Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Ενας στους δύο εμπόρους στα πρόθυρα πτώχευσης


Ενας στους δύο εμπόρους στα πρόθυρα πτώχευσης

Η οικονομική κρίση σαρώνει το ελληνικό εμπόριο, κυρίως τα μικρού και μεσαίου μεγέθους καταστήματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), οι πέντε στους δέκα εμπόρους σκέπτονται να κλείσουν τα καταστήματά τους, ενώ οι δύο στους 10 αλλάζουν έδρα σε χώρους με χαμηλότερα ενοίκια και γενικά μικρότερα λειτουργικά έξοδα.


Επίσης, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι τρεις στους 10 εμπόρους σκέπτονται να περιορίσουν ακόμη περισσότερο τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούν και οι τέσσερις στους 10 δεν ανταποκρίνονται στις οικονομικές υποχρεώσεις τους.

Παράλληλα οι επτά στους 10 έχουν δηλώσει ότι έχουν πάψει πια να έχουν κερδοφόρο δραστηριότητα, οι οκτώ στους 10 επικαλούνται τις τραπεζικές συνθήκες για την οικονομική ασφυξία που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, και οι εννέα στους 10 πιστεύουν ότι δεν έχουν καμία σημαντική βοήθεια από το κράτος.

Τα παραπάνω στοιχεία περιγράφουν την κατάσταση του ζόφου που αρχίζει πλέον να επικρατεί στην αγορά, ενώ παράλληλα προδιαγράφουν τα όσα πρόκειται να συμβούν στη διάρκεια των επόμενων μηνών και κυρίως το τελευταίο τετράμηνο του έτους, μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, δεδομένου ότι οι καταναλωτές προχωρούν σε αποχή από τις αγορές.

Παράλληλα οι έμποροι βρίσκονται αντιμέτωποι και με τη νέα αύξηση του ΦΠΑ. Η ΕΣΕΕ έχει καλέσει τα μέλη της να απορροφήσουν και τη νέα αύξηση- που συνολικά ανέρχεται σε ένα δισ. ευρώ (εκτός του λιανεμπορίου των τροφίμων).

Ειδικότερα η επιβάρυνση της νέας αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ στον καταναλωτή ανέρχεται στον κλάδο των τροφίμων (λιανική-χονδρική) σε 800 εκατ. ευρώ- από 4,9 δισ. σε 5,7 δισ. ευρώ-, στον κλάδο των αυτοκινήτων/ανταλλακτικών σε 300 εκατ. ευρώ- από 3,6 δισ. ευρώ σε 3,9 δισ. ευρώ- και στο σύνολο του λιανικού εμπορίου (εκτός από τον κλάδο των τροφίμων) σε 1 δισ. ευρώ- από 10,8 δισ. σε 11,8 δισ. ευρώ. Βέβαια, οι περισσότερες επιχειρήσεις προσπαθούν να απορροφήσουν οι ίδιες το κόστος από την αύξηση του ΦΠΑ ώστε να μην πληγεί περαιτέρω η κατανάλωση.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει η ΕΣΕΕ, «αυτές οι αυξήσεις δεν αποτελούν το σύνολο της επιβάρυνσης, με δεδομένη τη δυσκολία υπολογισμού της επιβάρυνσης στους κλάδους στους οποίους εισάγεται για πρώτη φορά ο ΦΠΑ.


Σύμφωνα με υπολογισμούς της ΕΣΕΕ, με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομέναη επιβάρυνση για κάθε νοικοκυριό θα ανέλθει περίπου σε 60 ευρώ μηνιαίως».

Και ενώ το εμπόριο σκοπεύει να απορροφήσει στο μέτρο του δυνατού τις νέες αυξήσεις, «δυστυχώς» υπάρχουν τομείς όπου οι αυξήσεις του ΦΠΑ δεν θα απορροφηθούν, όπως οι λογαριασμοί της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, της ΕΥΔΑΠ, της κινητής τηλεφωνίας, καθώς επίσης και τομείς παροχής υπηρεσιών και επαγγελματικές δραστηριότητες, όπου για πρώτη φορά εισάγεται ο ΦΠΑ.

Οι επιβαρύνσεις από ΦΠΑ σε ιατρικά κέντρα, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, αγορά ακινήτων, ταξί κτλ. δεν μπορούν ακόμη να υπολογιστούν». Και όπως επισημαίνεται, με βάση τα προσωρινά αποτελέσματα του κύκλου εργασιών στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο για το 2009 και λαμβάνοντας υπόψη το προβλεπόμενο ποσοστό μείωσης του ΑΕΠ για το 2010, η επιβάρυνση από την αύξηση του ΦΠΑ υπολογίζεται περίπου σε 3 δισ. ευρώ ετησίως.

Πάντως το πρώτο πεντάμηνο του έτους τα έσοδα από το ΦΠΑ, παρά την πρώτη αύξηση του Φεβρουαρίου, παρουσιάζουν αύξηση μόλις 0,8% έναντι ετήσιου στόχου 14,5%. Αρα, η αναπροσαρμογή του ΦΠΑ δεν φαίνεται να αποδίδει τα αναμενόμενα για τα κρατικά έσοδα, τα οποία παρουσιάζουν υστέρηση κυρίως λόγω της ύφεσης κατά 4% της οικονομίας μας.

Ελπίδες στις πρόωρες εκπτώσεις

Η έναρξη των τακτικών θερινών εκπτώσεων στις 15 Ιουλίου θα βοηθήσει σημαντικά στην απορρόφηση της αύξησης του ΦΠΑ και θα αποφορτίσει την περαιτέρω καθίζηση της αγοραστικής δύναμης, που απειλεί τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και ασκεί σοβαρή πίεση στη μείωση της απασχόλησης. Αυτό τονίζουν οι έμποροι, οι οποίοι έχουν ήδη ξεκινήσει τις προεκπτώσεις. «Υπολογίζουμε ότι οι θερινές εκπτώσεις θα μετριάσουν τις πιέσεις στην αγορά για τουλάχιστον δύο μήνες, οι οποίες όμως φαίνεται να επανέρχονται αυξημένες από τον Σεπτέμβριο» τονίζει η συνομοσπονδία τους.

Το Βήμα