Μετά τις μαζικές διαμαρτυρίες που συνεχίζει να προκαλεί στο εσωτερικό της Ιταλίας, ο αμφιλεγόμενος νόμος-φίμωτρο, της δεξιάς κυβέρνησης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο Ιταλός πρωθυπουργός δέχεται τώρα έντονη κριτική και από διεθνούς οργανισμούς και συγκεκριμένα από τον εδρεύοντα στη Βιέννη ΟΑΣΕ (Οργανισμός για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη).
Με σημερινή ανακοίνωσή του στην αυστριακή πρωτεύουσα, ο ΟΑΣΕ διαμαρτύρεται κατά του νόμου ο οποίος προβλέπει υψηλές ποινές για Μέσα Ενημέρωσης και δημοσιογράφους, που δημοσιεύουν υλικό τηλεφωνικών υποκλοπών.
Ο νόμος περιορίζει την ελευθερία του Τύπου στη χώρα και εμποδίζει τους δημοσιογράφους στη δημοσιοποίηση δικαστικών ερευνών, αναφέρει στην ανακοίνωση η νέα ύπατη εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ για τα ΜΜΕ, Ντούνια Μιγιάτοβιτς.
Η ύπατη εκπρόσωπος του διεθνούς Οργανισμού ζητάει από την ιταλική κυβέρνηση να παραιτηθεί από το νόμο αυτό ή να προχωρήσει σε τροπολογία του στη βάση διεθνών κεκτημένων για την Ελευθερία Γνώμης.
Ο νόμος εγκυμονεί τον κίνδυνο μιας ποινικοποίησης της δημοσιογραφικής εργασίας, αναφέρει η κ. Μιγιάτοβιτς, σημειώνοντας πως οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να είναι ελεύθεροι στο έργο τους , στη δημοσιοποίηση όλων των ερευνών που σχετίζονται με το δημόσιο συμφέρον.
Έξαλλος ο Μπερλουσκόνι
Σε σφοδρή αντίδρασή του στις διαμαρτυρίες του ΟΑΣΕ, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι διαμήνυσε πως οι διεθνείς οργανισμοί θα πρέπει να σεβαστούν την κυρίαρχη ιταλική Βουλή, ενώ ο εκπρόσωπος του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαουρίτσιο Μασάρι, προειδοποίησε για ανάμιξη που θα μπορούσε να επηρεάσει το δημοκρατικό διάλογο στη Βουλή.
Έπειτα από την υπερψήφιση του αμφιλεγόμενου νόμου-φίμωτρο στις 10 Ιουνίου, από την ιταλική Γερουσία, από την δεξιά πλειοψηφία του Μπερλουσκόνι, δριμύτατες ήταν οι αντιδράσεις στην Ιταλία, με σύσσωμες τις δημοσιογραφικές οργανώσεις αλλά και τους εκδότες, να τον καταδικάζουν απερίφραστα και να κηρύττουν απεργία για τις 8 Ιουλίου.
Ο νόμος περιορίζει τη χρησιμοποίηση των τηλεφωνικών υποκλοπών στις δικαστικές έρευνες και τη δημοσιοποίησή τους από τα Μέσα Ενημέρωσης, προβλέποντας βαριά πρόστιμα και ποινές φυλάκισης, σε περίπτωση παραβίασής του.
Σοβαρές αντιδράσεις
Η ιταλική αντιπολίτευση ανακοίνωσε πως είναι έτοιμη να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, εάν ο αμφιλεγόμενος νόμος υπερψηφιστεί και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, την Κάτω Βουλή του ιταλικού Κοινοβουλίου, κάτι που θεωρείται ως δεδομένο, καθώς και εκεί η δεξιά του Μπερλουσκόνι διαθέτει πλειοψηφία.
Την "εξαιρετική απογοήτευσή" του από την ψήφιση του νόμου από την ιταλική Γερουσία, είχε εκφράσει πρόσφατα και το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου που εδρεύει στη Βιέννη, καλώντας την ιταλική Βουλή των Αντιπροσώπων να μην προχωρήσει στην υιοθέτησή του, υπερασπιζόμενη με τον τρόπο αυτό, όπως τόνιζε σχετικά, τις αρχές της Ελευθερίας του Τύπου και της Ελευθερίας της Έκφρασης, που κατοχυρώνονται στο ιταλικό Σύνταγμα.
AΠΕ