζω ότι θα είναι σχετικά επιτυχής δημοπρασία, υπό την έννοια ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να καλύψει όλη την έκδοση» είπε.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι μια αποτυχία θα έχει ευρύτερο αντίκτυπο. «Εάν η Ελλάδα δεν καταφέρει να καλύψει την έκδοση των ΕΓΔ, αυτό θα επηρεάσει την ψυχολογία όλης της αγοράς. Τότε ο κόσμος θα αρχίσει να εγείρει ερωτήματα για το αν οι ελληνικές εμπορικές τράπεζες, που αναμένεται να είναι οι κύριοι αγοραστές, είναι σε θέση να αναχρηματοδοτηθούν οι ίδιες», εξήγησε.

Οι δημοπρασίες του Ιουλίου θα λάβουν χώρα σε μία περίοδο που οι πάροχοι δεικτών, όπως η Citigroup κα η Barclays Capital, έχουν σηματοδοτήσει ότι τα ελληνικά ομόλογα θα αφαιρεθούν από κάποιους δείκτες με αποτέλεσμα οι διαχειριστές κεφαλαίων να μειώσουν τη έκθεσή τους σε αυτά.  


TA NEA