Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Συμφωνία για τη χορήγηση του εφάπαξ

ergazomenesΚλειδώνουν, μία μετά την άλλη, οι ρυθμίσεις του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου που θα κατατεθεί την άλλη εβδομάδα στη Βουλή. Μόνη εκκρεμότητα φαίνεται να παραμένει το θέμα των μητέρων με ανήλικα τέκνα, καθώς το μνημόνιο δεν τις εξαιρεί από το γενικό όριο συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια. Σε συμφωνία για την χορήγηση του εφάπαξ σε περίπου 20.000 δημοσίους υπαλλήλους που είχαν υποβάλλει αίτηση, κατέληξαν ο υπουργός Οικονομικών με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ. Η καταβολή του εφάπαξ θα γίνει από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, μέσω δανεισμού, με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Το κόστος για τους συγκεκριμένους δικαιούχους ανέρχεται σε 900 εκατ. ευρώ και όπως είπε ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Ηλιόπουλος μέχρι το Σεπτέμβριο θα έχουν προστεθεί άλλες 10.000 αιτήσεις από εκπαιδευτικούς ανεβάζοντας το κόστος σε περίπου 1,2 δισ.

Κλείνουν οι "ανοιχτοί λογαριασμοί"

Οι ανοιχτοί λογαριασμοί του ασφαλιστικού κλείνουν στις 23 Ιουνίου καθώς σύμφωνα με πληροφορίες τη μεθεπόμενη Τετάρτη θα κατατεθεί στη Βουλή.
Ήδη η τρόικα έδωσε το πράσινο φως με βάση τα στοιχεία για τη βιωσιμότητα των ταμείων που περιλαμβάνονται στην αναλογιστική μελέτη του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας κατά τη συνάντηση χαμηλόβαθμων στελεχών, με τον υφυπουργό Εργασίας, Γιώργο Κουτρουμάνη.
Από το σύνολο των ρυθμίσεων που επικυρώνονται κατά τις συναντήσεις των ελεγκτών με το υπουργείο, φαίνεται να παραμένει ακόμη ανοικτό το θέμα των μητέρων ανηλίκων καθώς το μνημόνιο δεν τις εξαιρεί από το γενικό όριο ηλικίας των 60 ετών.
Επιστολή προς τους κοινωνικούς εταίρους αποστέλλει ο υπουργός Εργασίας με την οποία τους καλεί να καταθέσουν τις θέσεις τους για το περιεχόμενο των ΠΔ που αφορούν τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και πρόκειται να δημοσιοποιηθούν την ερχομένη εβδομάδα.
Για ασφαλιστικό και συλλογικές συμβάσεις εργασίας ενημερώθηκε από τη ΓΣΕΕ ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.
Όσον αφορά την καταβολή του εφάπαξ αρχικά σε περίπου 20.000 δημοσίους υπαλλήλους που είχαν υποβάλει αίτηση, όπως κατέληξαν το υπουργείο Οικονομικών και το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, αυτή θα γίνει από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, μέσω δανεισμού με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Εάν το ποσό του 1,2 δισ. ευρώ, όπως υπολογίζεται και με τις περίπου 10.000 αιτήσεις που θα προστεθούν το Σεπτέμβριο, δεν καλυφθεί, υπάρχει η σκέψη το εφάπαξ να καταβάλλεται με δόσεις.

ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ διοργανώνουν την Τετάρτη στις 7 μμ συγκέντρωση στη πλατεία Κλαθμώνος.  

Πηγή: NET, ΑΠΕ-ΜΠΕ