Το 93,7% των Ελλήνων διαπιστώνει ότι η φτώχεια στη χώρα αυξήθηκε σημαντικά τους τελευταίους 12 μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία του τελευταίου Ευρωβαρόμετρου, το οποίο μελετά τις κοινωνικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην Ε.Ε.
Κατά μέσο όρο στην Ε.Ε. των «27» το 75% υποστηρίζει ότι τους τελευταίους 12 μήνες παρατηρεί αύξηση της φτώχειας στη χώρα του, ενώ το μικρότερο ποσοστό (48%) καταγράφεται στην Πολωνία. Παράλληλα, οι Έλληνες θεωρούν ότι η φτώχεια αυξήθηκε συνολικά στην Ε.Ε. τους τελευταίους 12 μήνες σε ποσοστό 79%, με το υψηλότερο ποσοστό (86%) να καταγράφεται στη Λιθουανία, το χαμηλότερο ποσοστό (33%) στην Πολωνία και το μέ- σο όρο της Ε.Ε. να φθάνει το 60%.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το 50% των Ελλήνων θεωρεί ότι ένας στους τρεις πολίτες είναι φτωχός και το 33% ότι η φτώχεια αγγίζει έναν στους πέντε πολίτες
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το 50% των Ελλήνων θεωρεί ότι ένας στους τρεις πολίτες είναι φτωχός και το 33% ότι η φτώχεια αγγίζει έναν στους πέντε πολίτες
Όσον αφορά στην ικανότητα των Ελλήνων να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους για πληρωμή λογαριασμών και άλλων οικονομικών εκκρεμοτήτων, το 14% δηλώνει ότι αδυνατεί να ανταποκριθεί σε όλες τις υποχρεώσεις του, ενώ άλλο ένα 44% υποστηρίζει ότι ναι μεν τα καταφέρνει αλλά με μεγάλη δυσκολία και το 24% διαπιστώνει σχετικές δυσκολίες στην κάλυψη των υποχρεώσεών του.
Ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι 5% για αδυναμία πληρωμής, 15% με σημαντικές δυσκολίες, 34% με σχετικές δυσκολίες και 45% χωρίς καμία δυσκολία, ενώ η καλύτερη εικόνα εντοπίζεται στη Δανία, όπου μόνο το 1% αδυνατεί να καλύψει τις υποχρεώσεις του, το 3% συναντά μεγάλες δυσκολίες, το 16% σχετικές δυσκολίες και το 80% πληρώνει τους λογαριασμούς του χωρίς πρόβλημα.
Σημειώνεται ότι το 66% των Ελλήνων θεωρεί ότι είναι πιθανό να μην μπορέσει να ανταποκριθεί σε απρόβλεπτο έξοδο ύψους 1.000 ευρώ, ενώ το 47% θεωρεί ότι είναι υψηλό το ρίσκο μέσα στο επόμενο 12μηνο να μην μπορέσει να πληρώσει λογαριασμούς ή να αγοράσει τρόφιμα. Οικονομική απαισιοδοξία
Σχεδόν επτά στους δέκα Έλληνες θεωρούν ότι η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους θα επιδεινωθεί μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ενώ μόλις το 7% πιστεύει ότι θα βελτιωθεί και το 23% εκτιμά ότι θα παραμείνει η ίδια.
Πιο απαισιόδοξοι για το μέλλον των οικονομικών των νοικοκυριών τους εμφανίζονται οι Ρουμάνοι, το 73% των οποίων πιστεύει ότι θα επιδεινωθούν, οι πιο αισιόδοξοι εμφανίζονται οι Σουηδοί, το 30% των οποίων πιστεύει ότι στο επόμενο δωδεκάμηνο τα οικονομικά των νοικοκυριών τους θα βελτιωθούν, ενώ κατά μέσο όρο στην Ε.Ε. το 28% θεωρεί ότι τα οικονομικά του νοικοκυριού του θα χειροτερέψουν, το 52% ότι θα παραμείνουν ως έχουν και το 17% ότι θα βελτιωθούν.
Όσον αφορά στον τομέα της εργασίας, το 35% των Ελλήνων δεν εμφανίζεται αισιόδοξο ότι θα καταφέρει να κρατήσει τη δουλειά του μέσα στους επόμενους 12 μήνες (ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι μόλις 18%, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό εργασιακής ανασφάλειας καταγράφεται στη Λετονία και φθάνει το 40%).
Παράλληλα, το 73% των Ελλήνων -το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ένωση- θεωρεί ότι είναι από πολύ δύσκολο έως αδύνατο να βρει δουλειά εντός του επόμενου δωδεκάμηνου αν απολυθεί (ο μέσος όρος της Ε.Ε. φθάνει το 49%, ενώ το υψηλότερο ποσοστό αισιοδοξίας για εξεύρεση εργασίας καταγράφεται στη Φινλανδία και φθάνει το 66%). Ανησυχία για τις συντάξεις Ανήσυχοι για τις συντάξεις τους εμφανίζονται οι Έλληνες, καθώς το 51% πιστεύει ότι θα λάβει μικρότερη σύνταξη απ’ όσο περίμενε, το 16% ότι θα πρέπει να κάνει περισσότερες περικοπές όταν πάρει σύνταξη και το 17% ότι θα πρέπει να συνταξιοδοτηθεί αργότερα απ’ όσο υπολόγιζε.
Παράλληλα, το 73% των Ελλήνων δηλώνει ότι ανησυχεί για το αν το εισόδημά του μετά τη σύνταξη θα του επιτρέπει να ζει με αξιοπρέπεια (το υψηλότερο ποσοστό ανησυχίας καταγράφεται στη Ρουμανία και φθάνει το 74%, ενώ ο μέσος όρος ανησυχίας στην Ε.Ε. φθάνει το 54%).
HBNEWS