|
Οι νέες ρυθμίσεις καθιστούν το ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο έως το 2060 βάσει διεθνούς αναλογιστικής μελέτης, τόνισε ο υπουργός Εργασίας, προσθέτοντας ότι η ενίσχυση που θα απαιτείται πλέον ανέρχεται σε 3% επί του ΑΕΠ έναντι 12,5%.
Μιλώντας στο ΜΕGA, ο Ανδρέας Λοβέρδος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης του προνομιακού επιδόματος που αντικατέστησε τον 13ο και 14ο μισθό και σύνταξη, σύμφωνα με την κατάσταση της οικονομίας, η οποία θα αξιολογείται κάθε χρόνο βάσει του μνημονίου. Ακόμα, έκανε λόγο για αναγκαίες αλλαγές που αποφασίστηκαν, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση κάνει τη δουλειά της και θα κριθεί εκ του αποτελέσματος.
Ριζικές αλλαγές στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης φέρνει το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, που κατατέθηκε την Παρασκευή στη βουλή.
Σύμφωνα με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, οι νέες ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν από του χρόνου έως το 2015 και προβλέπεται η αύξηση του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65, με δυνατότητα απόδοσης πλήρους σύνταξης στα 60 με 40 χρόνια εργασίας, ενώ παρέχεται η δυνατότητα αναγνώρισης μέχρι και 7 πλασματικών ετών.
Τα όρια ηλικίας των μητέρων με ανήλικο αυξάνονται στο 65ο έτος για πλήρη σύνταξη και στο 60ο για μειωμένη, εξισώνονται τα όρια ηλικίας ανδρών-γυναικών στο δημόσιο, οι ασφαλισμένοι στα βαρέα θα συνταξιοδοτούνται στα 60, ενώ αίρεται η κρατική εγγύηση προς τις επικουρικές συντάξεις. Για τον υπολογισμό της σύνταξης, το ποσοστό αναπλήρωσης θα ανέρχεται στο 64%, στο οποίο θα προστίθεται η βασική σύνταξη των 360 ευρώ.
Σημειώνεται ότι οι ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό του δημοσίου θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες.
Ηρθε η ώρα να λύσουμε το ασφαλιστικό, τονίζει ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξυνίδης στη "Βραδυνή", σημειώνοντας πως στο κυβερνών κόμμα όλοι είναι πεπεισμένοι ότι δεν έχουμε δικαίωμα με τη στάση μας να οδηγήσουμε τη χώρα σε πτώχευση.
Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στο εργασιακό, ο Γιώργος Παπανδρέου εμφανίστηκε πρόθυμος, να υιοθετήσει οιαδήποτε συμφωνία των κοινωνικών εταίρων, μέσα από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι: "Υπάρχει μία ελπιδα, οι κοινωνικοί φορείς να βρουν μέσα από τις συλλογικές τους διαπραγματεύσεις σημεία επαφής, ίσως και συμφωνίας, όχι μόνο στα εργασιακά αλλά και στα μισθολογικά, ώστε να υπάρξει μια συλλογική σύμβαση για τα επόμενα έτη. Εάν υπάρξουν διευθετήσεις στις οποίες συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι, αυτές θα τις υιοθετήσουμε και εμείς στο νομοσχέδιο που θα καταθέσουμε".
Για "ταφόπλακα" εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, μιλά η Αριστερά και καλεί σε σε αγώνα διαρκείας για την αποτροπή του "κοινωνικού και εργασιακού μεσαίωνα", όπως αναφέρει.
Στο πεδίο των αντιδράσεων
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους τα συνδικάτα και ήδη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ κάλεσαν σε μαζική συμμετοχή στη νέα πανελλαδική απεργία της 29ης Ιουνίου.
Η κυβέρνηση βάζει βαριά ταφόπλακα σε κατακτήσεις που αφορούν τα όρια συνταξιοδότησης, τις συντάξεις και τις παροχές για τις οποίες οι προηγούμενες γενιές εργαζομένων μάτωσαν, τόνισε το ΚΚΕ.
Για κατεδάφιση δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν εδώ κι έναν αιώνα, μίλησε και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, συνταγματική κρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο η διάταξη που θεσπίζει το νέο ΛΑΦΚΑ από 1ης Αυγούστου, ενώ πρόβλημα αντισυνταγματικότητας αντιμετωπίζουν 3 διατάξεις.
Πάντως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε τις αλλαγές: "Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών" δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.
ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ 105,8,ΝΕΤ,ΑΠΕ/ΜΠΕ