Μήνυμα στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για να ψηφίσουν ασφαλιστικό και εργασιακό
Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου με μέλη του υπουργικού συμβουλίου χθες το πρωί στη Βουλή. Η αγωνία για την επερχόμενη δύσκολη μάχη ψήφισης του ασφαλιστικού είναι ορατή στο κυβερνητικό επιτελείο.
Εμμεσο μήνυμα-απειλή ότι ενδεχόμενες διαφοροποιήσεις κατά την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου θα σημάνουν προσφυγή στις κάλπες, αποστέλλει στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ το Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δεν επιθυμεί την επανάληψη του φαινομένου των «διαρροών» κατά την έγκριση του Μνημονίου, που είναι βέβαιο ότι θα πλήξει την κυβερνητική εικόνα και την αποτελεσματικότητα της διακυβέρνησής του.
Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο κατατέθηκε χθες στη Βουλή χωρίς ουσιαστικές τροποποιήσεις, στο υπουργικό συμβούλιο ωστόσο κατεγράφησαν διαφωνίες επί του ασφαλιστικού των δημοσίων υπαλλήλων, ενστόλων και μη, το οποίο θα προωθηθεί τις επόμενες ημέρες με άλλο νομοσχέδιο. Πρόσθετο πρόβλημα για την κυβέρνηση προκαλεί η γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου περί αντισυνταγματικότητας τεσσάρων βασικών διατάξεων του ασφαλιστικού.
Ωστόσο, ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε ότι θα προχωρήσει κανονικά η υπερψήφισή τους.
Με εκλογές απειλεί τώρα ο Παπανδρέου
Του Βασιλη Nεδου
Μήνυμα αυστηρής εσωκομματικής πειθαρχίας ενόψει της οριστικοποίησης των αλλαγών στο ασφαλιστικό και στα εργασιακά εκπέμπει το Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου θα θέσει στους βουλευτές ένα απλό δίλημμα: είτε ψηφίζουν άπαντες τα νομοσχέδια της κυβέρνησης είτε προκηρύσσει εκλογές, ώστε να προχωρήσουν οι απαραίτητες αλλαγές. Η λογική του κ. Παπανδρέου συνίσταται στο ότι δεν μπορεί σε κάθε νομοσχέδιο να παρουσιάζονται διαρροές βουλευτών, στερώντας ουσιαστικά τη δυνατότητα αποτελεσματικής διακυβέρνησης. Η πεποίθησή του να διαμορφώσει πλέον ο ίδιος τις εξελίξεις διεφάνη και χθες, με την απόφασή του να παγώσουν προσωρινά το ασφαλιστικό του Δημοσίου και τα εργασιακά, ώστε να υπάρξει η σχετική διαβούλευση με τους φορείς. Ο κ. Παπανδρέου, με την απόφασή του ουσιαστικά άφησε έκθετο τον αρμόδιο υπουργό Ανδρ. Λοβέρδο, ο οποίος το μεσημέρι της Πέμπτης δήλωνε σε δημοσιογράφους στη Βουλή ότι «οι τελευταίες εκκρεμότητες δεν είναι πλέον εκκρεμότητες. Καταλήξαμε απόλυτα».
Κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, σημειώθηκε ένταση μεταξύ των κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Μιχ. Χρυσοχοΐδη. Ο κ. Παπακωνσταντίνου εκδήλωσε αδυναμία να προωθήσει το ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων, στο οποίο θα υπάγονται και οι ένστολοι. Ο κ. Χρυσοχοΐδης αντέδρασε, κατηγορώντας τον κ. Παπακωνσταντίνου ότι δεν ήταν ενήμερος πως θα συζητιόταν το ασφαλιστικό των ενστόλων. Αντίστοιχη, αν και ηπιότερων τόνων, ήταν η παρέμβαση του υπουργού Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλου, για τους στρατιωτικούς. Στη συζήτηση παρενέβη και η κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία εξέφρασε τον φόβο για μαζική έξοδο νοσηλευτριών από την εργασία.
Ετσι, ανέφερε, οι -κατ' εξαίρεσιν- προσλήψεις προσωπικού στα νοσοκομεία θα καταστούν πρακτικά μάταιες. Ζήτησε, μάλιστα, τη μείωση κατά πέντε έτη για τη συνταξιοδότηση των νοσηλευτριών (60 αντί 65) ή την υπαγωγή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά, όπου -όπως ανέφερε- υπάγονται ήδη οι συνάδελφοί τους στα ιδιωτικά νοσοκομεία. Εμφανώς διαφοροποιημένη από τους συναδέλφους της υπουργούς, ήταν η κ. Αννα Διαμαντοπούλου. «Δεν μπορεί να υπάρξουν εξαιρέσεις», είπε, επισείοντας τον κίνδυνο να δημιουργηθεί η εικόνα ότι η κυβέρνηση νομοθετεί επιλεκτικά.
Κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «θα έπρεπε να κάνουμε τομές στο ασφαλιστικό», ακόμη και αν δεν υπήρχε το Μνημόνιο. Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε «καθώς θα καλυτερεύει και η δημοσιονομική κατάσταση», να βελτιώσει τη θέση των συνταξιούχων. Ο κ. Παπανδρέου προανήγγειλε επίσης τη δημιουργία ενός πακέτου στήριξης για τις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες. «Πιστεύω», είπε, «ότι τους επόμενους μήνες, πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε, ίσως και αρχές του φθινοπώρου, σημαντικές προτάσεις γύρω απ' αυτό το σύστημα, που θα συμπεριλάβει και επιμέρους πολιτικές των διαφόρων υπουργείων».
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ